• Witamy w najwi臋kszym polskim serwisie internetowym po艣wi臋conym w ca艂o艣ci zagadnieniom samodzielnej budowy nag艂o艣nienia.
    Dzi臋ki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nag艂o艣nienia od podszewki oraz b臋dziesz m贸g艂 dyskutowa膰 o DIY audio do woli.

Artyku艂y z dawnego portalu zosta艂y przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Propozycja zam贸wienia ko艅c贸wki mocy klona accuphase E-450.

Osobne zasilanie samych opampow wzmacniacza E-450, daje tak niskie D2 ze nie jestem w stanie go pomierzyc馃榿
Nic tylko odsluchac 馃榿

bec3f0df78d10af485796d57e9aec67b_1503416227.jpg

Ostatnia edycja:
Juz po odsluchach. Mysl臋, ze kto przerobil/przerobi juz nie wroci do wiernego schematu z E-450 i zmulonego dzwieku.
Gra to juz przynajmniej tak jak koncowka Yamahy, chyba nawet lepiej, a wiem ze da sie z tego jeszcze wycisnoc wiecej.

Ostatnia edycja:
970/2240 zamienniki - ju偶 dawno nie produkowane wi臋c nie wiadomo co masz
1145/2705 ok
1220/2690 zamienniki
1930/5171 zamienniki - z艂e opinie o nich s膮
1943/5200 zamienniki - tu albo orygina艂y albo co艣 lepszego daj
3964 - zamiennik ok, kompensacja
647/667 - zamienniki, w ograniczniku

Ostatnia edycja:
Wzi膮lem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.

Ostatnia edycja:
Owszem, r贸偶nica jest. Tylko zauwa偶 偶e 1,5 opampa jest na wej艣ciu a po艂贸wka jako serwo.
Teraz zale偶y jak masz podobierane tranzystory i jaki offset na wyj艣ciu bez serwa.
Je偶eli du偶y offset to nie wszystkie opampy "wydol膮", trzeba je z g艂ow膮 dobiera膰.

Nie na temat...
P-5000 bez zadnych stabilizacji. Tez wyglada na to ze moja karta ma wieksze znieksztalcenia.
Moim zdaniem, jesli chodzi o dzwiek p-5000 jest troche przeciwienstwem E-450.
Nie ma takiego dociazenia w dole pasma. Dzwiek wydaje sie czystrzy, bardzo szybki i techniczny. Jasniejszy.
Mysle ze trzeba nad nim troche popracowac, zeby dzwiek byl troche przyjemniejszy w odbiorze. Ale juz jest bardzo dobrze.

Troche zasmecam watek o E-450, jak moderatorzy uznaja za stosowne niech wyczyszcza temat

3e8bea247307f45723d04a20acd7d0be_1504700261.jpg

Ostatnia edycja:
Cze艣膰, przepraszam 偶e troch臋 off ale ch臋tnie kupi臋 z艂o偶ony i uruchomion膮 ko艅c贸wk臋 ewentualnie mog臋 te偶 zleci膰 wykonanie. Bardzo prosz臋 o kontakt na PW

970/2240 zamienniki - ju偶 dawno nie produkowane wi臋c nie wiadomo co masz
1145/2705 ok
1220/2690 zamienniki
1930/5171 zamienniki - z艂e opinie o nich s膮
1943/5200 zamienniki - tu albo orygina艂y albo co艣 lepszego daj
3964 - zamiennik ok, kompensacja
647/667 - zamienniki, w ograniczniku

Kupilem z north m.in. 2sa1507 i one maja hfe ok.75. Kse1220 maja ponad 200.
Czy z tymi 2sa1507 wszystko ok? 2sc3902 maja ponad 200.
1376/3478 maaja wieksze hfe niz zamienniki.

Czy ta wartosc hfe ma duze znaczenie na jakosc wzmacniacza?
Wiem ze lepiej poparowac, ale mozna spotkac rozne grupy wartosci hfe.
Te z wiekszym hfe sa zawsze lepsze?

Ostatnia edycja:
Wzi脛聟lem w obroty p-5000. Jaskiniowiec pisal, ze nie warto wymieniac opampow na lepsze bo nie bedzie roznicy w dzwieku. Niestety bardzo sie myli, roznica jest spora. Nawet gra czysciej bez zadnych stabilizacji niz E-450 ze stabilizacjami zasilania. Moze nie chcial zawiesc takiej ilosci posiadaczy "klona E-450". Nie chce zasmucic posiadaczy E-450, bo on gra bardzo fajnie, ale nie w wersji zapodanej przez jaskiniowca. Trzeba kilku drobnych modyfikacji.

To co tutaj napisa艂e艣 to jest bardziej z艂ozone zagadnienie ni偶 sam my艣lisz . Wynika to z ca艂ego szeregu zagadnie艅, a nie jakie艣 tam zmiany opka
Jak ju偶 stwierdzi艂em t艂umaczenie czego kolwiek to odbijanie grochu od 艣ciany .
I tak obraca si臋 to przeciwko mnie, i tylko u偶eranie si臋 z docinkami oraz egoizmem i zawi艣cia innych .
Oraz pseudo znawc贸w .

