Witam Panowie,
Mam pytania odnośnie projektowania układu 2.5 drożnego.
Chcę podejść do takiego projektu ale nie chcę robić kilku testowych skrzynek z różnym układem i kształtem - brak czasu i cena materiałów ostatnio podrożały, lepiej budżet przeznaczyć na lepszy głośnik wysokotonowy.
Pierwszy temat to przesunięcia fazowe zwrotnicy wooferów.
Z tego co powstaje większość konstrukcji ma układ TWW, często z rozsunięciem wooferów. Domyślam się że rozsunięcie rekompensuje nieco fazę. I tu pytanie czy przesunięciem rzędu 30 stopni się przejmować ?
Tu przykład mojej symulacji:
Jeśli z tym walczyć, to w tym przypadku rozsunięcie głośników polepszy zgranie czy pogorszy?
Jeśli rozsunięcie pomaga - jednocześnie oddala od punktu pomiarowego to większa cewka "przyśpiesza" fazę. z -120 do -150 stopni w zakresie od 200 do 1000 Hz . Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Zatem pochylona konstrukcja do tyłu stworzy jeszcze więcej problemów jeśli się nie mylę.
Czytałem posty o projekcie prostym i pochylonym ale mowa była tylko o brzmieniu wyższych tonów i średnicy ale nic o fazie w obu przypadkach.
Podstawowe Pytanie czy w przypadku 2.5 drożnym będzie słychać rozjazd 30 stopni?
Cel to odsłuch z 2.5 - 3 m z pozycji siedzącej.