• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

Firma z Australi podawala sztywnosc jako malo, srednio i duzo podatne - link znalazlem w stronie Troel Gravesen
Co AudioConcepts to maja ciekawy uklad magnatyczny i biegun wewnetrzny wystaje ponad z jakis centymetr, takze cewka znajduje sie dluzszym polu magn. Jakas Chinska firma tez to skopiowala, choc moje AC sa z 92 roku.

Kiedys pamietam ktos przniosl glosniki do wycentrowania - konstrukcja byla taka ze mozna bylo przesunac rame glosnikach wzgledem ukladu magnetycznego a membrana byla styropianu pokryta folia aluminiowa. Z czasem zawieszenie opadlo ale producent problem przewidzial. Normalnie raz na kilka lat obraca sie glosnik, choc zawieszenia z twardej gumy chyba tego niewymagaja

Glosniki zostal odwrocony membrana w dol podczas gdy lezal na polce i resor siadl z 2-3 mm w dol
to go wyprostuj!
pobawilem sie z resorami od eminencow...
wsadz go do piekarnika ustawionego na 70-80*C na jakies 15-30min. oczywiscie obciazony czyms, zeby sie wyprostowal
pokaze zdjecia jak zrobie wszystko z LABami

Co AudioConcepts to maja ciekawy uklad magnatyczny i biegun wewnetrzny wystaje ponad z jakis centymetr, takze cewka znajduje sie dluzszym polu magn. Jakas Chinska firma tez to skopiowala, choc moje AC sa z 92 roku.
oj nie nie nie!
wystajacy "slupek" nie jest praktycznie nasycony! pokazywal to kolega SoundWave niedawno
wystajacy slupek ma zupelnie inne zadanie. ma on prowadzic cewke przy duzych wychyleniach
praktyka pokazuje ze ludzie przeginaja z glosnoscia i cewka potrafi cala wyskoczyc ze szczeliny. zeby sie nie uszkodzila mechanicznie (tak jak w pierwszych STXach 8" samochodowych) to wlasnie stosuje sie dlugi rdzen i wieksza szczeline po zewnetrznej

Dzieki, moze i sie uda ale stracil sztywnosc - zrobil sie ... syfiasty tak to moge nazwac

Ciekawego bo to glosnik do domu - moze i gdyby gral nonstop na pelnej mocy to by byl taki problem zaistnial ze cewka wyskoczylaby z ukladu choc raczej nie w tym glosniku. Nawet gdy sie kiedys wyglupilem i podalem max moc to membrana dalej pracowala w liniowym zakresie, z +/-7mm max

Pawel, ta firma w Australi to speakerbits.com czy cos w tym stylu

Pawel, ta firma w Australi to speakerbits.com czy cos w tym stylu

Firma z Australi podawala sztywnosc jako malo, srednio i duzo podatne - link znalazlem w stronie Troel Gravesen

speakerbits.com nawet maja recons do B& W.
Kiedys w 94, chyba sluchalem BMW z Bowerami i lampowymi Milbertami, DSP do korekcji opoznienia czasowego, itd. Bardzo przyjemny gosc dal mi posiedziec w miejscu kierowcy i sluchac z pol godz. Naprawde fajny dzwiek.

Dzieki, moze i sie uda ale stracil sztywnosc - zrobil sie ... syfiasty tak to moge nazwac
co nie zmienia faktu ze to oryginal i inne egzemplarze tych glosnikow beda takie same!

Ciekawego bo to glosnik do domu - moze i gdyby gral nonstop na pelnej mocy to by byl taki problem zaistnial ze cewka wyskoczylaby z ukladu choc raczej nie w tym glosniku. Nawet gdy sie kiedys wyglupilem i podalem max moc to membrana dalej pracowala w liniowym zakresie, z +/-7mm max
a ja mialem przyklad gdzie mlody osiagnal wychyl 22mm w glosniku o x-max ok 7-8mm! :p
nawet nie bylem w stanie tego powtorzyc przy pomocy recznego wychylenia!

speakerbits.com nawet maja recons do B& W.
za ile sztuk to sa ceny? bo nie widze nigdzie informacji...
albo to jest cena za 100szt... albo te ceny sa chore! :o

http://www.speakerbits.com/index.ph...id=452&category_id=1029&option=com_virtuemart
33zl za tunel ktory u nas kosztuje 7-9zl! :o
wiec raczej zapomnij ze ktos z polski tam cokolwiek kupi!

O ... i membrana niewygiela ramy. Wiem ze przy obecnej technologi gdzie zwieksza sie x-max, zwieksza moc, zmiejsza Vas by obudowa byla jak najmniejsza to 30mm to normalka dla 10-12 calowki, ale efectywnosc tez spada. Ciekawe w ktora stronie pojdzie nowa technologia. Jednak klasyczne glosniki wzorowane na Pro-audio w duzej obudowie (choc wychylem10-15mm) graja ciekawiej, z dynamika o ktorej

O ... i membrana niewygiela ramy. Wiem ze przy obecnej technologi gdzie zwieksza sie x-max, zwieksza moc, zmiejsza Vas by obudowa byla jak najmniejsza to 30mm to normalka dla 10-12 calowki, ale efectywnosc tez spada. Ciekawe w ktora stronie pojdzie nowa technologia. Jednak klasyczne glosniki wzorowane na Pro-audio w duzej obudowie (choc wychylem10-15mm) graja ciekawiej, z dynamika o ktorej
Z dynamika o ktorej z tych 30mm wychyl glosnikach mozna pomazyc.
Co do cen na speakerbits to rzeczywiscie troche odlotowe. Najbardziej podobaja mi ceny reconu do Tannoy Weistmaster [emoji33] No ale klasyk i tylko dla bogaczy-kolekcjonerow-zboczencow.

