• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja na domowy wzmacniacz wysokiej jakości DIY

Reakcji
0
Witam serdecznie wszystkich.
Planuje zbudować wzmacniacz do zastosowań domowych czyli do normalnego czasami głośnego słuchania muzyki (głównie muzyka elektroniczna) w domku a dokładniej w pokoju wielkości 18m2 , nie zbyt mocny około 50 wat RMS na kanał w zupełności mi wystarczy.
Rozglądałem się za kilkoma konstrukcjami ale sam nie wiem co wybrać więc proszę was drodzy koledzy i koleżanki o poradę/pomoc w doborze odpowiedniej aplikacji.Moje wymagania co do wzmacniacza są następujące :
-Moc od 45 - 65 wat RMS przy 8 ohm pasujący do transformatora mocy 150 wat RTP2N3B004 Panasonic 1.+31.5v 0 -31.5v 2. +12.8v 0 12.8v
-Koniecznie dobrej jakości niskoszumowy , może być to układ scalony jak i dyskretny
-Możliwie nie zbyt drogi w budowie (nie licząc transformatora ,obudowy i radiatorów które posiadam )
Wzmacniacz będzie współpracował z kolumnami DIY W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX) + T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X czekam na wszelkie wasze wszystkie propozycje oraz sugestie.
Pozdrawiam.
PS mile widziane schematy pcb lub linki do konkretnych aplikacji :)

Ostatnia edycja:
Przy takim transformatorze układy scalone raczej odpadają (chyba że jakieś skt ), Bierz pod uwagę uniampa symasyma, BGXX ( kilka wzmacniaczy kolegi z forum) Zbig 2,0 i 3,0 , na as chwalą sobie ugody. masz szeroki wybór ;)

Zapomniałem dopisać o podsyłaniu konkretnych schematów + PCB jak by ktoś miał pod ręką :D , żadnego z wymienionych nie znam / nie miałem styczności jakieś parametry?

Na forum jestem od wczoraj a co do drugiego pytania to raczej próba zaczerpnięcia porady i pomocy ze strony bardziej oczytanych forumowiczów a nie żaden konkurs :)

Schematy są na forum. Może i płytki by sie znalazły. Ale ocena jest każdego indywidualna. A morał taki że trzeba zrobić i posłuchać.

Zainteresował mnie FET-hex bardzo ciekawa konstrukcja i z tego co wyczytałem zachwalana za swoja prostotę i dobrą jakość , czy ktoś by mógł coś o nim więcej powiedzieć? czy ktoś miał z nim styczność? jaką posiada moc wyjściową RMS ? i czy transformator którego chcę użyć będzie się do tego nadawał?

Przy tym zasilaniu dasz po jednej parce i będzie Pan zadowolony. Trafo sie nadaję. Potrzebujesz zasilacza i zabezpieczenia oprócz samych końcówek.

czy bezpieczniki będą wystarczające ? masz może jakiś przykład tego zabezpieczenia? bo nie za bardzo wiem o co chodzi :)

1.+31.5v 0 -31.5v
2. +12.8v 0 12.8v
Rozumiem, że są to napięcia zmierzone już po mostku prostowniczym?

Jeżeli tak, najlepiej i najprościej będzie zrobić zasilacz z kompletem zabezpieczeń: [link]
Do tego Fethex 6.1: [link]

Tak są to napięcia po mostku , ponawiam pytanie jaką moc generuje ten układ? i jakie jest jego zapotrzebowanie prądowe na kanał?

P = U^2 / (2* R )
(31.5-7)^2 / 2*4 = 75W dla 4ohm
(31.5-7)^2 / 2*8 = 37.5W dla 8ohm

Niestety fethex dość sporo woltażu zabiera dla siebie, a Twoje trafo zbyt wysokich napięć nie ma.

W sumie moc wystarczająca ale teraz nasuwa się pytanie czy jest sens skoro mam takie trafo jakie mam a nie mam zamiaru kupować innego a są wątpliwości co do wydajności transformatora w sumie sam już nie wiem , FET-hex wydaje się ciekawym pomysłem ale mogę go ograniczać trafem ,Myślałem nad gainclone LM3875 ale tu też pojawia się ale co do wydajności prądowej .Trafo zostało wyjęte z wieży Panasonic sa ak-47 w której pracowała RSN308m24

Na gainclonie uzyskasz większą moc, ale gorszą jakość dźwięku. Twój wybór.
Ze swojej strony namawiałbym jednak żeby zrobić fethexa - może wyjść drożej i trudniej, ale można się sporo nauczyć.

Jeśli chcesz zrobić coś sam zeby gralo przyzwoicie to mozesz robic symka, uniampa, jednak poziom grania jest porownywalny do sprzetow 20 letnich w podobnych pieniadzach wiec nie ma co liczyc ze za 500zl zrobisz wzmacmniacz ktory gra jak klocki soniaka czy denona z roki 91 kosztujace obecnie po 1500zl

Jeśli chodzi o koszta to część będzie zredukowana do minimum np w przypadku rezystorów mam kilka kilo płytek pcb z elementami dobrej jakości a resztę dostane w dwóch sklepach w moim mieście z częściami elektronicznymi gdzie dostane praktycznie każdy element w atrakcyjnych cenach zawsze się tam zaopatruje i nigdy się nie zawiodłem. Jeśli chodzi o jakość to jak najbardziej racjonalnie najlepsza nie mowa tu o jakimś wyszukanych hi-endowych konstrukcjach ale zależy mi na duszy urządzenia coś co będzie cieszyć moje ucho , obecnie posiadam universum amplifier cd 165 i nie jestem zbyt zadowolony z dzwięku który generuje
( hybryda stk4162 II + stk4192 II )

Ostatnia edycja:
P = U^2 / (2* R )
(31.5-7)^2 / 2*4 = 75W dla 4ohm
(31.5-7)^2 / 2*8 = 37.5W dla 8ohm

Niestety fethex dość sporo woltażu zabiera dla siebie, a Twoje trafo zbyt wysokich napięć nie ma.

Niepoprawne wzory i obliczenia też złe.

P = U^2 / R

Następna sprawa to 31.5 - to nie Vrms a Vamp.

Powrót