Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No nie dziwię się bo miałeś ją niżej o jakieś 3-4dB w stosunku do tego zakresuŚrednica była jakby maskowana przez to co się działo na tym zakresie 5-10
Odepnij wysokie i na mono próbuj.Będę szczery- nie słyszę różnicy.
Nie wiem czy offtopic, bo to generalnie do wszystkich metalowych membran się odnosi. I tak i nie ![]() Jak gra saksofon, albo Satriani solówki to słychać było dodatkowe dźwięki sporo powyżej podstawowego tam, gdzie w nagraniu ich nie ma. Poprawcie mnie proszę jeśli to jakaś kolejna dziwna teoria z mojej strony. Szczota wynika ze zniekształceń. W przypadku Founteka http://techtalk.parts-express.com/attachment.php?attachmentid=6382&d=1263263097, 3 harmoniczna zaczyna roznąć gdzieś od 2 kHz i ma max w 3khz, 2 harmoniczna rośnie od 5khz i jest jeszcze głośniejsza. Czyli wymuszenie (dźwięk) na powiedzmy 3khz wywoła odpowiedź membrany (czyli nowy dźwięk) na ok. 9khz (3rd) a dźwięk przy 5 kHz słychac będzie jako dodatek w 10kHz (2nd) i to by się zgadzało z moimi obserwacjami. Czyli "szczotę" trzeba filtrować nie przy 9kHz, tylko już od 2, czy 2.5kHz Zresztą o, prosze bardzo: http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html paragraf "Distorsion", projekt na L18 z pomiarami zniekształceń. Jak coś totalnie źle rozumiem to mnie poprawcie. To druga sprawa i przez to też mi się bardziej brzmienie podoba. Ale proste zwiększanie głośności Founteka żeby wytłuc dołek nie poprawiało IMO brzmienia. | ![]() |
Tak jest . Ten rezonans z końca pasma "teleportuje ![]() Efektem są piki THD w miejscach tych rezonansów . Efekt dotyczy mniej lub bardziej wszystkich "sztywniaków" ( metalowych , ceramicznych głosików itp) Dlatego metalowe głośniki mimo, że mają zwykle ładnie płaską charakterystykę trzeba filtrować dużo niżej i mocno . Jak potrafisz to wychwycić - bo głośnik wcześniej był już mocno filtrowany - to tylko uszu pogratulować ![]() | ![]() |
Odepnij wysokie i na mono próbuj.
Porównaj na szumie różowym . Będzie ładnie słuchać .
Spróbuj odłączyć pułapkę .
Jak obadasz na szumie to spróbuj na muzyce wychwycić .
W zależności od muzyki będzie mniej lub bardziej słychać .
Dalej bez wysokich .
Jak potrenujesz to powinno się udać już wychwycić z wysokimi
ja próbowałem .Wiem ze ciezko z tych glosnikow wyciagnac dobra srednice, ale czy probowales np podzial 3Khz?
Panowie bardzo serdecznie dziękuję Wam za miłe słowa i wszelkie uwagi
Boczki z założenia miały być tylko na kleju, jednak dla pewności zostały ostatecznie przykręcone. Podzielam zdanie, że rozwiązanie nie jest wybitne, jednak to wynik fazy prób, błędów i poszukiwań. Mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej.
( Podobno najlepsze konstrukcje powstają niekiedy latami- tak się pocieszam ;D )
Kilka słów podsumowania
Doczekałem się części i złożyłem zwrotnicę z filtrem 4 rzędu + pułapka według symulacji, którą umieściłem.
Będę szczery- nie słyszę różnicy. 3 dni słuchałem wszystkiego czego się dało, od subtelności, po ostrego rocka. Wypadkowa wyszła prawie taka sama jak w wersji 1rząd+ pułapka. Próbowałem innych koncepcji- z mocno ściszoną górą, z podniesioną itd.
Według mnie, problem, który ja mam z tymi kolumnami tkwi w tweeterze. Zwrotnica + ewentualne rezonanse l15 nie mają tu chyba wiele do rzeczy.
Jestem przyzwyczajony do słuchania na (niestety nie moich) wysokiej jakości kopułkach metalowych, w dobrych adaptacjach i przy przejściu do tego seasa, mam głównie wrażenie zwiększonego ,,zapiaszczenia".
Choćbym chciał, to nie mam teraz jak.Możesz wrzucić końcowy schemat zwrotnicy ?