• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

gumowe? nie spotkalem sie jeszcze...
pianka to standard
ale wtedy klei sie "na sucho" ;)
po wyschnieciu wraca do ksztaltu

Miałem taki przypadek że wywijało mi zewnętrzną krawędz zawieszenie do góry. Wewnętrzna się falowała.

Cadence S2W12-D2

TS Parameters
FO: 45.188 Hz
QMS: 9.722
QES: 1.080
QTS: 0.572
ERM: 0.611
CMS: 62.590 uM/N
MMS: 210 gr
MMD: 183.219 gr
NO: 0.198%
BL: 9.307 T/M
SPL: 92 dB
VAS: 22.463 L
RE: 1.6 Ohm
SD: 502.730 cm
XMAX: 24.5
Recommended Enclosure Specifications
Recommended Enclosure Type Ported / Vented
Sealed
Minimum Sealed Box Volume 1 cubic feet
Optimum Sealed Box Volume 1.5 cubic feet
Minimum Ported Box Volume 1.5 cubic feet
Optimum Ported Box Volume 2 cubic feet
Maximum Ported Box Volume 2.5 cubic feet
Top-Mount Depth 6.50"
Cutout Diameter 11"
Shallow Mount Installation No

średnica wewnętrzna 2,4" = 61,2mm
średnica zewnętrzna 65,6mm
wysokość uzwojenia 34-35mm
4 warstwy uzwojenia miedzianym drutem 0,53mm (bez izolacji)
wyprowadzenia 2x2ohm co 180 stopni
wysokość karkasu 80mm
karkas aluminium 0,15mm

Załączniki

Cześć, mam mały problem. Otóż kupiłem w końcu membrany do regeneracji monitora Yamaha hs80m (kilka wątków wyżej), z stx.
Dokładnie kupiłem C.STX.MC.R.196.37.38
Parametry tej membrany na początku wydawały mi się ok. Ale niestety otwór na cewkę lekko za mały. W tej z stx jest 37 a moja cewka ma ok 40mm. Reszta jest idealna. Tzn szerokość 196mm wysokość 38mm.
Nigdzie nie mogę znaleźć takiej membrany na zawieszeniu gumowym. Oczywiście myślałem o papierowej membranie. Bo widziałem z włókna szklanego w audio serwis no ale ten żółty kolor zupełnie do mnie nie przemawia.
Czy w związku z tym jest szansa że nacinając delikatnie koniec membrany i tym samym zwiększając otwór po zagięciu wszystko będzie działać po sklejeniu tego z cewką? Boję się że minimalne odchyłki mogą spowodować że to nie będzie grać albo zniszczę cewkę.
Chyba że da się gdzieś kupić takie membrany których potrzebuję?

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

jezeli wysokosc cewki na to pozwala to jak najbardziej mozesz tak zrobic ;)
tez tak czesto robie

im lepiej spasujesz nowy otwor z cewka tym mniej kleju pojdzie
ale lepiej miec luz niz na wcisk, zeby nic nie naciagalo i nie deformowalo

Po takiej regeneracji będziesz miał inny głośnik, do którego trzeba będzie przeprojektować układ filtrow aktywnych.

Po takiej regeneracji będziesz miał inny głośnik, do którego trzeba będzie przeprojektować układ filtrow aktywnych.
Zdaję sobie sprawę że będzie grał inaczej ale na pewno do tego stopnia że cały układ filtracji do wymiany?
Jeżeli tak to może spróbować w inny sposób to zregenerować? Oryginalnie membrana była z polipropylenu. Wagi nie znam. Na pewno przewody od cewki przechodziły przez membranę. Teraz raczej nie ma sensu robić dziur w membranie więc podłączyłem przewody pod membraną.
Chyba nie da rady zrobić tak jak było w oryginalnym układzie. Bo nie ma takich membran do regeneracji. Wszystkie są do altusów ;) sic!
Zawsze mogę kupić oryginalny woofer za 580 zł ale i wtedy nie będzie pewności że oba głośniki będą grać tak samo. Dlatego myślałem o wymianie membrany z drugiego głośnika.
Z drugiej strony tak sobie myślę, że ingerencja w filtry nie jest taka straszna. Te Yamahy kupiłem za 200 zł więc nie jest mi specjalnie ich żal. Mogę spróbować pomierzyć i coś zmienić. O ile będzie taka potrzeba.
Jakieś dobre rady? :)

Pomysl o tym, ze kiedys bedziesz chcial je odsprzedac i nikt za takie sztukowane glosniki nie zaplaci dobrej kasy. Jak chcesz je przywrocic do oryginalu, to albo nowe woofery, albo zakup uszkodzonych, tanszych kolumn, z ktorych wyciagniesz woofery.

Dorabianie do tego membrany to dziadowanie, a nie naprawa. Poza tym membrana ma najwiekszy wplyw na dzwiek calego glosnika.

Może i dziaduję ale mimo wszystko sprawdzę jak to gra po wymianie membrany. Nie mam ochoty w nie inwestować bo nie jest to szczyt techniki. Wolałbym wykorzystać moduł aktywny na zupełnie inne paczki niż płacić za woofer 600 zł. Bo nie kupiłbym tych monitorów gdybym miał wydać na nie 800 zł.

