• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Projekt obudowy - do konsultacji

Rozważam mocno wklejenie od wewnątrz 3mm HDF po to żeby dodatkowo pogrubić i wzmocnić/wytłumić obudowę. Bawić się w to?

O ile front warto zrobić grubszy niż 19mm o tyle sam korpus obudowy ma raczej mniejszy sens by robić grubsze ścianki. Zdecydowanie większy efekt na plus dają wzmocnienia poprzeczne (wieńce) dzięki usztywnieniu obudowy i uwolnieniu jej od niepożądanych rezonansów. Większy sens ma obudowa z 19mm MDF z wzmocnieniami niż 30mm bez wzmocnień.

O ile front warto zrobić grubszy niż 19mm o tyle sam korpus obudowy ma raczej mniejszy sens by robić grubsze ścianki. Zdecydowanie większy efekt na plus dają wzmocnienia poprzeczne (wieńce) dzięki usztywnieniu obudowy i uwolnieniu jej od niepożądanych rezonansów. Większy sens ma obudowa z 19mm MDF z wzmocnieniami niż 30mm bez wzmocnień.
Kiedyś oglądałem to:

I tak sobie pomyślałem, że doklejenie HDF wewnątrz obudowy za pomocą kleju, który zachowuje elastyczność mogłoby zrobić robotę... (no chyba, że wkleję po prostu maty bitumiczne)

A póki co... się klei...
1789809572072.png

Raczej nie zrobi roboty, bo HDF jest lekki, a jak przykleisz na miekki klej, to ani to usztywnienie, ani pochlanianie drgan.

Ja czasami kleje plytki ceramiczne na klej montazowy. Plytki sa bardzo twarde i ciezke, a klej montazowy spelnia jakas role techniki CLD.

Ja czasami kleje plytki ceramiczne na klej montazowy. Plytki sa bardzo twarde i ciezke, a klej montazowy spelnia jakas role techniki CLD.
Ekstremalne rozwiązanie :)
Kleje montażowe, których ja używałem (Mamut itp) z czasem twardnieją na kamień, ale np. kleje do podłóg drewnianych/winylowych zachowują elastyczność bardzo długo. Czy one nie sprawdziłyby się lepiej?

Nie spotkalem sie z mamutem aby twardnial na kamien, ale sa takie kleje na bazie rozpuczalnikow, np Pattex takie ma. Dlatego do takich zastosowan uzywam kleju montazowego z Action. Jest dwa razy tanszy od Mamuta i elastyczny po utwardzeniu. Kleje nim czesci zwrotnic, plytki, czasami gabki.

Mozna tez uzyc kleju akrylowego do wykladzin.

doklejenie HDF wewnątrz obudowy za pomocą kleju, który zachowuje elastyczność mogłoby zrobić robotę...
Robi robote. Sprawdzone. Stosuje technike klejenia z tego wideo we wszystkich swoich konstrukcjach "wyzszej klasy" i to robi robote. Tylko ja nie kleje cienkiego HDF a np. jezeli robie obudowe z MDF 19mm to przednia scianke robie z dwoch warstw MDF 6mm na wierzch + 15mm pod spodem. Lub np. 10mm +10mm. Zalezy od tego jak wycinam otwory pod glosniki. Kleje na klej do luster, w zasadzie to jest silikon. Bardzo cienka warstwa. Wychodzi drogo, ale jest dobrze.
Czerwonym zaznaczylem linie laczenia plyt frontowych. W tym przypadku na zdjeciach masz przednia scianke zrobiona z 19 mm MDF+ deska 30mm. W sumie przednia scianka ma miejscami 5 cm. Ale to troche ekstremalny przypadek. Taki akurat material mialem na te obudowe.
W kolumnach na tym zdjeciu tego nie ma, ale robie tez taki myk, ze rozcinam przednia scianke, ale tylko te zewnatrzna plyte, pomiedzy glosnikiem basowym i sredniotonowym. Scianka pod spodem jest jedna, ale ta zewnetrzna jest podzielona na basowa i srednio-wysokotonowa. Zostawiam okolo 1-2mm szczeliny. To widac z przodu (nie na tych zdjeciach). Wszystkie glosniki sa dokrecone do zewnetrznych plyt, wiec w ten sposob basowy i mid-wysoki maja swoje osobne scianki do ktorych sa montowane. Tak by drgania basu nie przenosily sie wprost na srednio-wysokotonowy. Ot takie moje techniki.

Załączniki

• IMG_20260927_1.jpg
    IMG_20260927_1.jpg
    32.9 KB · Wyświetleń: 3
  • IMG_20260927_2.jpg
    IMG_20260927_2.jpg
    49.8 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnia edycja:
Kleje silikonowe nie nadają się do techniki CLD, bo są zbyt sprężyste, mają słabe tłumienie.

Sikaflex proponowany wcześniej będzie lepszy.

Mowienie, ze sie nie nadaja jest za daleko idace. Nienadawac to sie moze woda w tym przypadku. To nie ma wiekszego znaczenia. Ten klej ma pozostawac elastyczny. To wazne. I to tez nie chodzi o jakies masy bitumiczne jak Sikaflex. Dzialanie bedzie zupelnie inne. Warstwa kleju silikonowego , ktora ja stosuje ma pewnie ok. 0.2-0.4mm. Bardzo cienka. To nie ma byc masa tlumiaca tylko klej, ale elastyczny. Sikaflexu trzeba pewnie dac powyzej 1mm grubosci, tak jak tych mat bitumicznych. To jest inne dzialanie.

Ostatnia edycja:
Mylisz się. Koncepcja CLD zakłada, że między dwoma materiałami znajduje się klej/substancja cierna, która zamienia ruch tarcia powierzchni płyty na ciepło, dlatego jego właściwości są niezwykle istotne. Kleje silikonowe nie mają odpowiedniego tłumienia, ponieważ są bardzo sprężyste.

Powrót