Ciut powalczyłem z tym układem. Czy to miało sens? Oceńcie sami.
Generalnie jest parę rzeczy, które widziałbym inaczej i od nich zacznijmy:
- rezystory od LEDów. R39 i R40, zdecydowanie polecam tutaj je wymienić na coś w przedziale 3,3-4,7kOhm. Obecne wartości mogą doprowadzić do uszkodzenia słabszych LEDów oraz powodują nadmierne nagrzewanie się radiatorów.
- rezystory R37 i R38 można również lekko zwiększy do 68 Ohmów (przy założeniu, że korzystasz z Omronów G5V-2-12VDC w wersji ze standardową cewką)
- pasowałoby dorobić filtr wejściowy, widzę to jak poniżej

- kolejna zmiana to wartości rezystorów przy IC1 22k -> 2,2k oraz 47k -> 4,7k, ten układ będzie mniej szumiał (kondensator 100p z powyższego rysunku jest opcjonalny)
- teraz trudny fragment, musimy przerobić obwód loudness

Oznaczenia ze schematu RSa: R8 zmieniamy z 6,8k na 3,3k, C7 zostaje nie zmieniony, C5 dajemy 1n i dokładamy w szereg 22k (coś czego nie było wcześniej). Taka zmiana powoduje, że loudness staje się bardziej symetryczny względem średnich tonów i możemy regulować osobno tony wysokie oraz niskie. W "oryginalnym" rozwiązaniu ten obwód dużo mocniej uwypuklał tony wysokie.
- coś o czym wspominałem wcześniej, mianowicie musimy przeciąć to połączenie

- idziemy dalej, możemy skasować C3 (47pF), ten kond nic tam nie robi
- przedostatnia modyfikacja dotyczy dolutowania do R33 równoległego kondensatora (ja używałem 220pF, tak wiem, że na zdjęciu jest inna wartość)
- ostatnią rzeczą jest przecięcie jeszcze jednej ścieżki

Oczywiście wszystkie zmiany wykonujemy w obydwu kanałach
Głównym problem nie rozwiązanym powyżej jest to, że obwód regulacji barwy jest sterowany ze źródła o wysokiej impedancji (zestaw potencjometrów). Idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby za potencjometrami znalazł się bufor na opampie i dopiero za nim byłaby regulacja barwy. To taka rada dla tych co zamierzają zbudować swój własny preamp.
Na potwierdzenie spójrzcie na to (loudness off, direct off):

-30dB bass max, treble max

-30dB bass min, treble min

-20dB bass max, treble max

-20dB bass min, treble min
Widać, że ujmowanie basu w szczególności nie wychodzi na zdrowie preampowi. A teraz spróbujmy obniżyć impedancję źródła przez skręcenie potencjometru głośności na maksimum.

+13dB bass max, treble max

+13dB bass min, treble min
Widać jak na dłoni, że obniżenie impedancji źródła poprawia charakterystyki i regulacja zaczyna działać tak jak powinna.
Podsumowanie? Można być świetnym mechanikiem samochodowym, ale kiepskim kierowcą. Nobody is perfect
Kilka dodatkowych pomiarów (direct on, loudness on):

-37dB

-30 dB

-24 dB

-18 dB

-12 dB

-6 dB

0 dB

+6 dB

+13 dB
Wszystkie pomiary są w zipie.
Pokaż załącznik pomiary.zip