• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc w doborze głośnika do subwoofera do domu

nie będę zakładał nowego tematu więc spytam tu. Czy jest sens robienia wzmacniacza do suba o mocy 60W? Mam bardzo mały pokój ok. 4x5. Nie wiecie ile by taki kosztował u irka, razem z panelem i bajerami?

Na 60W to raczej nie poszalejesz. Większość głośników używanych w subach do dobrego grania potrzebują mocy rzędu 150-250w a nawet więcej. A do pomieszczenia 16m2 to brzynajmniej ta 10`` będzie potrzebna. Panele od Irka to koszt 300zł-150W/4ohm lub 140w/8ohm i 500zł/300w.

vicher napisał:
Już prawie jestem przekonany do GDN-22-140-8-SC
proponuje dozbierac do SCXa
vicher napisał:
A np coś takiego... 2x głośnik 4R szeregowo? Np Jakiś ARN 226?
bez sensu - za te same pieniadze masz lepiej grajacego SCXa. 2xTVM zapewni wieksze cisnienie ale jakosc nieporownywalnie slabsza...
bonzo_maciej napisał:
Czy jest sens robienia wzmacniacza do suba o mocy 60W?
tak, jest sens. ale tylko i wylacnzie pod warunkiem ze sam to zrobisz i bedziesz mial sporo czesci na stanie. inaczej bedzie to kosztowalo niewiele mniej niz mocniejszy wzmacniacz.
taki subik mozesz zrobic np na ARN 226
bonzo_maciej napisał:
Mam bardzo mały pokój ok. 4x5.
:lol: chcialbym miec taki malutki pokoj - 20m2 :lol:
alexrac napisał:
A do pomieszczenia 16m2 to brzynajmniej ta 10`` będzie potrzebna
jak jest normalnie umeblowany to nawet 8" nie rozwinie sie w pelni ;]

no i zalezy do czego. jednemu starcza kolumny na 16cm glosnikach a inny bedzie potrzebowal suba 12"

Powrót