• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Rowery i akcesoria

Jeżdżę trasy 50,60 oraz 70km. Jak dobrze idzie to i 3k km robię w roku. (to koło co na zdj to dotyczy kolarzówki, którą mam od zeszłego roku. Wcześniej jeździłem na innej)

Jeśli miałbym kupować nowe koła to mavic aksium ponoć są dobre i w miarę tanie.

Elastomery zamieniły mi się w plastelinę... :razz:

Jak wyciągnąć sprężyny z goleni, górą czy dołem ? (po prostu wypchnąć czymś ?)

Ostatnia edycja:
Ostatecznie robię tak, że muszę uzbierać 400zł i kupić używany kpl kół. Te co mam teraz są trochę zajechane (ranty) no i przednie z pęknięciem. Ryzykować nie chcę. Za długie trasy robię z różną prędkością, żeby zaliczyć glebę i wracać z buta :D

Rozkręciłem wszytko, sprężyny wyleciały dołem i wtedy wybiłem górą z golenia elastomery ("zapiekły się")

Złośliwość rzeczy martwych: jedna nakrętka poszła elegancko, druga nawet nie drgnie :( O psikałem WD40 na noc, nagrzewałem palnikiem (aż strzelało), stukałem (aż za bardzo) już nie wiem co zrobić... Imbus wbity, ale trochę więcej siły i się całkiem obróci...

Ostatnia edycja:
Co to za amortyzator? Jeżeli to tylko nakrętka, anie cały tłumik to bym rozwiercił i dotoczył coś, ew popytał na forum rowerowym czy nie ma ktoś takiego pękniętego widła i czy nie odda tego za przesyłkę...

Grzej widelec a nakrętke schłodź sprężonym powietrzem (do góry nogami). Jak nie puści za pierwszym razem to powtórz kilka razy, nawet jak się wprasowało, to naprężenia termiczne na styku mogą pomóc to rozerwać.

Jak nie puści za pierwszym razem to powtórz kilka razy, nawet jak się wprasowało, to naprężenia termiczne na styku mogą pomóc to rozerwać.
Ale masakra była, ale się udało :) choć dopiero jak skontrowałem z drugiej strony drugim regulatorem, z kolei ten się zacisnął i później z nim się męczyłem :)
Co z elastomerami, w rowerowym nie mieli (taki rowerowy że nawet nie wiedzieli co to...) Można bez nich jeździć - na samych sprężynach ?

w serwisie ogarniaja zaplecenie za 20zl
no to fajny serwis. u mnie wolali 50zl :(
20zl wyszlo za centrowanie jednego kola

Co z elastomerami, w rowerowym nie mieli (taki rowerowy że nawet nie wiedzieli co to...) Można bez nich jeździć - na samych sprężynach ?
elastomer w tym przypadku pelni role kolejnej "sprezyny" na koncu drogi amorka
tlumic to to raczej nie tlumi :p
wiec jezdzic mozesz ;)

U mnie 10zł wołają za centrowanie koła, ALE zwykłego tj gdzie szprychy masz okrągłe. Znajomy dał do zrobienia u nich (tak jak ja ma płaskie szprychy w kołach). W jednym kole wstawili mu 2szt okrągłych szprych "bo nie mieli płaskich". Ryzykować u nich nie chcę :D Muszę znaleźć w okolicy jeszcze inny serwis.

Powrót