• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia 2x STX 12.500 2x2r

Reakcji
0
Nadeszła wiekopomna chwila, kiedy to trzeba zbudowac to cudo - mianowicie potrzebował bym dobrych rad ze strony kolegów co do tej skrzynki. Chciał bym aby leżała ona w bagażniku głośnikami do góry, a gotowy projekt mam tylko na skrzynię z pochyloną ścianką ( http://pawel.lutuje.se/skrzynia 2x12 cali 105 litrow 38hz.PDF). Gdyby ktoś był tak miły i obliczył mi skrzynię pod te głośniki, br szczelinowy,osobne komory. Ze strony producenta 45l/1 komora. Strojenie ok 32-35 Hz. Najbardziej chodzi mi o br, ponieważ nie umiem go wyliczyc :(

WinISD i obliczasz parametry portu szczelinowego.
Co do bryły to objętość z matematyki to pole podstawy * wysokość. Możesz sobie wyobrazić że kładziesz bude na boku i za pole podstawy podstawiasz pole na trapez.
Wiesz jaka ma być objętość całości więc manipulujesz parametrami.

Wpisz parametry głośnika do programu, ustaw 2 głośniki i i litraż 2x45 l= 90 l i gotowe. BR obliczy ci w okienku "vents" zmień kształ z koła na kwadrat i ustal sobie jakie ma mieć wymiary. Jakby co to wrzuć foty na forum.

NIC nie trzeba wpisywac!
wybierasz dowolny glosnik
wpisujesz pojemnosc skrzyni (45 litrow)
wpisujesz strojenie (35Hz)
wybierasz ksztalt tunelu
wpisujesz jeden wymiar jako szerokosc/glebokosc skrzyni, drugi daj taki zeby powierzchnia wyszla ok 100cm2
odczytujesz dlugosc
KONIEC!

dodam jeszcze, że objętość "powietrza w tunelu" (bez ścianki tworzącej) jest juz zawarta w tych 90 litrach, więc robisz skrzynkę ok 92L i do tego wstawiasz ten tunel

Tu masz 105 litrów...
Ciężko samemu użyć programu? Pawel S podał Ci najprostszy sposób osiągnięcia tego co potrzebujesz...

nie, nie bedzie dobrze

albo zaczniesz sam cos robic i czegos sie nauczysz...
albo zrobie to za ciebie i w zamian dostaniesz bana!

moze byc?

czy wszystkie wspolczesne dzieciaki sa takie glupie?

czlowieku, dalismy ci na tacy WSZYSTKO! poza gotowym projektem. czy az tak trudno ruszyc glowa i COKOLWIEK zrobic samemu?
masz wyzej instrukcje. wykaz odrobine inicjatywy i pokaz ze sie starasz!
jak bedzie zle to poprawimy, jak bedzie dobrze to potwierdzimy!
a ty jeszcze bezczelnie nas do elektrody porownujesz :/

Nie na temat...
faktycznie obecny system edukacji robi z ludzi "lemingi" :/
NIC nie potrafia zrobic samemu :/
jednak na studia trzeba isc zeby zaczac samodzielnie myslec...

Przepraszam,ale dzieciakiem już nie jestem. Podziękowałem przecież za pomoc,jak zabiorę się za wyliczanie to wrzucę fotki.

Idę okrężną drogą (przez translator) bo z językiem angielskim nie idzie mi najlepiej.. Postaram się dzisiaj obliczyc optymalną skrzynkę a potem zajmę się br.

Powrót