• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Redukcja napięcia do zasilania wskaźników wysterowania

niestety nie, jedna "para" wyprowadzeń będzie wspólna
w oryginale zasilanie było pociągnięte z zasilacza wzmacniacza
idea nowego zasilacza wyszła z tego że nie chcę nic dolutowywać do uniampa ale jeżeli będą jakieś kłopoty i takie będzie lepsze rozwiązanie to się podepnę pod kondensator

ale jeżeli będą jakieś kłopoty i takie będzie lepsze rozwiązanie to się podepnę pod kondensator

Beda i to bardzo duze razem z dymem i iskrami. Musisz wziasc napiecie z zasilacza glownego.

Nie wolno stosowac kilku mostkow prostowniczych podlaczonych pod to samo uzwojenie!!

Narysuj sobie uzwojenie i dwa mostki a sie okaze ze laczysz je rownolegle (od strony masy).

Mój pierwszy projekt w eaglu. Płytka pod stabilizator, myślę jeszcze o dorzuceniu na płytkę pr'ek by regulować czułość wskaźnika wysterowania, tylko nie wiem jak to jest oznaczone w eaglu.
Proszę o ocenę płytki.

Diode i maly kondensator mozesz jeszcze bardziej dac w prawa strone i wtedy bedziesz mogl podniesc duzy kondensator i zaciski ark, zmniejszy Ci sie jeszcze minimalnie pcb:)

ale chyba sie jeszcze zmieni, muszę PRki dorzucić i kondensator, bo stabilizator będzie podłączony pod zasilacz uniampa więc by sie przydało dodać jakiś kondensator tylko nie wiem jakiej pojemności i kondensator za stabilizatorem...

Płytka jest OK. Kondensator 10-100u na wyjściu na wejściu może nawet nie być bo i tak będzie 10000u w uni, nie jest to w tym wypadku jakąś krytyczna sprawa.

Do OK to jest tej płytce jeszcze daleko. Po pierwsze za duza, zle rozmieszczenie elementów, takie "na chama". Niektóre sa za blisko, inne za daleko ah za dużo by pisać ile potrzeba by zmian.
Czemu ten tranzystor leży?
Wyslij mi pliki to ci poprawnie ja zaprojektuje.

to jest moja pierwsza płytka :D więc nie oczekujcie odemnie za dużo w zasadzie na niej uczę się eagle

pegelmesser wolał bym wskazówki niż żebyś mi ją robił za mnie

jak dojdą PRki to spróbuję ją lepiej uporządkować

potrzebuję jeszcze jak jest PRka oznaczona w eagle (taka jak jest w uni) bo muszę zrobić regulację a nigdzie nie mogę znaleźć (nie wierzę, że takiej rzeczy nie ma w podstawowej bazie eagle)

TRIM - potencjometr.
Co do płytki - za duzo pisania zeby wszsytko opisac co nalezy zmienic. Daj mi schemat w eaglu i cos pokombinujemy. Ale cwicz nadal.

niestety nie mam tego :(
macie może jakieś pełne biblioteki, bo z tego co szukałem w internecie to tylko do jakiś scalaków a do takich pierdół nie ma :(

Do OK to jest tej płytce jeszcze daleko. Po pierwsze za duza, zle rozmieszczenie elementów, takie "na chama". Niektóre sa za blisko, inne za daleko ah za dużo by pisać ile potrzeba by zmian.
Czemu ten tranzystor leży?
Wyslij mi pliki to ci poprawnie ja zaprojektuje.
Pokarz swoją pierwszą płytkę :)
Leży bo jest zmęczony :)

Nie pokaze bo juz dawno nie istnieje komputer i oprogramowanie na ktorym to tworzylem 20 lat temu. Byl to spory uklad analogowo-cyfrowy, kilkadziesiat ukłądow sclaonych , kilkaset elementów malego kalibru.

jak stworzyć punkt lutowniczy? czyli takie kółko z dziurką do którego będę mógł ścieżkę poprowadzić, w te miejsce mają być lutowane przewody

Powrót