• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB Monitor SB15NBAC-8 & SB26ADC - projekt by borys

Jeszcze jedno: czy przy cięciu sklejki układ słoi ma znaczenie?

...
Zależy o co konkretnie pytasz.
Proszę sprawdź screen poniżej. Myślę, że kierunek słoi nie ma znaczenia jeśli kolumna docelowo będzie polakierowana na biało.

Czy i czym zaszpachlować szczeliny po sklejeniu sklejki, albo wgłębienia po wkrętach użytych do skręcenia skrzynki?
Czy przed lakierowaniem należy sklejkę pokryć podkładem, albo izolantem?

Ostatnia edycja:
Słoje są ważne jak robisz fronty do szafek, żeby się to dobrze poskładało.
Jeśli chcesz lakierować to robisz z mdfu a nie z sklejki i nie używasz wkrętów, jedynie kleisz skrzynkę. Będzie łatwiej.

Muszę zamówić gdzieś najlepiej formatki wycięte pod wymiar. Może macie namiary na kogoś kto to może wykonać?

Mam dobre doświadczenie z Basserzem i średnie z Elmuz. W Elmuz zamawiałem dwa razy. Pierwszy raz wyszło super, drugi raz podfrezowanie zrobili pod kątem. Basser zrobili dobrze i do tego używają bardzo gęsty MDF. Ale zamawiałem tylko raz, więc statystyki nie mam.

Elmuz jest o 30% taniej.

Słoje są ważne jak robisz fronty do szafek, żeby się to dobrze poskładało.
Jeśli chcesz lakierować to robisz z mdfu a nie z sklejki i nie używasz wkrętów, jedynie kleisz skrzynkę. Będzie łatwiej.
Dokładnie.
A jeśli chcesz sklejkę z akustycznego punktu widzenia, to lepiej zrób kanapkę ze sklejki i MDF-u, ze sklejką od środka kolumny.
Dzięki za wskazówki. Zmiana planów - kierunek MDF.
Na jakich ścianach powinno być wygłuszenie jeśli obudowa będzie z MDF-u?
Czy po sklejeniu obudowy należy wyfrezować krawędzie, aby lakier lepiej je pokrywał?

Mam dobre doświadczenie z Basserzem i średnie z Elmuz. W Elmuz zamawiałem dwa razy. Pierwszy raz wyszło super, drugi raz podfrezowanie zrobili pod kątem. Basser zrobili dobrze i do tego używają bardzo gęsty MDF. Ale zamawiałem tylko raz, więc statystyki nie mam.
Elmuz jest o 30% taniej.
Dzięki za info.
Nie wiesz, czy Basser podfrezuje otwory mając do dyspozycji tylko schematy głośników?

Dzięki za wskazówki. Zmiana planów - kierunek MDF.
Na jakich ścianach powinno być wygłuszenie jeśli obudowa będzie z MDF-u?
Czy po sklejeniu obudowy należy wyfrezować krawędzie, aby lakier lepiej je pokrywał?

Dzięki za info.
Nie wiesz, czy Basser podfrezuje otwory mając do dyspozycji tylko schematy głośników?
Właśnie tak robiłem. Tylko polecam dać zapas .5-1mm. u mnie głośniki zbyt szczelnie siedzą – nie wypadają przy obracaniu kolumny. Żeby je wyjąć muszę wypychać przez otwór na terminale;)

Czy jest to możliwe, aby wyfrezowałeś krawędzie przed sklejeniem obudowy?
Zależy od tego na jaki zamek się klei. Gdy pod kątem 45° to się nie uda frezować przed sklejaniem. Gdy się klei poprostu dwie płyty, to czemu nie mieć jedną już z frezowanymi brzegami?

Co za różnica? ja kleiłem płyty na 45stopni i wszystko miałem pofrezowane przed klejeniem..

Mnie nawet ręką nie chciały wyjść..

Ostatnia edycja:
Chodzi o zaokrąglenie narożników kolumny a nie frezowanie pod głośniki.

Bardzo fajny projekt.
Jestem ciekaw jakby w tym projekcie wyszło zastosowanie SB29RDC w miejsce tego aluminiaka SB26ADC?

Miałem swego czasu plan zestawienia SB15NBAC z 29RDC w małej obudowie z membraną bierną ale projekt mnie przerósł i teraz leżą mi takie właśnie przetworniki...
Słuchałem wcześniej tych SB29RDC w upgradzie fabrycznych kolumn i brzmiały nieziemsko.

gagi

Poczekaj troszke, bedzie projekt na TW29RB (ten tanszy satori) i metalowa 15stka. Wersja MTM jest juz gotowa i faktycznie gra nieziemsko fajnie :D
Nie spodziewalem sie ze tak ladnie skleja sie te glosniki razem. SB29RDC nie mialem i raczej mial nie bede. Cwiczylem za to SB21RDC z metalowa 15stka i gra faktycznie bardzo przyjemnie (projekt jest dostepny na forum). Dlaczego wybralem SB21RDC zamiast SB29RDC ? Bylem ciekaw, mniejsza membrana, lepsza dyspersja, mniejszy front, domyslam sie ze najwyzsza oktawa bedzie precyzyjniejsza z mniejszej wysokotonowki (ale to tylko domysly). Mi ta mniejsza wersja jak najbardziej odpowiada, trzeba tylko pamietac o odpowiedniej filtracji od dolu.

Czekam z niecierpliwością :)
Myślę aby zestawić SB15NBAC z SB29RDC w nieco większej obudowie tak minimum 12litrów ale jednocześnie niższej i głębszej z przetwornikami bliżej siebie...
Tylko skąd wziąć na to czas... :crying:

Do 3way to chyba lepiej SB26...
Dla mnie zaletą SB29SDAC czy SB29RDC jest, że oba można nisko ciąć.
Ja SDAC nie słyszałem ale jestem oczarowany dźwiękiem RDC :D
Też jestem ciekaw opinii Pogromcy.

Słyszałeś go?

Nie ale sam chce kupić niebawem. Czytałem opinie znanego konstruktora z USA, że to jeden z najlepszych tweeterow jakie mierzył i słuchał, a jego cena w stosunku to możliwości jest wręcz śmieszna. SB29RDC niebawem wyjdzie z produkcji.

"Hands down for me. I have worked with a lot of tweeters, and the SB29SDAC is one of the best tweeters I have ever measured and listened to. The fact that the price is also stunningly low makes it one of the greatest values in speaker building today. But that is just my humble opinion."

Ostatnia edycja:
Powrót