• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SB17CAC35-8 + SB26CDC-C000-4 lub CRC NAC NRX MFC STC ADC 2,5 drożny - projekt by Branża

P.S. woofer na tym zdjęciu nie jest przykręcony, dlatego odstaje ;)

Nie na temat...
Jak zabezpieczasz kolumny przed wysyłką? I jaki kurier, że dotarły w całości? :D

Nie na temat...
Ogólnie nie wysyłam kolumn.
Zrobiłem to tylko 2 razy, raz monitory pojechały do MariuszaElektro (i niestety jeden róg był obity), a drugi raz musiałem wysłać, bo aż do Szkocji, więc wykonałem skrzynię transportową która pojechała na palecie.
Nikt mnie już nie namówi na wysyłkę gotowych obudów (bo co innego obudowy testowe w surowym MDF).

Te kolumny jak widać są tylko w foli, bo transport był tylko dwie klatki schodowe dalej.
Kolumny miały pojechać do profesjonalnego studia na zdjęcia, niestety zrezygnowałem, właśnie z racji opcji że się uszkodzą.

Ostatnia edycja:
Nie potrzebuje ktoś formatek do tego projektu (Kraków lub okolice) muszę niestety zamówić całe płyty, żeby mi to ładnie pocięli na CNC.

To jest wosk Osmo.
Metodę opisze w swoim temacie w gotowych.

SB26CDC jest lepszym głośnikiem od SB26ADC

Ja tylko dodam, że pytając o "lepszość" głośnika nad drugim, raczej pytamy o techniczne aspekty, czyli prowadzenie charakterystyki, zniekształcenia itd.
Natomiast który gra lepiej, to już zależy co się komu podoba.
Obie kopułki mają twarde membrany, natomiast CDC z powodu napylenia ceramiki już nie gra jak typowa aluminiowa kopułka.
Klasa ta sama ale dźwięk inny.

Ostatnia edycja:

Skończone :)
Jestem dumny i blady, bo to moja pierwsza konstrukcja i nie dość, że wygląda to jeszcze całkiem, całkiem gra ;)
Całość wykonałem w mieszkaniu i mam nadzieję, że sąsiedzi mnie nie przeklęli. Pewnie się zastanawiali co za głupek ciągle odkurza. Dziękuję Branży i Marianowi za projekt.

Nie na temat...
Te wkręty to nie wkręty tylko śruby? :)
Jaki łeb?
A jeśli to wkręty, to to są te wkręty od Konrada?

Te pierwsze od lewej?

Ostatnia edycja:
Te wkręty to nie wkręty tylko śruby. Plus inserty. Strasznie się z tym nawalczyłem, żeby w miarę prosto wkręcić te inserty. Ktoś na forum odradzał to rozwiązanie. Nie posłuchałem i trochę czasu to zabrało. Z efektu jestem zadowolony. A i jeśli komuś przyszłoby do głowy wiercić pod insert o średnicy 6mm wiertłem 6 lub 6,5 to rozwarstwienie mdfu niemal pewne. 7 jest ok, przy średnicy zewnętrznej gwintu 8. Tylko ciężko równo wkręcić...

Ostatnia edycja:
Odsunięte na trochę ponad średnicę br. To nie jest ich docelowe miejsce. W życiu nie przyszłoby mi do głowy łączenie debu obok wenge ;)

Ostatnia edycja:
Powrót