• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Samodzielna budowa tuby basowej.

Reakcji
0
Witam. Zamierzam zrobić tubę basową na bazie Manta SB1600A. Mam do tego głośnik Pioneer TS E1777 I chodzi mi o zakup wzmacniacza pod zabudowe. Jaki wzmacniacz kupić aby nie wydać dużo pieniędzy??

Nie na temat...
Zamierzam zrobić tubę basową
:glare:

...

tuba_basowa.jpg

hmm? ;)

Czepiasz się szczegółów, a wiesz o co chodzi.

Więc, chcę zbudować subwoofer aktywny.

nie mogę znaleźć wymiaru glosnika ale jesli to są koaksjalne (z tweeterem na srodku) to nic z tego nie będzie bo inne jest zastosowanie takiego głosnika. jesli to jest 20cm to jak wyzej napisałem, a jak to jest 16cm to tymbardziej. odpuśc temat

czyli szkoda piniędzy na zakup rury? Mam okazję kupić za 25 bez osprzętu, podobno nowa.

Głośniki 16

Nie na temat...
Czepiasz się szczegółów, a wiesz o co chodzi.

Czy na forum kulinarnym, gdybym chciał upiec pieczeń jagnięcą zapytałbym się o przepis na jajecznicę? To nie jest szczegół, zapytałeś o coś całkowicie innego i masz do innych pretensje, że wyprowadzili Cię z błędu.

Zamierzam zrobić tubę basową na bazie Manta SB1600A. Mam do tego głośnik Pioneer TS E1777 I chodzi mi o zakup wzmacniacza pod zabudowe.

a co sie stalo z wzmacniaczem z manty?
skad wiesz ze ten pionek zagra w tej obudowie?
i po co pchac glosnik szerokopasmowy do roli suba?

lepiej zastanow sie sam czy to ma sens bo wg mnie nie

Reszta została wyjęta z obudowy. Czy ma sens? Może i ma, bo Pioneery i tak leżą w szafce więc przynajmniej tyle. A czemu ma nie zagrać w tej obudowie skoro i to i to ma 16cm średnicy, więc wejdzie i jakoś tam będzie grało.

LuSzTi jeśli piszę dalej model sprzętu to wiadomo o co chodzi. Napisałem "tuba" bo każdy na to tak mówi, więc mój drobny błąd.

A czemu ma nie zagrać w tej obudowie skoro i to i to ma 16cm średnicy, więc wejdzie i jakoś tam będzie grało.

:O

na allegro masz tanie panele VK
to jednorazowki ale przynajmniej o mocy wiekszej niz to co bylo w mancie

reszta bez komentarza - zrob, wsadz do bagaznika i wiecej sie tym nie chwal

prawdziwy sub zaczyna sie niestety od ok 200zl (calosc a nie sam glosnik)

izydor6280 - przecież już zrobiłeś co chciałeś, to po co się nas pytasz?

Nie zrobiłem tego co chciałem, bo to jest subwoofer fabrycznie zrobiony.
Ja chce zrobić coś podobnego tylko że nie z głośnikiem niskotonowym bo takowego nie posiadam.
Na pytanie po co odpowiadam tak poprostu, żeby był.

Na filmie jest Manta SB2500A, nie SB1600A jak w temacie.

widze ze to forum nie jest od doradzania tylko od piepszenia glupot w tematach.

jestem zielony w temacie woec pytam a otrzymuje szereg debilnych postow w temacie. ogarnijcie się ludzie.

To ty ogarnij!
Chcesz zbudować subwoofer który z założenia ma wytwarzać tylko niskie czestotliwosci!
I nie chcesz użyć tego tego głosnika niskotonowego...
Zastanów sie chłopie co ty wygadujesz najlepiej poczytac a nastepnie wróc,Albo usuń konto i kup sobie w mediamarkcie subwoofer 15000 100 900 wat marki jbl....

Ja chce zrobić
Ty chcesz miec zrobione. Zeby zrobic musisz duzo poczytac, doedukowac sie, nie od razu rzym zbudowali. Na szybko to kup wzmacniacz ktory polecil Ci wyzej Pawel ("na allegro masz tanie panele VK") wsadz i bedzie wydawalo to jakis dzwiek. Kiedys stwierdzisz ze to dla Ciebie za malo i moze zglebisz sie w szczegoly. i tak jak wyzej napisane, nie chwal sie tym, bo ktos troszeczke obeznany bedzie patrzyl z politowaniem ;)

widze ze to forum nie jest od doradzania tylko od piepszenia glupot w tematach.

a ty jestes kolejnym gowniarzem jakich pelno w sieci
jestes tu nowy i odrazu tak sie zachowujesz?!

czytaj to co napisalem!

jak jestes w dodatku leniwy to prosze
http://allegro.pl/wzmacniacz-do-tuby-voice-kraft-120w-nowy-i1999347807.html
http://allegro.pl/wzmacniacz-do-tuby-voice-kraft-180w-nowy-i1999347806.html

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:35 ----------

http://allegro.pl/mocny-monoblock-vk810-300w-mini-jack-rca-w-wa-i1980256102.html
http://allegro.pl/mocny-monoblock-vk810-300w-mini-jack-rca-tg-i1985854496.html

Co do vk to każdy po tej firmie jeździ więc wolę zapytać kogoś kto "ma pojęcie" niż kupić w ciemno.
Do samochodu to pewnie go nie włoże bo włoże mante.
A co do zachowania o odpowiadam chamstwem na chamstwo.

Aha i nie jestem leniwy kolego, bo najpierw przeglądam oferty a później pytam o konkrety.

Powrót