• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zamówienia końcówki mocy klona accuphase E-450.

chyba ze masz zobla na płytce zabezpieczenia układ zobla, chodzi o to aby zabezpieczyć wzmak od pojemności kabla od głośnika.

Ja wstawiam konektor, łatwiej jest wtedy dorobić przewód głośnikowy.
Ty już masz uruchomione końcówki ale w razie wu postępuj tak jak byś pierwszy raz uruchamiał (w przypadku błędu po Twojej stronie ).
Nie zapomnij o zworze pomiędzy masą wejściową a główną na pcb, masy na pcb końcówek są podzielone.

Może pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni

Może pytanie głupie i lakoniczne, ale czy normalne jest że mam przejście na każdej PCB z 3 tranów (środkowa noga) na radiator. Tester dzwoni

środkowa noga to kolektor, który jest zawsze połączony z "metalową ścianką" tranzystora
dlatego zawsze daje się jakieś podkładki pomiędzy radiatorem

Czy te nózki mogą mieć kontakt z masą na PCB bo jeśli tak to odkręcę mase od obudowy i jeszcze raz sprawdzę

- - - - - aktualizacja - - - - -

mam silikonowe czy coś w tym stylu kupione nowe specjalnie do tego celu

Niestety u mnie były tylko takie podkładki ewentualnie podmienię na stare z demontażu, ale ciekawostka dzwonią też małe trany całkowicie plastikowe

Ostatnia edycja:
Potwierdzam-w Piekarach wypuszczają tylko pewne układy :)
Proponuję odkręcić trany końcowe i sprawdzić czy nie ma tam jakichś opiłków itp...albo sprawdzić inaczej niż testerem diód na mierniku,czy faktycznie jest to zwarcie .

Ostatnia edycja:
Mam prosty tester elektryczny, ustawiam go ba tzw. przedzwanianie i dotykam czystego alu na radiatorze i po kolei wszystkich nóżek w tranach. Chciałem sprawdzić czy podkładki pod tranami są dobre. Zapomniałem sprawdzić wcześniej a teraz wszystkie kable mam puszczone i może jest przejście masy na te nogi.
Odkręciłem jeden mały tran i on ma przejście pomiędzy masą a środkową nogą więc może tak ma być?

Odkręć przewody zasilające i sprawdź raz jeszcze.
Ale podejrzewam że to wina kondensatorów zasilacza, tester je ładuje i przez chwile pokaże że jest przejście.

Odkręć przewody zasilające i sprawdź raz jeszcze.
Ale podejrzewam że to wina kondensatorów zasilacza, tester je ładuje i przez chwile pokaże że jest przejście.

Widać kto zna te końcówki, Odpiołem kable z zasilacza i cisza. Powoli do przodu jeszcze dwa kable do zabezpieczenia i gotowe.

Pisałeś o zwarciu masy głównej z masą wejścia, ok na włączonym czy wyłączonym wzmacniaczu?

Widać kto zna te końcówki
Wszystkich wzmacniaczy się to tyczy.

Przed uruchomieniem, jeżeli nie dasz tej zwory to nie będziesz miał zasilone większą połowę wzmacniacza i będzie się to objawiało ok 15Vdc na wyjściu.
Możesz pociągnąć z masy zasilacza cieńszymi przewodami (0,5-1mm) na masę wejściową końcówek.
Sprawdź bias na swoim trafie, ew skoryguj.

Masa wejściowa ma być podpięta do masy RCA czy do Masy wzmacniacza na obudowie i masa RCA też do tej masy?
Albo poprzez przewód sygnałowy do rca i przy rca do masy wzmacniacza, albo z masy wzmacniacza do wejscia końcówek, ale już przy rca nie.

Jeśli dobrze zrozumiałem bias trafo, to mam go poprawnie.
Podpinasz swoje trafo, sprawdzasz prąd spoczynkowy (bias) i ewentualnie korygujesz potencjometrem na końcówkach mocy do wartości 10mV (jak to zrobić - narysowane i opisane w mini poradniku).

Powrót