Resory robią się sflaczałe gdy dym z wytwornicy wali w okolicy głośnika .
To niestety nieodwracalne a membrana przesącza się mgiełką glikolową . Za jakiś czas zacznie się rozkładać

podalem max moc to membrana dalej pracowala w liniowym zakresie, z +/-7mm max
a ja mialem przyklad gdzie mlody osiagnal wychyl 22mm w glosniku o x-max ok 7-8mm!
Jak tak dokładnie zmierzyliscie? :)
DZięki temu cewka nie znajduję się "w dłuższym polu mangetycznym".
oj nie nie nie!
wystajacy "slupek" nie jest praktycznie nasycony! pokazywal to kolega SoundWave niedawno
wystajacy slupek ma zupelnie inne zadanie. ma on prowadzic cewke przy duzych wychyleniach
praktyka pokazuje ze ludzie przeginaja z glosnoscia i cewka potrafi cala wyskoczyc ze szczeliny. zeby sie nie uszkodzila mechanicznie (tak jak w pierwszych STXach 8" samochodowych) to wlasnie stosuje sie dlugi rdzen i wieksza szczeline po zewnetrznej
No, tak :) A ile jeszcze szkód przynosi taki zabieg. Często jest prostrze wyjście a takich sytuacji.
Resory robią się sflaczałe gdy dym z wytwornicy wali w okolicy głośnika .
Jakiej wytwornicy?

Jak tak dokładnie zmierzyliscie?
pierwsze to x-max matematyczny
te 22mm bylo tez latwe do obliczenia bo glosnik sie zatrzymal w skrajnej pozycji ;)
znalem wymiary cewki + pierscien ktory dodalem + wysokosc plytki + x-max :p

No, tak A ile jeszcze szkód przynosi taki zabieg. Często jest prostrze wyjście a takich sytuacji.
tak, dlatego SW tego nie stosuje. dlatego musialem doklejac pierscienie :p

Jakiej wytwornicy?
wytwornica dymu na estradzie.
WYTWORNICA-DYMU.jpg

i jak to juz napisal utopia, nie jest to para wodna

Myślałem że to jest mgiełka pary wodnej tak jak to działa w nawilżaczach powietrza że ultradźwięki rozbijają wodę na parę.

Wpadniecie na to sporo mnie kosztowalo. Po tamtym odkryciu przestalem wypożyczać sprzęt na imprezy z dymem czy efektami pirotechnicznymi. Dodam ze membrany tak skutecznie potrafia nasaczyc sie tym dymem że pozostaje tylko zakup recone kita a to juz 60-80% ceny nowego głośnika

rozpoczynam relacje z naprawy

Eminence LAB12
http://www.eminence.com/speakers/speaker-detail/?model=LAB_12
http://www.eminence.com/pdf/LAB_12.pdf

SPECIFICATION
Nominal Basket Diameter 12", 305 mm
Nominal Impedance* 6 Ω
Power Rating**
Watts 400 W
Music Program 800 W
Resonance 22 Hz
Usable Frequency Range 25 Hz - 0.1 kHz
Sensitivity*** 89.2 dB
Magnet Weight 160 oz.
Gap Height 0.375", 9.5 mm
Voice Coil Diameter 2.5", 64 mm
THIELE & SMALL PARAMETERS
Resonant Frequency (fs) 22 Hz
DC Resistance (Re) 4.29 Ω
Coil Inductance (Le) 1.48m H
Mechanical Q (Qms) 13.32
Electromagnetic Q (Qes) 0.39
Total Q (Qts) 0.38
Compliance Equivalent Volume (Vas) 125.2 liters / 4.42 cu.ft.
Peak Diaphragm Displacement Volume (Vd) 659 cc
Mechanical Compliance of Suspension (Cms) 0.35 mm/N
BL Product (BL) 15 T-M
Diaphragm Mass Inc. Airload (MMs) 146 grams
Efficiency Bandwidth Product (EBP) 56
Maximum Linear Excursion (Xmax) 13 mm
Surface Area of Cone (Sd) 506.7 cm2
Maximum Mechanical Limit (Xlim) 22.0 mm

rozebralem kilka tych glosnikow i wszystkie podane przez producenta parametry fizyczne ( to co moglem zmierzyc) sa zgodne ;)

ff3ffbdac1c9512e1fc991f7834652ce_1443040218.jpg

glosniki przybyly w pieknym, solidnym oryginalnym opakowaniu
z zewnatrz wygladaja OK

c116dd8c16472652e3376e0f5c3f8fa5_1443040228.jpg

pierwszy w oczy rzuca sie nieco rozciagniety dolny resor

c10a3ebb1776ceeaf705bdffee3abc4c_1443040238.jpg
962ed76f0ebe0c2b4fda787ce881c4a0_1443040247.jpg
84a63156c35f86181b2376aba588725d_1443040266.jpg

dopiero po pomacaniu glosnika widac zuzycia zawieszenia...
widac tez czym sa spowodowane - ekstremalnymi wychyleniami cewki glosnika
to tez zabilo same cewki...

ale o tym pozniej ;)

Powrót