Mam tego dosy膰, z mojej strony nie b臋dzie 偶adnej kontynuacji czego-kolwiek .
Co艣 tam b臋d臋 robi艂 dla hobby ale koniec z tego typu forami .

Ostatnia edycja:
I tak obraca si臋 to przeciwko mnie, i tylko u偶eranie si臋 z docinkami oraz egoizmem i zawi艣cia innych .
Oraz pseudo znawc贸w .

Mam tego dosy膰, z mojej strony nie b臋dzie 偶adnej kontynuacji czego-kolwiek .
Co艣 tam b臋d臋 robi艂 dla hobby ale koniec z tego typu forami .
Grunt to nie bra膰 do g艂owy, projekt zrobiony, wszystko dzia艂a. A jak kto艣 chce co艣 zmienia膰, to niech za艂o偶y oddzielny w膮tek po艣wi臋cony takiej tematyce.

Panowie, czy orientuje si臋 kt贸ry艣 jakie przeka藕niki b臋d膮 pasowa艂y do zabezpieczenia g艂o艣nikowego kolego Jaskiniowca ?

Trzeba by poszuka膰 oryginalnych 4580, najlepiej z wylut贸w bo graj膮 o niebo lepiej ni偶 te dost臋pne na rynku.
Tak samo 4580dd na wej艣cie ko艅c贸wki.

Ja kiedy艣 por贸wnywa艂em orygina艂 450 do klona, w oryginale wiadomo, siedzia艂 oryginalny jrc4580dd a w klonie oryginalny muses02 i klon zagra艂 deko lepiej.
Jak by wsadzi膰 4580 do klona to ju偶 tak dobrze by nie by艂o.
Co do tych muses 8820 jak i 02 dost臋pne na rynku to mam jakie艣 takie dziwne przeczucie 偶e nie do ko艅ca to orygina艂y.
U dostawc贸w jrc, 4580 chodz膮 po ok 10 dolc贸w, na ali mo偶na kupi膰 ju偶 za 4 dolce a u nas na allegro 25z艂 z podstawk膮.

Tu jest to bardzo dobrze opisane: http://forum.audiofanatyk.pl/index.php?/topic/24-podrobione-opa-muses/
Jako 偶e sam natkn膮艂em si臋 na podr贸bki w kt贸rych np 藕le dzia艂a艂a po艂owa opampa, nie chcia艂 si臋 da膰 regulowa膰 wzmocnieniem.
Tak 偶e r贸偶nica w graniu tych klon贸w u r贸偶nych os贸b jest pewno z tego co to za uk艂ad podszywaj膮cy si臋 pod orygina艂.
Czasami pewno nawet dwa kana艂y s膮 r贸偶ne.

Zaraz kto艣 powie 偶e sprzedawcy z allegro maj膮 certyfikaty i s膮 na li艣cie dystrybutor贸w jrc.
Co za problem kupi膰 kilka sztuk u producenta dla powy偶szego a dokupi膰 np na ali i sprzedawa膰 po cenie z jrc.
Nie twierdz臋 偶e tak robi膮, a na pewno nie wszyscy - takie moje gdybanie.

A co s膮dzisz o tym sprzedawcy ? Te opampy wed艂贸g opisu z linku wygl膮daj膮 na oryginalne.

http://allegro.pl/elmag-muses8820-hi-end-wzm-op-firmy-jrc-i6755689578.html

U ELMAG nie ma problem贸w z tym czy malowanki czy orygina艂y. Na 100% to orygina艂y. Sklep sprawdzony.

Panowie w kolnie p4100 co艣 si臋 dzi艣 zacz臋艂o prawie pali膰 :D wzmacniacz gra艂 ca艂y czas do艣膰 g艂o艣no ale bez przesady, a tu nagle smr贸d ogromny... (wszystko nadal gra艂o bez zastrze偶e艅), wy艂膮czy艂em, zdejmuje dekiel a tu prosz臋:

Jak wida膰 rezystor pierwszy od g贸ry zacz膮艂 zmieni膰 kolor, gor膮cy jak cholera. Obudowa bezpieczniak zacz臋艂a si臋 topi膰 od temperatury :/
Kto zajmowa艂 si臋 naprawianiem accu klon贸w, b膮d藕 kto mo偶e pom贸c?

Panowie w kolnie p4100 co艣 si臋 dzi艣 zacz臋艂o prawie pali膰 :D wzmacniacz gra艂 ca艂y czas do艣膰 g艂o艣no ale bez przesady, a tu nagle smr贸d ogromny... (wszystko nadal gra艂o bez zastrze偶e艅), wy艂膮czy艂em, zdejmuje dekiel a tu prosz臋:

Jak wida膰 rezystor pierwszy od g贸ry zacz膮艂 zmieni膰 kolor, gor膮cy jak cholera. Obudowa bezpieczniak zacz臋艂a si臋 topi膰 od temperatury :/
Kto zajmowa艂 si臋 naprawianiem accu klon贸w, b膮d藕 kto mo偶e pom贸c?

W tych wzmacniaczach sa rezystory bezpiecznikowe, ale pewnie nikt sobie nie zawraca tym glowy :)

Ostatnia edycja:
Powr贸t
G贸ra