SoundStarStudio napisał:Pierwsze słyszę o wyrównywaniu cha-styki wysokotonowca w ten sposób.Opisz dokładniej co masz na myśli,bo wydaje mi się że mylisz pojęcia....januss73 napisał:Jestem bardziej praktykiem jak teoretykiem, i wiem, że taką dziurę przy mocno tłumionym driverze można łatwo wyrównać włączając coś w rodzaju pułapki równolegle z tłumikiem.
Może mylę... Płapka akustyczna to nic innego jak filtr LC pasmowoprzepustowy wpięty równolegle z głośnikiem, oczywiście z odpowiednim tłumikiem. Jak taki filtr włączymy równolegle z tłumikiem głośnika podbije nam daną częstotliwość zamiast ją zbić.
Nie wiem jak to wygląda w teorii, w praktyce nie zauważyłem jakiś niepokojących przesunięć faz, w odsłuchu daje to tyle co przesunięcie odpowiedniego suwaka na EQ, więc całkiem sporo.
kombo napisał:januss73 napisał:wprawne ucho melomana pewnie by taką wychwyciło
DIGIPROCOMP napisał:100% prawdy od roku jestem czytelnikiem "Audio", co miesiąc jest kilka testów. Konstrukcje z płaską (tzn +/-1,5dB) charakterystyką można policzyć na palcach. Najlepsze do tej pory Heco Avea 400 (dwie małe 15stki i 30Hz -6dB), Usher Dancer BE-718 i jakiś Focal monitor. Jak ktoś chce jakiś test mogę zeskanować.kombo napisał:ucho melomana najczęściej słucha firmowych konstrukcjach z dziurami i mocnymi falami :mrgreen:
OK. Pmijając kto co słyszy,... zwykle ten co najgłośniej mówi słyszy najmniej...
Chyba nikt nie robi zwrotnicy na słuch. No może robiąc poział można się nim kierować, ale przebieg SPL'u robimy pomiarami i dążymy do jak najrówniejszego. Moje pytanie kieruję do userów co się czasem takimi reczami parają, i opini tych osób jestem ciekaw. Co zabieg o którym mówię może popsuć?
Pawel S. napisał:SoundStarStudio napisał:System Clio się kłania..... raczej ATB precision![]()
Clio czy ATB, ale bez komory bezdechowej taki pomiar możliwy chyba nie jest, choć chciałbym się mylić?