• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Radio samochodowe pod zasilaczem ATX - pytanie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Dawno sie nie wypowiadalem ale. 45 postow, dwa albo i wiecej tematow w koszu a cale te zamieszanie zeby podlaczyc radio do zasilacza czyli dwa kabelki... eh... z jednej strony lekki przerost formy nad trescia ale z drugiej milo ze ludzie sobie pomagaja a nie tak jak na innym forum o elektronice byl by juz ban:)

Dokładnie... Chociaż rozmowa się toczy - nie porównując elektrody...
Ke?
No bo myślałem, że istnieje ryzyko ''kopnięcia'' radia przez impuls wytwarzany przy rozruchu zasilacza.:)

Najbardziej mnie dziwi to, że kolega elektroPC ma w niku "elektro", wie co to dioda zenera (albo wie, że coś takiego istnieje), wie co to mostek graetza (albo wie, że coś takiego istnieje), a nie umie podstawić do dwóch wzorów danych, żeby wyliczyć szukane :D

A poza tym tak jak Deker napisał... Działa? Działa. No to niech działa.

Heheh, to, że znam takie części, to nie oznacza, że się znam na tej dziedzinie. Po prostu sporo czytałem na internecie, patrzyłem, no i wiem że to istnieje ale nie liczyłem ani nie dobierałem jeszczę żadnego rezystora do żadnego układu - więc i nie mam pojęcia jak to się oblicza. Nie wiem, od czego by zacząć...
Nie wiem jeszczę czy działa, dopiero będę sprawdzał i dam znać, czy gra bez tego obciążenia.

3 strony o niczym! Zaraz ten temat poleci do kosza. Podłącz to radio, nic się nie stanie, sam tak nie raz odpalałem różne urządzenia na 12v.

Jak to odtwarzacz ? Jak Ja chcę kolumny napędzić aby w mieszkaniu miażdżyło basem.:D Ok, nic się nie stanie... Ale skoro w wikipedii pisze, aby nie podłączać zasilacza bez obciążenia bo istnieje ryzyko awarii to jednak jest w tym trochę prawdy ? A jeszczę jedno: czy nie przeszkadza to, że przewodem +12V idzie 13A a w instrukcji radia pisze że maksymalny pobór prądu to 10A ?

Podlacz do cholery to radio i nie zawracaj juz ludziom du... bzdurami. Marnujesz tylko cenne kilobajty na serwerze :)

Sorry za spóźnioną odpowiedź - nie miałem dostępu do internetu. No, ale w tym czasie podłączyłem wkońcu to radio. Działa idealnie, kolumny mają lepszy i mocniejszy bas niż pod wieżą. A TERAZ ZE SPECJALNĄ DEDYKACJĄ DLA TYCH, CO PISZĄ JAKIEŚ BZDURY. A WIĘC CI, KTÓRZY NA INNYCH FORACH PISZĄ O JAKIMŚ KOPNIĘCIU RADIA PRZEZ ZASILACZ PC TO NIECH SIĘ WOGÓLE NIE INTERESUJĄ BO JESZCZĘ ICH PORAZI PRĄD - WIDAĆ NA ODLEGŁOŚĆ, ŻE NIE MAJĄ POJĘCIA O NICZYM A PISZĄ !!!
Nie dałem nawet żadnego obciążenia i przy podgłaśnianiu nie brakuje prądu.:) A więc skoro gra, to mogę tak pozostawić ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót