• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

SEAT Leon m1

Zwrócił bym też uwagę na spl tych średniaków czy to 3 czy 4 calowych. Często te 3 calowe mają bardzo niski spl 80-83dB gdzie 4" potrafią mieć 90dB.
No właśnie, to martwi, większość ma niską skuteczność a 3" zazwyczaj konstruują jako szeroko-pasmowe, żeby jeszcze wysokimi grały... Choć przy tri-ampingu i normalnym poziomie słuchania to w pewnym sensie nie aż takie istotne.
Jeżeli podział w okolicy 500Hz to myślałem o 2" kopułce Daytona, ale średniotonowa kopułka w aucie to chyba nie najlepszy pomysł, chyba że magnesem do dołu i pozycjonować tak żeby uwzględnić według odbicia od szyb? :???:

Tak fala ma 4m. Ale sam dźwięk jest leci 340m/s więc parę milisekund dochodzi do ucha dłużej i niestety ucho łapie różnice między najbliższym a najdalszym głośnikiem.
No bo 340m/s / 80Hz to ponad 4m. No dobra to jest tak że masz rację, ale nie masz. Tak, w samochodzie często będzie słychać kierunek "wysokiego basu"; ale w idealnych warunkach nie - to miałem na myśli. Ucho nie łapie źródła do tak niskich hz; a to co słychać to kwestia akustyki, po prostu Hz leci ze źródła + te Hz z fali odbitej + rezonans pomieszczenia.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Bambusowe TangBandy 3" i 4" mają ponad 85dB z 1W/1m, już na 200Hz

Ostatnia edycja:
Było kilka kopułek w CA między innymi morel cdm, helix, brax...
O której konkretnie Daytona kopułce masz na myśli ?
Ale 3 calowe mają często też mała wytrzymałość mocowa połączona z niskim spl. Pytanie kto ile potrzebuje. Jeśli jest miejsce lepiej dać większy, swobodniej będzie grał, a nie u granic swojej wytrzymałości.
Zresztą na średniaka komora nie jest obowiązkowa. Może pracować free air.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

RS52AN

Patefil. Ma wysokie qts, ale w tym przypadku jeszcze niskie.

Focale IS 200 i ISS200 mają QTS - 1.1

Blam 165RS ma wysoką skuteczność i QTS - .74
Też myślałem o tym daytonie RS52AN. Można by na tokarce kosz stoczyć i by byli już sensowniej.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Powrót