Skleiłem. Działa. Porównam z oryginalnym monitorem i zrobię pomiary. Ale to dopiero w weekend. Na ten moment jestem zadowolony z efektu.
W konfrontacji z moim 6 calowym monitorem gra mniej szczegółowo i jak dla mnie za dużo basu. Nie są to duże różnice. Zobaczymy jak będzie grał z kolegą od pary.. Dam znać.
869cb7bcfb9252dc3cbc4baec6c8053c.jpg

Ostatnia edycja:
Z okazji świąt dostałem od kolegi "prezent"- uszkodzone głośniki lanzar max 124D. Miały być naprawione ale po demontażu widać, że jest to raczej bezcelowe...
1e1e7aa2c6500ab62fc8ff8a79548e6a_1451381504.jpg

6f06e668dcdd0a5df44e81e490c2e3ad_1451381500.jpg

eb1bcfd976fa5d45575f48a951bff6cd_1451381503.jpg

a19c0304ba9585f6960885c003bc2241_1451381503.jpg

81955a1d77fc283e5caf4d970fdb6f2b_1451381502.jpg

0a18c08d3e3c30ecce414cde991209a3_1451381502.jpg

45bb680b4b8b927d8855651073b70ad6_1451381501.jpg

średnica cewki - 50,50mm
Wysokość uzwojenia - ciekawostka w jednej sztuce 20mm w drugiej 25mm 4 warstwy - głośniki wyglądały na nie rozklejane ale też jeden wyglądał na nowszy drugi na starszy.
Magnes:
1- 120x80x17 - mało ferrytu!
2- 110x~70x20

Nabiegunniki górny w przetłoczeniem ~10mm

Na plus:
- Ładny cover zasłaniający "bałagan"
- Ładnie pomalowany i w miarę sztywny kosz

Na minus
- budowa układu magnetycznego
- masakryczna rozbieżność w parametrach (jedna cewka 20 druga 25mm )*
- resor membrana
- estetyka wykonania
- i cała reszta

* nie wykluczam że głośnik mógł być naprawiany jednak jest to mało prawdopodobne bo nie wyglądał na "grzebany"

mam na stanie wersje 2x4ohm i jest ona duzo lepiej wykonana niz te buble ze zdjec
magnesy sa tej samej srednicy
nabiegunnik prawie nie wystaje poza ferryt
otwor w nabiegunniku gornym jest ladny i bez przetloczenia
jedynie rdzen jest wciaz cienki
wysokosc uzwojenia tez jest sporo wieksza (19 vs 24mm)

LANZAR MAXP124D

srednica wewnetrzna 50,8mm
srednica zewnetrzna 54,0
karkas aluminiowy 0,15mm
wysokosc karkasu 65mm
drut 0,33mm bez izolacji
wysokosc uzwojenia 24mm
4 warstwy
2x4ohm

Witam,

Odgrzeję trochę temat. W Styczniu 2019 przyszedł mi do głowy pomysł aby przerobić głośnik niskotonowy na szerokopasmowy, po długiej przerwie nadeszła pora pomajsterkować.
Pacjent

nowe części

Cewka na zamówienie "underhung" 1g D=39mm, nomex, DCr=8 Ohm, drut D=0,12mm
Whizzer cone 1,5g
dolny resor 1,5g textolit 0,5mm cięty strumieniem wodno-ściernym na zamówienie
membrana z zawieszeniem górnym 11g znanego polskiego producenta
Adapter dolnego resoru by dopasować ofset do głębokości stożka membrany wydruk 3D
Zestaw klejów też już mam...
W następnym kroku pochwalę się co z tego wyszło... i to nie nastąpi za kolejne 2 lata ;)

masz jakas symulacje jak taki resor ma sie zachowywac?
widzialem to jz 2-3x i ciekaw jestem zalet

Witam,
Wyszło tak:

Przylutowałem drut cewki i lica
Wklejony adapter i resor (czarny klej epoksydowy chemistik)
a zawieszenie górne chyma magic (strzykawka od dostawcy nieopisana)
Kleje fenomenalne - dużo lepsze niż jakieś "zamienniki"

Problem z pomiaraqmi ponieważ nie mam sterownika do mojej karty Behringer UCA200. Jak ktoś ma sterowniki to bardzo proszę. Mam kompy z win XP i win 7.

Jeśli chodzi o brzmienie free air to jest dobrze. Oczywiście przygotuję drugi głośnik w analogiczny sposób.

Powalczyłem i mam pomiary.
Najpierw jak było:

A tak jest po przebudowie:

Mimo wszystko dobra zabawa była. Może jakąś skrzynkę testową za jakiś czas wykonam - w WINISD nie udało mi się dobrać czegokolwiek do tego głośnika ;)
Widać że ten rodzaj resoru silnie wpływa na Qms (głośniki z takim resorem mają wysokie Qms).

zrobię drugi głośnik, a za jakiś czas zrobię coś z wysokotonowego głośnika :) lepszy napęd powinien zaowocować lepszymi parametrami.

Ostatnia edycja:
Po zmianie masy drgającej z 40g na 15g musiało zaowocować podwyższeniem się Fs. Szkoda że napęd jest taki słaby (przy okazji zamawiania resorów zamówiłem też 2 sztuki pod cewkę 25mm - wiedziałem że na tych 2 głośnikach zabawa się nie skończy). Czy użycie głośnika wysokotonowego jako dawcy napędu i cewki może się udać? kosz resor i elementy mechaniczne to żaden problem.
A co do resoru to nie projektowałem go, geometria jest na oko - liczyłem na znacznie wyższy Cms. Jakby ktoś się decydował na taki resor to 0,5mm grubości to zbyt dużo.

Powrót