• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[subwoofer] Scan Speak Revelator 32W/4878T00 + MB Discovery 30W/0-00-00

Reakcji
0
Drodzy forumowicze, budowa subwoofera nieco przedłużyła się. Prace z planowaniem, składaniem i ostatecznie malowaniem głównie z braku czasu mocno się wydłużyły ale dotarłem do celu i z efektu jestem mocno zadowolony.

Do poczytania wątek z moimi pytaniami jak wybierałem głośnik LINK oraz temat z działu "W budowie" LINK

Budowa subwoofera zakończona więc mogę spokojnie opisać co i jak.

ZAŁOŻENIA:
* Duży (ale bez przegięcia),
* trzymający jakieś wizualne proporcje, z głośnikiem który w przypadku "zepsucia" obudowy np. złą pojemnością itp. będzie wart zabawy z kolejną obudową,
* subwoofer na lata,
* ma grać lepiej niż Yamaha YST-SW300 (posiadana).

OBUDOWA:
Zaprojektowana z pomocą znajomego, projektanta przestrzennego (naprawdę ogromne podziękowania Adam :thumbsup:), stworzone 3 obudowy (najtaniej jak się da) do sprawdzenia czy pasuje "dla oka", dziesiątki zmian w SketchUp, ostatecznie objętość wewnętrzna skrzynki to jakieś 60 litrów, natomiast wymiary zewnętrzne to 47,5cm * 47,5cm * 47,5cm. MDF 25 mm wzmacniany krzyżakiem z listew MDF na górnej i dolnej ściance, wszystko sklejone wikolem ściśnięte pasami. Po miesiącu grania narożniki zostały ścięte pilarką tarczową nierówności zeszlifowane a na te narożniki naklejony wikolem 3 mm HDF i po paru dniach nadmiar usunięty frezarką.

Przy tak "poszatkowanej" otworami obudowie jedynym pomysłem na jaki wpadłem było stworzenie krzyżaka na górze i dole, dodatkowo oba połączyłem listwą. Dodatkowo na wzmacniacz stworzyłem budkę ze sklejki a wszystko co mogłem wykleiłem matą butylenową GMS 07xl która mi została po wygłuszaniu auta.

LAKIER:
Z powodu wysokiego połysku i totalnego braku doświadczenia oraz braku sprzętu skrzynka była malowana przez profesjonalistę.

SPRZĘT:
1 szt - Głośnik Scan Speak Revelator 32W/4878T00
2 szt - Membrana bierna Discovery 30W/0-00-00
1 szt - Wzmacniacz Detonation DT300

KOSZTY:
100 zł - nóżki alu
500 zł - lakierowanie
4200 zł - wzmacniacz, MB i głośnik
~350 zł - MDF (musiałem kupić całą płytę) oraz cięcie
~100 zł paliwo i pierdoły typu wkręty, nakrętki pazurkowe itp.

Końcową wartość niestety mocno podbił zakup wzmacniacza, długo szukałem alternatywy, nic ciekawego nie znalazłem, samodzielna budowa była niemożliwa, a tańsze wzmacniacze niestety były fatalne wizualnie. W detonation otrzymałem całkiem dużą możliwość kontroli nad konfiguracją subwoofera.

BRZMIENIE:
HK AVR 355 + JBL E90 i reszta KD też JBL Crossover w AVR ustawiony na 40 Hz.

Porównuję do Yamahy która mam mocno osłuchaną i ew. Harman HKTS 200SUB.
W filmach REWELACJA, np. film najeżony efektami "2012" (bluray) obejrzany jednym tchem, moment gdy wybucha wulkan w Yellowstone to magia, fala masywnego głębokiego basu, kanapa drży, a reszta domu rezonuję do granic możliwości :)

W muzyce gorzej, okazuję się, że czasem realizatorzy myślą o basie a czasem nie myślą i jest jak jest, a czasem w ogóle nic.. cisza. Niestety, bas troszkę dłużej wybrzmiewa niz w HKTS, z drugiej strony HKTS to konstrukcja zamknięta, w OZ Scan grał również "szybciej" ale nie tak nisko. Aczkolwiek nie jest wg mnie źle, Yamaha w muzyce męczyła, nie chciało się słuchać, głowa zaczynała boleć itd. Dodam tylko że Yamaha mimo wieku na allegro wciąż jest wyceniana na 1 tys. Jako okazjonalny fan dubstep-u czuję się spełniony, stopa - czuć tą energię uderzenia. W planach jest wymiana kolumn frontowych oraz końcówka Accu, możliwe, że wtedy sub będzie tylko do filmów, na razie musi pomagać kartonowym JBL.
Może kiedyś w przyszłości bardzo chętnie jak w konstrukcjach REL - obudowa zamknięta i aktywna korekcja.

