• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Są różne rodzaje tej taśmy - jedne maja klej słaby jak taśmy malarskie, inne potrafią kleić jak cholera.

Ja przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma) na membranie, od spodniej strony. Podejrzewam, że przyklejanie czegokolwiek do membrany jakoś tam wpływa na jej pracę, co może zakłócać wyniki pomiaru, ale nie zauważałem specjalnych anomalii i dodatkowych rezonansów na wykresach. Ja używałem małych nakrętek i kleiłem ich kilka, równomiernie rozmieszczonych na membranie - może to poprawiało sprawę.

Nie na temat...
Ja przyklejałem odważniki (akurat używałem nakrętek - jest to wygodne, bo mają normowaną wagę - choć nie wiem jaką tolerancję wagi dopuszcza norma)
UKA lata temu "sprzedal" mi lepszy patent - monety! ;)
na stronie mennicy panstwowej masz podane ich dokladna mase ;)

Ja polecam dwustronna tasme/pianke. Jej klej sie ladnie roluje i nie zostawia plam. Ale tutaj tez sa rozne, nawet takie cholernie mocne do mocowania polek.

A jeszcze lepiej do pomiarow T-S zrobic dwie obudowy pomiarowe z dokladna pojemnoscia, w ktorej zmienia sie tylko przednia scianke.

Mieliście już AWX 18-140-8 na warsztacie ?.
Mnie dziś właśnie coś padło i obciera cewka i trzeszczy.
Leci jutro do STX na serwis :P

ce1d43a807f0c24b17d9f5c933d71c2f_1441744578.jpg

dodalem jedem niedrogi szczegol, a wg mnie glosnik zaczal wygladac

oto przyklad dlaczego NIE WARTO naprawiac STXow samemu!
koszt czesci do regeneracji tego glosnika to niecale 90zl (5-6zl za dodana uszczelke)
wlasciciel glosnika wczesniej dostal wycene regeneracji z STX na kwote 70zl!

Celestion Q12-2035 t4929

Dane znalezione w sieci http://www.subaudio.org/celestion.html
Model Q12-2035
Średnica 12"
Impedancja 8R
Moc RMS 150W
Pasmo przenoszenia 65-3500Hz
Efektywnosc 97dB/1W/1m
Czestotliwosc rezonansowa 63Hz
Material membrany papier
sugerowana cena detaliczna 82E

parametry ktore interesuja nas do naprawy

srednica wewnetrzna cewki 51,2mm
srednica zewnetrzna cewki ok 52,6mm
srednica drutu 0,3mm (UWAGA! srednica zewnetrzna podana z izolacja! producenci podaja znamionowy przekroj drutu! tak wiec np jak zmierzylem drut 0,3mm, to producent podaje ze jest to np 0,22-0,25mm!)
ilosc warstw 2
wysokosc uzwojenia cewki ok 13-13,5mm
material karkasu - kapton 0,15mm
wysokosc karkasu 41mm
wysokosc szczeliny (plytki - nabiegunnik gorny) ok 7mm (bez rozklejenia dokladnie nie zmierze)
x-max ok 3mm

w razie jakby ktos mial rozwalony magnes
wysokosc magnesu 17mm
srednica zewnetrzna 145mm
srednicy wewnetrznej nie zmierze bez rozklejenia

klejenie standardowe - klej zywiczny wokol cewki i reszta na butaprenowate

zdjecia jak skleje glosnik

glosnik ufundowal TAZ na nagrode dla forumowiczow ;)

54edba11888bbba14413e6aafb8e49f0_1442179297.jpg

przy klejeniu dopiero wyszlo ze cewka powinna byc nieco wiekszej srednicy
obecnie szczelina wyszla ok 0,15-0,2mm. po zewnetrznej sporo wieksza, wiec mysle ze srednica wewnetrzna powinna byc nieco wieksza - 51,2mm

zawital u mnie tonsil gdn 30/120/1 (swoja droga byly glosnik naszego woznego ;) )
postaram sie go wykrzystac do nakrecenia tutoriala z naprawy
tylko nie wiem jak to zaladuje na aero :(

Pawel, podziwiam cie - nie kazdemu by sie chcialo. Staram naprawic sie Focala 5-cio calowki ale mam problem z doborem wlasciwego resoru by utrzymac parametry. Mam tez starsze Audio Concept 10 Cali gdzie trzeba zmienic caly uklad z membrana, resorem, etc.

Tak appropo to jak mu dolozysz troche masy jako klej (wypelnienie roznicy w szczelinie miedzy cewka a membrana) to chyba nic sie zabadzo niestanie, byle zqchowac odpowiednia szczeline pomiedzy cewka a ukladem magnetychnym, by nie bylo szorowania z czasem

Staram naprawic sie Focala 5-cio calowki ale mam problem z doborem wlasciwego resoru by utrzymac parametry.
a co sie stalo z oryginalem?
my, jako klienci detaliczni raczej nie mamy szans na dobranie odpowiedniego resoru!
musialbys kupic ich dziesiatki, zeby sie choc troche zblizyc do oryginalu

sklepy podaja wymiary resorow, ale nikt nie wspomina o ich "sztywnosci" (podatnosci)
Mam tez starsze Audio Concept 10 Cali gdzie trzeba zmienic caly uklad z membrana, resorem, etc.
czyli sytuacja jak ze starymi tonsilami + kit z allegro - mamy zupelna loterie

Tak appropo to jak mu dolozysz troche masy jako klej (wypelnienie roznicy w szczelinie miedzy cewka a membrana) to chyba nic sie zabadzo niestanie, byle zqchowac odpowiednia szczeline pomiedzy cewka a ukladem magnetychnym, by nie bylo szorowania z czasem
tego nie rozumiem

Glosniki zostal odwrocony membrana w dol podczas gdy lezal na polce i resor siadl z 2-3 mm w dol. W tym przypadku gdy szczelina ma z 5mm to przesuniecie cewki nawet z 0.5mm to juz roznica populace straty, nieliniowosci, etc. Klippel zaraz to wylapie, swietne narzedzie. Pamietam gdy naprawialem duze JBLe z zweglonymi cewkami, wymiana Recone kit byla zabawa bo wszystkie elementy byly juz posklejane I nalezalo tylko wycentrowac cewke, przyklejic resor i surround. EV to przyslowiowy pain in a a.. Wszystkie czesci oddzielnie - trzeba sklejac i ustawiac. Nie znam sie na tyle na glosnikach by z nieba dobrac resor - moze gdyby poprosil Focala to by przyslali odpowiednik. Od 2005 spadl ich suport w DIY, a przeciez byli jednymi ktorzy zaczeli i Mahul naprawde duzo zrobil dla DIY. Tylko wydaje mi sie ze po tym jak China zaczeli wszystkie kopiowac - widzialem i kopie Focali Audiom, to moze z obawy przed podrobami Focal sie wycofal.

Powrót