• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetworniki do kolumn diy do 1000 zł

Jednak zostanę chyba przy wersji Seas + Fountek + Wavecor TW030* - nie ma co dalej zawyżać kosztów, bo w końcu z 1k zrobi się 2k zł za same przetworniki i skończą się fundusze na pozostałe elementy...

Wydaje mi się, że jest to najlepsza propozycja w tym przedziale cenowym.

toopcool -dałbyś radę zaprojektować jeszcze obudowę z płaskim frontem i szerokości 24cm?

A kto to będzie miał (geograficznie pytam) bobym się wprosił po skończeniu na posłuchanie zestawu z wavecorem.
A na średnicę to nie rozważacie np. Tangbanda bambusowego? Cena podobna, kolor w zasadzie podobny do L22, a może nie będzie ograniczenia wysokotonówką (moze być cięta wyżej) Może wyjść zwrotka z niższym rzędem, więc i parę złoty na elementy w kieszeni zostanie.

Wszystko da się ogarnąć .
Micwoj - masz podobną konfiguracje e tyle że na górze USHER ?

Jednak zostanę chyba przy wersji Seas + Fountek + Wavecor TW030* - nie ma co dalej zawyżać kosztów, bo w końcu z 1k zrobi się 2k zł za same przetworniki i skończą się fundusze na pozostałe elementy...

Wydaje mi się, że jest to najlepsza propozycja w tym przedziale cenowym.

toopcool -dałbyś radę zaprojektować jeszcze obudowę z płaskim frontem i szerokości 24cm?

Po zwrotkę zgłoś się do byłego moderatora diyaudio LuSztiego, jest z łodzi:)

Projekt mogę wykonać , trzeba jednak określić kilka szczegółów aby to zrobić.

Jak dasz radę to zaprojektuj 2 wersje – z płaskim frontem i ze skosami.
Jeżeli chodzi front, to zależy mi na tym, aby był jak najwęższy (23-24cm), wysokość tak do 100cm.
A na temat pozostałych parametrów wypowie się pewnie Raven.

Front 24cm to potwierdzam, do L22 dobra koncepcja. Ja mam jakies 26 i już opotycznie za dużo. Się człowiek na błędach uczy, tylko czemu wiecznie na własnych?
Owszem mam podobny zestaw z usherem, ale l22 bez 4 i w 55litrach. Stąd jestem ciekaw wrażeń z wavecora jak porównanie.

Zrób z prostym frontem (moze dasz rade ;) )
Początkującemu bedzie łatwiej zrobic prostrza skrzynkę

Topcool, jak siądziesz do renderów to zmień teksturę kosza dla founteka i seasa, bo one są czarne matowe i prawie nie odznaczają się od zawieszenia.
Ale różnicę faktury membran ująłeś idealnie

Pierwsze efekty :

---------- Post dodany o 11:08 ---------- Poprzedni post o 10:00 ----------

I jeszcze z osprzętem :) :

Wymiary zewnetrzne to 100 cm x 24 cm x 31,4 cm .
Objetosci :
- komora Seas L22RN4X/P - 42,4 l
- komora Fountek FW146 - 7,1 l

Jeśli ktoś ma jakieś propozycje pomysły czy sugestie to piszcie ( ale bez przesady " kolory tekstur " ).
Po ewentualnych korektach zamieszczę rozpis formatek.

Ostatnia edycja:
toopcool - świetna robota - zastanawiam się tylko, czy te 42l dla L22RN4X/P to nie za dużo - wydawało mi się, że do optymalnej pracy potrzebuje tylko 25-30l...

Myślałem też żeby spróbować zwęzić jeszcze front do 23,6 (wymiar wewnętrzny 20cm) i wpuścić go w boki - wtedy będzie można obkleić HDF'em 3mm wszystkie ścianki oprócz boków.

Ostatnia edycja:
niech zostanie jak jest , pojemność zawsze można zmniejszyć przegrodą .
Dopóki nie będzie mniej niż 30 prę l można kierować się wyłącznie względami wizualnymi :)
Ustalcie tylko wymiary przedniej ścianki :)

Front podwójny nalepiej z 2*18mm .

- zastanawiam się tylko, czy te 42l dla L22RN4X/P to nie za dużo - wydawało mi się, że do optymalnej pracy potrzebuje tylko 25-30l...

Myślałem też żeby spróbować zwęzić jeszcze front do 23,6 (wymiar wewnętrzny 20cm) i wpuścić go w boki - wtedy będzie można obkleić HDF'em 3mm wszystkie ścianki oprócz boków.

Zrobiłem taką objętość aby było z czego odejmować . Wystarczy zmniejszyć głębokość obudowy i zmniejsza się ta objętość .
Po zmniejszeniu głębokości obudowy o 4 cm uzyskamy 34,5 l , co po odjęciu objętości takich jak wzmocnienia , magnes , tunel daje jakieś 31 l.
Zwężanie bym odradzał bo i tak jest już wąsko na obrzeżach niskotonowego .

Front jest 36mm.

Jeśli komuś pasują proporcje i nie chce zmieniać głębokości można zrobić komorę za głośnikami Fountek i Wavecor odcinając poziomo tylną część obudowy .
Wtedy objętość zmniejszy się do około 35 l . Daje to również możliwość regulacji objętości Founteka .

Ostatnia edycja:
OK, niech w takim układzie zostanie front o szerokości 24cm - pytanie czy jest sens wpuszczać go pomiędzy boczne ścianki i oklejać HDF'em?

Powrót