• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Regeneracja głośników

Reakcji
0
Mam 2 głośniczki Xplood i są "troche" zaniedbane:)

Tzn wpadło pełno syfu, kurz, jakieś drobiny itp w tą szczline gdzie się porusza cewka.

Jak to można odczyścić, bo strasznie charczą, co jest oczywiście zrozumiałe.
Głośnik jest praktycznie w całości z plastyku, bądź gumy (nieliczącc kosza , magnesu itp)...
więc moze terapia wodna ?? :) Tzn "bicze wodne" ?? Troche drastyczne posunięcie, ale może macie coś leprzego ?? :)

[ Dodano: 2005-05-23, 16:20 ]
Postanowiłem zdjąć górne zawieszeni i zregenerować tak jak jest napisane w artykule na głównej stronie, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Qrcze nie da rady w ten sposób :( Nie odkleje zawieszenie w całości od kosza :(

Uuuu ale na mnie trafilo ale tym razem sie nie wyzyje tylko powiem ze mi Cie szkoda.Za duzo roboty a nie uzyskasz wiele.
Musialbys caly rozebrac i dokladnie odessac zabrudzeni a a ukladu magnetycznego, a pozniej nie zlozysz tego w calosc.
PZDR

Właśnie widze...męcze sie z oderwaniem membrany, chyba nie będzie sie juz nadawać do ponownego przyklejenia :)

Co myślicie o tym, żeby wymienić ją na jakąś tonsilowską ?? :)
Głośnik 13 cm średnicy.

[ Dodano: 2005-05-23, 17:05 ]
Właśnie widze...męcze sie z oderwaniem membrany, chyba nie będzie sie juz nadawać do ponownego przyklejenia :)

Co myślicie o tym, żeby wymienić ją na jakąś tonsilowską ?? :)
Głośnik 13 cm średnicy.

Np takie coś :
http://allegro.pl/show_item.php?item=51366428

W tej chwili z głośników zostały kosze + magnesy oraz cewki :D Reszta jest ROZSZARPANA :D Z pierwszym głośnikiem się bawiłem, ale nic nie dało więc w drógim membrane zwyczajnie odciołem, wbijając nóż :P

Może jednak opłaca sie zamontować chociaż te STTX-y innych tam nie ma na 13 cm :(

[ Dodano: 2005-05-23, 18:41 ]
Jednak nic z tego chyba nie bedzie :)

W szczelinie są łupinki jakiegoś metalu i za rzadne skarby ich nie wyjme :) Już nawet pod ciśnieniem pod wodą czyściłem, 99% wypadło ale tamtych 2-4 łupinek metalu nie wyjme :(

Może ktoś chce kupić Kosze z magnesami + Cewki do Sony X-Plood 13cm ?? :)

BadKENNY napisał:
W tej chwili z głośników zostały kosze + magnesy oraz cewki :D Reszta jest ROZSZARPANA :D Z pierwszym głośnikiem się bawiłem, ale nic nie dało więc w drógim membrane zwyczajnie odciołem, wbijając nóż :P

Regeneracja koncertowa chciałoby się rzec :D

Hehe, racja racja :D ALe nie dało rady inaczej, tak czy siak głośnik by nie grął, a teraz nie bedzie zludzeń :P
Kupie sobie BD-Tronic z allegro i będzie musiał wystarczyć jak narazie :D

Spoko mnie też czasami cierpliwość opuszcza.
Teraz masz przynajmniej jasną sytuację.

Igłą wyjmiesz bez problemu. Ewentualnie sprężonym powietrzem - ale nie z puszki tylko ze sprężarki, rzędu kilku atmosfer.

Mogłś wcześniej sie odezwać, a nie jak juz wszystko rozpróte :P
Ale zabawy troche było, przyokazji poznałem budowe głośnika od strony praktycznej :D :D :D

Powrót