• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

dlaczego bubel?
nic wiecej nie wiesz poza tym co widac i twierdzisz ze bubel?
no i w polsce wolaja za te glosniki 850zl ;)

peerless resolution/definition 6

magnes F72/F32 h15
srednica rdzenia 25,2mm.
plytka dolnego nabiegunnika F66, h=5,5mm.
otwor dekompresyjny 7mm
srednica nabiegunnika gornego F66/F27,8mm h=4mm
czyli szczelina magnetyczna wynosi 1,3mm

cewka
srednica wewnetrzna ok 25,8mm
srednica zewnetrzna ok 27mm
karkas aluminiowy 0,1-0,15mm
wysokosc karkasu ok 25mm
cewka 2 warstwowa
wysokosc uzwojenia 8-8,4mm (x-max = 2mm?! :o :lol: )
srednicy drutu niestety nie zmierze - cewki sa cale i nie bede ich rozwalal

b72b4d93f58bc195a4219f9228eb8dec_1443204426.jpg

oto przyklad dlaczego w samochodowych wooferach "kleszczy sie cewka"
glosnik wtedy gra, ale nie daje basu. klienci czesto mowili "przeciez spiewa". tylko ze sie ruszyc nie chce :p

metodologia jest zawsze taka sama.
1 - rozbieramy glosnik
2 - czyscimy wszystko z rdzy lub tego co nam spowodowalo ze klej puscil (moze puscic klej tez od zmian temperatury)
3 - mierzymy rdzen i otwor zeby ustalic ile folii mamy nazbierac. tutaj wychodzilo 1,3mm na strone
4 - sprawdzamy na sucho czy wszystko pasuje i czy nie ma luzow na szczelinie magnetycznej. jak sa luzy to dokladamy folii
5 - kleimy, skladamy i odstawiamy min na noc
6 - sklejamy reszte glosnika ;)
tutaj profilaktycznie zakleilem magnes i plytke po zewnetrznej, zeby historia sie nie powtorzyla (sam nie wiem czy to zadziala ;) )

kolejne etapy rozklejania LAB
1 - rozklejenie zawiszen poprzez podgrzanie kosza. trzeba bardzo mocno grzac bo aluminium dobrze odprowadza cieplo
2 - odklejenie kopulek chemicznie - rozpuszczalnik ksylenowy
3 - demontaz mechaniczny uszkodzonej cewki i ewetualne odzyskanie resora

5d9f9c854fa13c6b5333126eeac2718b_1443310275.jpg

tutaj widzimy co sie stalo z cewka. zostala uszkodzona mechanicznie poprzez wyskoczenie ze szczliny i "nadziala" sie na wystajacy slupek
akurat ta cewke jeszcze daloby sie naprawic ;)

c632b75d27c4e76fe214ae4e0d10ea27_1443310290.jpg

9fd6fb8ac21544e12a8bcd749e95d268_1443310306.jpg

tutaj widac "patent" jaki zastosowal eminence - dodali od spodu kawalek grubszego resoru, ktory ma za zadanie chyba mocniejsze klejenie oraz pelni role czegos w rodzaju zawieszenia progrsywnego
tutaj resory byly porwane, wiec kolega sound wave dobral mi odpowiednie zamienniki

ad9d2d173c917c80800d7b475613e1c9_1443310322.jpg

a tutaj kolejny patencik ;)
ale to juz jutro

Procent się mnie należy za ten patencik ;-)
Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie

Co do perlesów one się tak sypały "od zawsze" Może nie powinienem tego głośno mówić ale nie świadczy to dobrze o producencie
Myślę że powinny na forach jednak być szczere opinie, a nie "dobre bo drogie"
Ludzie nie doświadczeni powinni być zadowoleni z poleconego im produktu, a producent(lub ktoś z firmy) jeśli to czyta, to powinien sobie opinie na temat swojego produktu wykorzystać w celu ulepszenia/udoskonalenia go.

Procent się mnie należy za ten patencik ;-)
nie ma mowy :p
to jest podkladka! :D

jak pokazalem na poczatku, resor dolny jest nieco wygiety w dol. okazalo sie ze albo producent dal za gleboka membrane, albo z czasem odksztalcila sie ona tak, ze wyginala dolny resor. po dodaniu podkladki z HDFu wszystko wraca do rownowagi ;)

swoja droga pomysl z pierscienem trzymajacym zawieszenie podczas klejenia tez jest bardzo dobry! ;)

nie tylko oni. focal acces tez sie tak sypal i bylo to norma. wielu producentow ma taka wtope... co ciekawe chyba najlepiej tu wypadaja chinczycy

a widziales co sie dzieje z tymi glosnikami i jak je katuja?
ja bym tego tak nie generalizowal ;)

Canton W165 z zestawu Pullman RS 2.16

Canton W165 z zestawu Pullman RS 2.16

Pacjentem był Canton z zestawu odseparowanego Pullman RS 2.16

W głośniku odkleił się nabiegunnik dolny i zakleszczył cewkę w szczelinie.

Po rozklejeniu okazało się ze pod resorem dolnym był kawałek karkasu cewki pozostałość z procesu technologicznego bo z mojej cewki on nie był. Na szczęście nie dostał się wcześniej w szczelinę.

Nadszedł czas na czuszczenie.

Nie zrobiłem zdjęcia z centrowania nabiegunnika ale Paweł wyżej pokazał to z głośnikiem peerless.
Sklejanie membrany już w wycentrowanym układzie.

Montaż zdrowego głośnika w aucie i dla ciekawskich wnętrze zwrotnicy Pullman RS2.16

Serdeczne podziękowania dla Pawła za to że wytłumaczył i podpowiedział jak dokonać takiej naprawy.

aa ok.

Mam parke greenconow, w ktorych ocieraja cewki, tak sie powoli przymierzam do ich rozklejenia i natrafilem na taki filmik :

Panowie, uzywacie opalarki do rozklejania ?
opalarka nawet z waska dysza to spore ryzyko. jak trafisz strumieniem na piankowe zawieszenie to sie roztopi. jak trafisz na resor to zrobi sie kruchy.
jak widac na filmie oslania sobie membrane i zawieszenie
idealny bylby HOT AIR, ale ze jest drogi to uzywam mikropalnika ;)
maly, tani i dosc precyzyjny ;)

Pracowałeś na takim? Czy tylko tak sobie piszesz? Generalnie trzyma to to temperaturę (choć zwykle nie tą ustawioną na skali), można wyregulować nadmuch i są różne dysze.
Mam podobną w domu i naprawdę daje to radę :)

Powrót