• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia CL 10litrów, DLS CAD-1000, jaki głośnik?

jakiegoś 2-cewkowego RE za 200zł (brak modelu)
pokaz tego re

. Mam zmienić głośnik na 20cm, bo parametry dopasowania skrzyni nie pasują, czy rzeczywiście 8' zagra lepiej, głośniej i niżej w obecnych warunkach?
w 10 litrach prawie zadne 10" nie zagra jak na suba przystalo. dlatego celujemy w 8" bo to sa dla nich optymalne warunki

Druga sprawa, to głośniki 2-cewkowe. Mam monoblocka
no i super - skoro to monoblock to obsluguje 2r. kupuj tego RE! ;)

DLS CAD-1000.

W sumie nadal nie wiem na jakiej zasadzie będzie działało podpięcie głośnika na 2 cewki. Glosnik ma moc 150W, wzmak przy 4 Ohm ma 350, a przy 2 Ohm (czyli przy podpięciu 2 cewek) - 700W. Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to czy te 700W nie zniszczy glosnika 150W?

W sumie nadal nie wiem na jakiej zasadzie będzie działało podpięcie głośnika na 2 cewki.
to bardzo proste
jedna cewka jest rozdzielona na 2 czesci. np pierwsza cewka to jedna warstwa, druga cewka to druga warstwa
jak polaczysz je szeregowo to mamy jedna "normalna" cewke 2 warstwowa
jak polaczysz to rownolegle to mamy jedna cewke nawinieta "podwojnym" drutem ;)

Glosnik ma moc 150W, wzmak przy 4 Ohm ma 350, a przy 2 Ohm (czyli przy podpięciu 2 cewek) - 700W. Dobrze rozumuję? Jeśli tak, to czy te 700W nie zniszczy glosnika 150W?
a jak masz 200km pod maska to zawsze musisz zapie... jezdzic z max predkoscia? :p

Czyli jak podłączę szeregowo, będzie 8 ohm i przy większej rezystancji głośność będzie mniejsza, przy podpięciu jednej cewki będzie działał normalnie przy 4 ohm, ale jak podłączę 2 cewki naraz, będę musiał maksymalnie zmniejszyć moc wzmacniacza, zeby nie wyszło (i tu przytoczę Twoje Pawle S. porównanie do motoryzacji) jakbym do malucha włożył silnik od Bugatti Veyron'a - przy niewielkim przyspieszeniu maluch się rozleci.

Zapytam inaczej, Re 8d4 ma 175W RMS. Jeśli ma 2 cewki, to znaczy że na jednej będzie miał 175W, czy tyle mam mocy przy podłączeniu osobno dwóch cewek? Idąc tym tropem wzmak przy 2 ohm poda na każdą cewkę po 350W? Jeśli dobrze rozumuję, ten wzmak jest raptem dwukrotnie mocniejszy od głośnika, więc nie jest ta różnica aż tak straszna.

Kolejna rzecz: wg specyfikacji prodecenta pojemność skrzyni wentylowanej to: 9,9-14l. Nie lepiej bedzie zaplanować BR z mojej skrzyni?

Jak sie boisz to daj w 8r i bedziesz mial spokoj.
Caly glosnik ma 175w

A jak tam wsadzisz b-r? Mi by sie nie udalo :p

Jak sie boisz to daj w 8r i bedziesz mial spokoj.
Caly glosnik ma 175w

Czyli podłączam równolegle i 8 ohm równoważy mi moc wzmaka z mocą głośnika

A jak tam wsadzisz b-r? Mi by sie nie udalo :p

Czemu miałoby się nie udać? Skoro mam 10L, producent sugeruje skrzynkę BR w granicach 9-14L tzn. że kwestia obliczenia fi otworu i długości rurki.

Ostatnia edycja:
Czyli podłączam równolegle i 8 ohm równoważy mi moc wzmaka z mocą głośnika
Czemu miałoby się nie udać? Skoro mam 10L, producent sugeruje skrzynkę BR w granicach 9-14L tzn. że kwestia obliczenia fi otworu i długości rurki.

Na 8 Ohm spinasz SZEREGOWO. Równolegle uzyskasz 2 Ohmy.
Nie chodzi o problem obliczenia wymiarów BR. Chodzi o to, żeby tą rurkę "upchnąć" do skrzynki. Jeśli (tak, jak pisałeś) będzie to zabudowa w boczku to pewnie nie będzie zbyt głęboka, a przy tak małej pojemności skrzynki odpowiedniej średnicy rurka będzie pewnie dość długa. Chyba, że wystawisz rurę ze skrzynki jak lufę od czołgu :D

Dokladnie - ciezko bedzie upchnac np rure 7x30cm do takiej zabudowy

Cadence pojawilo sie jakis czas temu. Wyglada ciekawie, ale jeszcze nie widzialem zadnej opinii

Mam kilka innych modeli na liście, może ktoś łaskawy się wypowie?

- Rockford Fosgate P2D28

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z budżetówek takich jak Lanzar, Pyle, Phonocar nie znajdzie się nic co zagra przynajmniej poprawnie?

Powrót