Nie uparłem się na 4 drogi -po prostu nie znalazłem optymalnego połączenia wstęgi i 12" -te niby gotowe projekty są mimo wszystko na tyle inne, że nie da rady ich od tak skopiować, a poza tym co to za przyjemność "ctrl+c ctrl+v"

Pogromco mitów -piszesz od tak, że nie mam zielonego pojęcia co robię -po którym moim tutejszym wpisie to wywnioskowałeś? Czy z góry zakładasz, że jak ktoś nie ma 3895 postów na forum, to znaczy, że urodził się wczoraj i czytać nie potrafi, bo przecież jakby potrafił czytać to by i pisał, trochę pokrętna logika. A to, że nie jestem na tyle bogaty, żeby kupić sobie 100 głośników i każdy przebadać i tylko na podstawie własnych pomiarów znaleźć te właściwe, to póki co nic na to nie poradzę, a właściwie staram się poradzić -pytając innych ludzi, którzy potencjalnie mogli coś słyszeć/robić. BTW Twój wpis był bardzo merytoryczny, normalnie jak przystało na profesjonalnego zaawansowanego użytkownika. I nie, nie czepiam się Twojego doświadczenia, bo w tym temacie wniosłeś naprawdę dużo, ale nie niszcz człowieka na podstawie... No właśnie, na jakiej podstawie?
A teraz tak już żeby nie robić offtopu -jeszcze przed kupnem basowca kupiłem szerokopasmówkę, którą (po "amatorsku" oczywiście) pomierzyłem w profesjonalnej (tak na przekór) komorze bezechowej przy użyciu systemu[FONT="][/FONT] Pulse. Oto wyniki (składane na szybko):
http://pokazywarka.pl/xnwzv6/ (linia czarna 0st, czerwona 30st, niebieska 60st), więc jak widać charakterystyka nie jest ani wybitnie płaska ani skuteczność nie jest powalająca, dlatego metodą prób i błędów nie chcę kupować to kolejnych głośników tylko na podstawie, mało konkretnych danych.
Dlaczego wstęga? Otóż sam nie jestem do końca przekonany, ale raz ją słyszałem (niestety niezbyt długo, dlatego nie jestem w 100% przekonany) i grała po prostu rewelacyjnie (w przeciwieństwie do reszty pasma). A ta wstęga ma aż 94dB skuteczności, więc o 4-5 mniej niż ta szerokopasmówka (Sd=94cm^2, Xmax=3mm, Pmax=28/56W @8ohm)
Ale odbiegliśmy od tematu samej linii -właśnie z tego wątku wyczytałem, że im więcej zakrętów, tym bardziej tłumi się fala, dlatego wstępnie zrezygnowałem z mojego pierwszego projektu na rzecz minimalnej ilości zakrętów linii. Za tym faktem jest większa efektywność i niższe zejście, ale większy dołek przy "antyrezonansie" czego chciałem uniknąć. BTW -w Waszych liniach -mocno przeszkadza w słuchaniu pierwszy "antyrezonans"? Czy może okolice 80-120Hz w praktyce są i tak podbijane przez pomieszczenie wystarczająco, by wygładzić charakterystykę?