• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Scan Speak H2606/920000 oraz SB Acoustics SB13PFCR25-4 czyli Mechano23

Z chęcią bym podzielił się z Wami wynikami pomiaru impedancji, ale niestety póki co poległem na temacie. Korzystam z LIMP, układ pomiarowy pierwotnie oparłem o kartę dźwiękową soundblaster g3, ale wyniki były totalnie błędne, uznałem, że powodem może być sumowanie kanałów wejsciowych w tej karcie.
Trochę poczytałem, wybór padł na Behringer UCA202, wyczytałem, że ten interfejs jest polecany do tego typu pomiarów. Zmontowałem, polutowałem i... dalej wyniki są bez sensu. Totalnie nie wiem co robię źle - pomimo, że w input monitor testowe odłączenie wejścia L lub R powoduje poprawny spadek napięcia, do poziomu szumu, tak przy podłączonych obu wejściach, wstawionym rezystorze testowym w ogóle nie widać spadków napięcia pomiędzy kkanałami. Kolumna podłączona w obwód jest mierzona ale wyniki są raczej błędne. Jeżeli wstawiam rezystor - zamiast prostej linii odpowiadającej wartości rezystora mam dziwny przebieg impedancji oraz fazy.
Coś ewidentnie robię źle albo UCA202 również dziwnie sumuje sygnały (na poziomie sterowników windowsa)? Czy ktoś miał tego typu przygody?

Coś robisz źle. Sprawdzaj do skutku połączenia, ustawienia karty i programu. Musi działać. Pomiar można zrobić właściwie na każdym interfejsie stereo, czy karcie zintegrowanej.

Dobra, coś tam udało mi się złapać - szczerze, nie wiem co było nie tak w tym ukłądzie, może jakiś styk słabo itd.? nie wiem, nie wnikam, ale wynik pomiaru jak niżej:1763673650784.png

Dobra, coś tam udało mi się złapać - szczerze, nie wiem co było nie tak w tym ukłądzie, może jakiś styk słabo itd.? nie wiem, nie wnikam, ale wynik pomiaru jak niżej:Pokaż załącznik 666253
Coś jest jednak nie tak.
Lewego wierzchołka BR prawie nie widać, jakbyś miał jakieś zabezpieczenie DC na terminalu. Wysoka impedancja między prawym i ledwo widocznym lewym wierzchołkiem zwiastuje słabe promieniowanie z portu.
Tak między 100Hz a 7kHz wszystko wygląda w miarę ok, problem pojawia się powyżej 7kHz, tam przebieg charakterystyki powinien być trochę inny.
Do porównania charakterystyka impedancji z pierwszego postu w tym wątku:

m23imp.jpg

Pytanie czy to nadal problem z systemem pomiarowym czy to już realny problem z implementacją projektu.

Zakres od 100 do 8000Hz pokrywa się z wynikiem symulacji autora projektu.
Powyżej 8000Hz impedancja ma tendencje spadkową a nie powinna.
Brakuje Ci lewego wierzchołka BR.
Zwrotnica do sprawdzenia.

No właśnie chciałem to napisać - zanim rozpruję zwrotnicę przesyłam wynik pomiaru rezystora 4,3 ohm. Nie wygląda to dobrze. Akurat górka i dołek jest tam gdzie są odchyłki od wzorcowej impedancji zestawów głośnikowych. 1763721961586.jpeg

To zdecydowanie jest cos nie tak. Sprawdz czy ustawienia karty nie wprowadzaja jakis dodatkowych korektorow. Przy pomiarze rezystora musisz miec rowna linie odpowiadajaca rezystancji mierzonego rezystora. Jesli to mozliwe, to korzystaj ze sterownikow Asio.

Kombinowałem z układem pomiarowym, zmieniałem wartości rezystora referencyjnego itd - wciaż ten sam, przekłamany wykres... Ale wykorzystałem fakt, że jest tak samo przekłamany, za każdym razem. Więc wyeksportowałem wartości pomiaru referencyjnego do CSV, wyliczyłem wartość odchyłki, zmierzyłem kolumny, naniosłem adekwatne odchyłki i wyszło to...:
1764524981954.pngA więc przebieg zasadniczo zbieżny do przebiegu modelowego, z projektu. Jedyne co martwi to 2 wierzchołki rezonansów basowych niżej niż w projekcie - u mnie osiągają odpowiednio 12 i 18 ohm, w projekcie są okolice 18 i 21 ohm. Nie mam pojęcia z czego to wynika,być może to również ułomność mojego układu pomiarowego i odchyłek tutaj osiąganych, a być może kwestia jakiś błędów wykonawczych ( za duże wytłumienie?)

Poprawiony wykres fazy wygląda podobnie ale rownież górki i dołki są trochę na inncyh wartosciach niż w projekcie:
1764525291469.png

Jakieś pomysły czy takie różnice względem projektu są w ogóle zauważalne? Oraz czy ktokolwiek spotkał się z takim zachowaniem LIMP i czy ma na to jakieś rozwiązanie. Dzięki ! ;)

Więc wyeksportowałem wartości pomiaru referencyjnego do CSV, wyliczyłem wartość odchyłki, zmierzyłem kolumny, naniosłem adekwatne odchyłki
To całkiem dobry pomysł w tej sytuacji. Wygląda więc na to, że charakterystyka impedancji jest ok. Nieco inny jej przebieg w zakresie niskich tonów wynika zapewne z rozrzutu parametrów T-S przetworników choć może to też być efekt błędu wprowadzanego przez metodę nanoszenia odchyłek. Tak czy inaczej, w dwóch moich parach różnice też występowały.
Watro by jeszcze zmierzyć do porównania charakterystykę impedancji drugiej kolumny.

No właśnie chciałem to napisać - zanim rozpruję zwrotnicę przesyłam wynik pomiaru rezystora 4,3 ohm. Nie wygląda to dobrze. Akurat górka i dołek jest tam gdzie są odchyłki od wzorcowej impedancji zestawów głośnikowych.
A weź posprawdzaj, jeśli na 2 różnych interfejsach wychodzą podobne głupoty, to może jakiś dsp masz włączony?

Powrót