• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Sekcja zwłok" głośników. Pokaż i napraw uszkodzony głośnik.

ewidentna reklama... ale tym razem przynajmniej trafione w temat ;)

czesci raczej niewiele, ceny z kosmosu... ale chyba jako jedyni macie az tak duzy wybor zawieszen do glosnikow ;)
bedziecie rozszerzali oferte?

Dzien dobry wszystkim.
Panowie podczas demontowania focala tn 52 wysunęła mi się nóżka ( ktoś kiedyś przegrzał mocowanie w plastiku) i urwałem przewód łączący cewke z metalową nóżką. Czy ktoś z obecnych tutaj pasjonatów podpowiedział by mi jak rozkleić zawieszenie tej kopułki oraz jak później wycentrować ją prawidłowo podczas montażu ?
Chodzi mi jeszcze po głowie "otwarcie " jej z tyłu za pomocą centralnego otworka tak aby poprawić jej czytelność ( mam przeczucie że płaski magnes który znajduje się zaraz za nią nie wpływa korzystnie na jakość dźwięku-czytelność,rozdzielczość) . Czy stal z jakiej wykonana jest miseczka idzie normalnie kupić ? Czy jeżeli zmienie układ magnetyczny na mocniejszy to przesune jej rezonans ?
Dziękuje za wszelkie sugestie
Mam na mysli cos w tym stylu :

090430-guem-tweeter.jpg

Ostatnia edycja:
Czy ktoś z obecnych tutaj pasjonatów podpowiedział by mi jak rozkleić zawieszenie tej kopułki
jak kopulka jest metalowa to wystarczy podgrzac ;)

ale wtedy mamy ryzyko ze odklei sie tez cewka!

jak później wycentrować ją prawidłowo podczas montażu ?
sound wave pisal cos kiedys o generatorze

Chodzi mi jeszcze po głowie "otwarcie " jej z tyłu za pomocą centralnego otworka tak aby poprawić jej czytelność ( mam przeczucie że płaski magnes który znajduje się zaraz za nią nie wpływa korzystnie na jakość dźwięku-czytelność,rozdzielczość)
tu sie raczej myslisz. chociaz sam takich testoiw nigdy nie robilem

Czy stal z jakiej wykonana jest miseczka idzie normalnie kupić ?
zapewne tak, ale czy masz jak ja tak uksztaltowac?
znasz sztywnosc? znasz mase? znasz tlumienie wewnetrzne?

Czy jeżeli zmienie układ magnetyczny na mocniejszy to przesune jej rezonans ?
nie :p
bedzie tylko glosniej. rezonans przesuniesz poprzez przewiercenie ukladu i dodanie z tylu komory

jak kopulka jest metalowa to wystarczy podgrzac ;)

ale wtedy mamy ryzyko ze odklei sie tez cewka!

sound wave pisal cos kiedys o generatorze

tu sie raczej myslisz. chociaz sam takich testoiw nigdy nie robilem

zapewne tak, ale czy masz jak ja tak uksztaltowac?
znasz sztywnosc? znasz mase? znasz tlumienie wewnetrzne?

nie :p
bedzie tylko glosniej. rezonans przesuniesz poprzez przewiercenie ukladu i dodanie z tylu komory

A czy istnieje szansa ze zawieszenie odklei sie po poddaniu jej działaniu acetonem ?
Generator czyli sygnał sinus ok 2khz i celowanie kopułką?
Co do miseczki to źle sie zrozumieliśmy- pytałem o magnetowód- miseczke w której umieszczony jest magnes neodymowy - chciałbym wykonać go w innym kształcie ale nie mam doświadczenia w tym z jakiego miało by to być materiału aby nie zachodziły bliżej mi nie znane niekorzystne zjawiska (kojarze coś o nasyceniu magnetycznym ale nie znam tematu - byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki )

Generator 500Hz
A aceton to prędzej rozpuści górne zawieszenie niż go rozklei... wydaje mi sie

A aceton to prędzej rozpuści górne zawieszenie niż go rozklei... wydaje mi sie
zapewne masz racje

wiekszosc klejow rozpuszcza rozpuszczalnik ksylenowy
ale jak to jest pianka to niestety tez ja zdegraduje :(

Co do miseczki to źle sie zrozumieliśmy- pytałem o magnetowód- miseczke w której umieszczony jest magnes neodymowy - chciałbym wykonać go w innym kształcie ale nie mam doświadczenia w tym z jakiego miało by to być materiału aby nie zachodziły bliżej mi nie znane niekorzystne zjawiska (kojarze coś o nasyceniu magnetycznym ale nie znam tematu - byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki )
stal jak najbardziej niskowęglowa
problem w tym ze im mniej wegla tym bardziej wkurzajaca w obrobce :(

a co do nasycenia to niestety panowie teoretycy musza sie wypowiedziec

Warto spróbować izopropanolem tym do czyszczenia pcb Nie rozpuszcza on kleju ale powoduje ze klej przestaje trzymać się powierzchni
Czyni cuda z klejem na gorąco który praktycznie sam odpada

Gumy raczej tam nie ma
Tam jest miękka i cienka pianka z nacięciami

To jest bardzo dobry głośnik i szkoda by go było uszkodzić
Drugi po tlr

Pochwale się co odkryłem cewka nawinięta na puszkę po piwku :D

Ostatnia edycja:
ale srednica jest dopasowana - tam gdzies musi byc laczenie
to jest 2" cewka a puszka piwa jest nieco wieksza ;)

Drut sprawia wrażenie poklejonego, może temu komuś udało się bez samospieku?

b-r nie stawia obciazenia dopiero ponizej strojenia
powyzej stawia wiekszy opor dla glosnika niz obudowa zamknieta

Powrót