Poniżej reszta zdjęć:

i jeszcze raz dla porównania HK z 20cm głośnikiem i parę fotek z budowania:

Gdybym miał robić następną konstrukcję, zrobiłbym ją na tym głośniku. Robiłem nawet przymiarki do półaktywnych trzech dróg, ale wychodziło monstrum w BR. Pomysł z MB jest godny naśladowania :) i kto wie, może wrócę do pomysłu. Jak ostatecznie stroiłeś obudowę, poniżej 20 Hz?
Dobra robota!

Jak ostatecznie stroiłeś obudowę, poniżej 20 Hz?

Z MB zdjąłem ciężarek, śrubkę i podkładkę czyli około 109g wg Bassbox strojenie wypada na około 20 Hz, nie sprawdzone z braku czasu. (jak znajdę chwilę to sprawdzę i dam Ci znać)

Robiłem nawet przymiarki do półaktywnych trzech dróg
Specjalistą nie jestem, ale ten revelator musi mieć niezłych kompanów pokroju SS 18WU....

Pomysł z MB jest godny naśladowania
Tylko pamiętaj, że MB to alu a 32W papier, wizualnie różnią się, w subie mi to nie przeszkadzało, w kolumnie mogą się mocno gryźć...

Dzięki :)

Czesc, mam pytanie, mozesz mi powiedziec, ile kosztowalo lakierowanie? Dzieki za odpowiedz.

Podbiję trochę, bo zainspirowałeś mnie tym projektem.
Jak wyglądała sprawa doboru membran? Czy robiłeś próby z dwiema, czy to wynikło z symulacji, w których właśnie takie dwie spełniły oczekiwania co do strojenia? Jak wygląda jakość basu w okolicach 20Hz i czy słychać pracę zawieszenia? 26W daje radę w okolicach strojenia u mnie 22 Hz, pracuje wtedy stosunkowo cicho i nie ma problemów z szumami zawieszenia, poniżej strojenia słyszalna jest praca zawieszenia. Jak zachowuje się Twój zasilony poniżej strojenia np 16Hz?

Nie wybierasz się z subem w okolice Łodzi? Stawiam kawę! :)

Praca trwała pół roku. Jest to moja druga i chyba ostania konstrukcja kolumn...
bo zainspirowałeś mnie tym projektem.

Cieszy mnie to niezmiernie :)

Jak wyglądała sprawa doboru membran?

Nie ukrywam, że sporo wyborów było podyktowane efektem wizualnym. Do wyboru były wersja 30W i 26W Scan Speaka. MB innych producentów odpadły ponieważ nie znalazłem nic wizualnie pasującego.

Czy robiłeś próby z dwiema, czy to wynikło z symulacji, w których właśnie takie dwie spełniły oczekiwania co do strojenia?

Symulacje strojenia dwóch 26w wypadało troszkę wyżej niż dwóch 30w a zamiarem było zejście jak najniżej.
Powierzchnia dwóch 26w jest 1,3 razy większa niż głośnika, dwie 30w to 1,7.

W tym przypadku mocno sugerowałem się artykułem Q o MB (archiwum audiomanii) - "Po pierwsze pamiętajmy, że powierzchnia czynna membrany biernej MUSI być większa (1,5-2 razy)".

Więc 30w wybrane i dla powierzchni i dla strojenia. A wizualnie nie umiałem nic wymyślić, żeby skleić 32w+2x26w. Z 30w mimo innych materiałów miało to jakieś "ręce i nogi".

Czy słychać pracę zawieszenia?
Jak zachowuje się Twój zasilony poniżej strojenia np 16Hz?

Szczerze mówiąc nie bardzo wiem o jaki dźwięk pracy zawieszenia chodzi :P Włączyłem generator tonów i przy 10-15 Hz słychać jednostajne buczenie żadnych dodatkowych efektów nie usłyszałem. Głośnik sobie faluję, membranki też.

Nie wybierasz się z subem w okolice Łodzi? Stawiam kawę!

Gdybym kiedyś wybierał się do Łodzi obiecuję zabrać w podróż suba, ale na razie z braku czasu nie planuję żadnej wycieczki.

Ostatnia edycja:
Powrót