• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o PEERLESS XXLS??

Status
Ten wątek został zamknięty.
audio-technik napisał:
XXLS12 8C to mój kolega bedzię mial na sprzedaż za małą kase, wrazie zainteresowania zgłoś sie :wink:
Już kupiłem niestety za grum kasę, leży i czeka na wzmak od Irka.
Mam zamiar zrobić obudowę testową i popróbować różnych objętości.

funiax1 na Twoim miejscu wrzucił bym w coś pośredniego, ale jak mowisz NAJlepiej potestować, sprobój 30L 40L i 60L, takie moje zdanie...

http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=26307&p=1#k
o tym BxL nie moge znaleźć jak znajdę zaraz to dam

[ Dodano: 2009-01-18, 22:24 ]
A o tym BxL gdzieś pisał ale znaleźć nie moge ale na PW kiedyś mi napisał tak:
"Co do XXLS-ów - sam BL niewiele mówi o głośniku, ciekawe że zmienia się on, i to 2 razy dla głośnika DVC podłączonego raz równolegle raz szeregowo, co w impulsie nic nie zmienia (Fs, Qts i Vas są takie same dla obu podłączeń). Tak czy siak te XXLS-y są parametrycznie bardzo podobne do starych XLS-ów tyle że mają większe Xmech z racji bumped backplate. Do obudowy zamkniętej bez EQ nie bardzo się IMHO nadają a z membraną bierną wymagają strojeń typu EBS (widoczne kolano). Ta odpowiedź impulsowa w nocie aplikacyjnej niewiele mówi - step response jest nienadzwyczajny jak próbujemy wyciągnąć z tych głośników bas, choć z drugiej strony f3=60Hz może dobrze zgrywać się z niektórymi pomieszczeniami i dawać "szybki bas" wskutek mniejszego maskowania basu wyższego niższym." koniec cytatu

Z 2 osobami gadałem ostatnio z takim witkiem z AS i dzikoosek-iem z AS. Jeden zrobił kolumny po 160L na RSS390HF, 4 drożne a drugi ma suba na nim 100L, miał wcześniej XXLS i obaj napisali mi że sub bardzo dobry do muzyki, dobrze gra w kinie ale lepiej w muzyce i że jest szybki i głośny. I opinie te z part-express pod głośnikiem. http://www.parts-express.com/pe/pshowdetl.cfm?&DID=7&Partnumber=295-468&ctab=1#Tabs
i jeszcze na necie z 2 opinie z forum to spowodowało że go kupiłem a gdzie czytałem o XLS czy XXLS - muł, muł, ...., do kina tylko itp

[ Dodano: 2009-01-18, 23:57 ]
Najpierw go 100 h wygrzeje 15 - 20 hz zmierzę T/S i wyniki też dam.

Bardzo fajnie, tylko ze fajnie jakby porownali oni też predkosc tego daytona do innych glosnikow niz XXLS :wink: Czekam z niecierpliwoscią na pomiary i relacjekondrax :!:

P.S. Osobiscie nie dał bym mu wiecej jak 70L CL ale to moja uwaga tylko pzdr

Moim zdaniem bedzię tak optymalnie, programy wskazują ponad 120L, ja bym dal o wiele mniej ale wiecej jak połowe tej wartosci, oczywiscie eksperyment przy tej klasy przetworniku by sie przydal, zrob 100L i włoż do srodka cos co zajmuje np 40L i sprawdz jak gra potem cos mniejszego itd...no i przydalo by sie wygrzać głośnik najpierw :wink: Na wytlumienie proponuje wełne owczą a na scianki dodatkowo piramidke, no i ewentualnie jak juz chcesz to maty ale ja bym nie stosowal raczej :wink:

Właśnie myślałem żeby testowa zrobić choć z wiórówki i wybrać objętość. Głośnik i tak wygrzeje do pomiarów i tak, przyda się także do odsłuchu. Nie wiem czy nie zastosuje patent płynny kamień ale to jeszcze zobaczę.

933zł z przesyłką. Nie wiem czy miesiąc. Mieszkam na końcu świata i muszę po MDF do Wrocławia 100km jechać, potem ojca prosić o pomoc jak się w końcu zbierze to zrobimy.

Co do głośnika sporo ale cóż... Hmm Ty masz 100 a ja nie wiem gdzie najblizej chyba ze szczecina do wawy :razz: zal.pl szukam MDF od dluzszego czasu i dupa zbita....temat chwilowo przymykamy kondrax, jak skonczysz daj znac i załuz new temat :wink: pzdr :wink:

Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka, więc gdyby nie uszkodzona frezarka to bym już w tym tygodniu mógł napisać czy XXLS12 w 70 litrach strojony dwoma dociążonymi membranami na 21Hz będzie tylko do kina. Jutro frezarka jedzie na gwarancję, jak wróci to będę chciał jak najszybciej sklecić obudowę i usłyszeć wreszcie jak to zagra :)

Pozdrawiam
Szuler

szuler napisał:
Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka,
Kiedy zamawiałeś bo ja też czekam, zamawiałem pod koniec grudnia i nie wiem czy dzwonić do niego i się przypomnieć.

Wchodziłem teraz na GLS jest w doręczeniu także dziś będzie Dayton. Zamieszczę fotki i jak będę miał czas zmierzę go T/S niewygrzanego żeby potem jak wygrzeje porównać.

funiax1 napisał:
szuler napisał:
Na początku tego tygodnia powinien do mnie dojść panel Irka,
Kiedy zamawiałeś bo ja też czekam, zamawiałem pod koniec grudnia i nie wiem czy dzwonić do niego i się przypomnieć.
Ja zamawiałem wcześniej, początkowo pod koniec grudnia to miałem odbierać no ale coś się przeciągnęło. Specjalnie mi się nie spieszyło, więc nie odzywałem się, a Irek sam potem zadzwonił no i na dniach panel będzie. A najlepiej to sobie do niego maila puść i się dowiedz, na kiedy możesz spodziewać się zamówienia.

Pozdrawiam
Szuler

No dobra, a jakieś konkrety? Bo widziało się większe głośniki...a i podobno rozmiar nie ma znaczenia :P

Jakie konkrety RSS390HF Dayton, 4 godziny po rozpakowaniu z kartonu co ci mogę powiedzieć że głośno w kartonie gra :D Znajdę czas zmierzę T?S przed wygrzaniem wygrzeje i zmierzę ponownie i porównam :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót