• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Skrzynia VW T4 pomoc w doborze głośnika pod bass reflex

Jasne,jak tylko go odkopie to wrzucę foto

---------- Post dodany 29.05.2013 o 00:06 ---------- Poprzedni post 28.05.2013 o 23:52 ----------

znalezione w necie.

mogę zrobić osobny filtr dolnoprzepustowy...ew do testów mogę użyć Samson S 2-way,gdyż takowy między innymi posiadam.

---------- Post dodany o 00:43 ---------- Poprzedni post o 00:27 ----------

przydałby się aktywny z regulacją odcięcia powiedzmy 50-100hz i "autowyłączaczem"

Piles? A moze ktos inny z twojego konta pisze?
Wzmacniacz 2x75w bedzie mial ok 180-220w w mostku.

Nie, to ja pisze. Tak, normalny chiński wzmak będzie miał tyle, ale jak pisałem, da się w tej kwocie wyrwać amerykańce które mają stabilne zasilacze i dadzą tyle ile ma być - przetworka 1:2 daje Ci 24V, a to odpowiada ok 80-90W co przy sprawności wzmaka daje przeważnie 60-75W co przy 2 ohmach pownno dać od 120-150W na kanał.

Spójrz np. tu - bo mam kartę otwartą:

http://amp-performance.de/686-Precision-Power-PPI-2075AM.html

Katalogowo 2x75W, 300W mostku, w pomiarach jak widać.

http://amp-performance.de/814-Eyebrid-4Y80.html

katalogowo 4x80W 300W mostku, w pomiarach jak widać.

Owszem, mógłbym Ci podesłać takich przykładów multum, jednak tych o których Ty piszesz, jest więcej, bo china zalewa rynek. Jednak piszę o odpowiednim wyborze pieca ze sztywnym zasilaniem, pozwalającym na granie jak trzeba ;)

Ale koniec, bo głupoty piszemy - co za różnica czy głośnik dostanie 220W czy 300W? przecież i tak przeważnie słucha się tak, że na suba idzie od 15-50W.
Wiem, wiem, lepsza jest kontrola gdy jest zapas mocy - ale czy dolby to wychwyci i warto się nad tym zastanawiać?

przydałby się aktywny z regulacją odcięcia powiedzmy 50-100hz i "autowyłączaczem"

To zwrotnice aktywne 2 drożne przeważnie mają od 500Hz w z wyż - sprawdź zakres u siebie. Autowyłaczaniem w sensie remote? mają w standardzie w większośći.

daje przeważnie 60-75W co przy 2 ohmach pownno dać od 120-150W na kanał.
takie co maja 75w katalogowo beda mialy max 200-220w w mostku!
a zeby trafic dobry to wlasnie trzeba sie kierowac pomiarami

Ale koniec, bo głupoty piszemy - co za różnica czy głośnik dostanie 220W czy 300W? przecież i tak przeważnie słucha się tak, że na suba idzie od 15-50W.
Wiem, wiem, lepsza jest kontrola gdy jest zapas mocy - ale czy dolby to wychwyci i warto się nad tym zastanawiać?
mnie co innego martwi - przod bedzie nie ruszony :/

Nie ma szans. Jeszcze mi się nie udało spotkać

To nie ma szans czy nie udało się spotkać? Przeważnie amerykańce - stegi, audioquesty, esx niektóre, infinity, precision power, hifonics, noi wiele innych amerykańskich marek u nas nie znanych robiło solidne zasilanie we wzmacniaczach, oczywiście kilka lat temu.

Ale nie tego temat tyczy - bo jak mówię, jak wiedzieć czego szukać, to się znajdzie, owszem w większości wzmaków jest tak jak piszecie, jednak nie we wszystkich.

W jedynym dogodnym miejscu dla skrzynki wychodzi mi wys 24 dł 36 szer 36,co przy płycie 18 mm daje 21,42L. Która ścianka wg was jest najbardziej dogodna dla głośnika,lepiej żeby dmuchał w górę,dół czy może w bok? pewnie głupie pytanie,ale nie daje mi to spokoju.Tak naprawdę to przy 10' głośniku zostałem ograniczony do osi pionowej,no i jakie powinny być parametry BR(dopiero zaczynam przygodę z winisd).Jak na razie nie zawracam sobie głowy resztą audio,chcę się skupić nad skrzynią,a pozostałe tematy zrzucam na późniejszy termin.Za wszelakie sensowne wypowiedzi,już teraz dziękuje,rozjaśniły mi trochę w głowie.Mam nadzieje że temat nie przerodzi się w "elektrodowe" kłótnie i przepychanki.

---------- Post dodany o 20:42 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

Dobra,z winISD wyszło mi że tunel Br powinien mieć średnicę 10,2cm oraz 62cm ! długości przy 40,53hz rozumiem że program to nie wyrocznia i podaje wartości teoretyczne,no chyba że ja coś pokręciłem...

To ja bym jednak poszedl w 8" lub 10" w zamknietej.
Musze prztestowac stxa w zamknietej czy zagra...

Dobra,z winISD wyszło mi że tunel Br powinien mieć średnicę 10,2cm oraz 62cm ! długości przy 40,53hz rozumiem że program to nie wyrocznia i podaje wartości teoretyczne,no chyba że ja coś pokręciłem...

No bo tyle powinien mieć, zostaje Ci powalczyć z tunelem szczelinowym lub pożyczyć obudowę burczybas na korzyść zamkniętej. Litraż akurat odpowiedni do większości 10'.

Stx 10' woli skrzynkę BR - więcej oferuje, choć nadal w jego cenie cieżko znaleźć coś, co zagra tak fajnie (fun+jakość).

ale testowales w zamknietej?
12" w zamknietej gra. 10 nie sprawdzalem

Tak, testowałem w zamkniętej. Jestem "miłośnikiem" 10' w CL. Tak jak piszę - w BR to jeszcze jakoś gra, ale w CL już imo dołu brakuje jak na 10', średnio szybki, i nie taki miękki jak w BR. To porównanie do wszystkich głośników które miałem 10', więc trochę nie odzwierciedli stosunku ceny/jakości. W br bym zostawił, ale buda spora, do CL i jakościowego grania poszukał bym lepszego głośnika w podobnej cenie.

tak, wchodzą - nie męcz się, zrób szczelinowy, robiłem w 18L tunelowy o długości 56cm i działa jak należy.

2 porty br będą musiały być 6,8mm żeby zachować ten sam przekrój tunelu, a długość ich będzie praktycznie ta sama co pojedynczej 10,2mm rurki br.

mogę zrobić szczelinowy,nie ma większego problemu.Niestety boje się że polegnę przy obliczeniach.Tak jak pisałem wcześniej,jestem ograniczony do rozmiarów 36x36x24h wychodzi około 21,4L

no to mamy i tak problem
bo przeciez glosnik nie moze grac w gore/dol jezeli nie bedzie mial tam miejsca
wiec albo kombinujesz ze skrzynka w innym miejscu, albo zmiana glosnika na 8"
przypomnialem sobie ze mam mivoca XAW ktorego musze naprawic. bylby idealny do takiej skrzyni

akurat b-r tutaj dosc prosty. daj szczeline na cala dlugosc obudowy. szerokosc szczeliny 21mm. wypada strojenie ok 38hz

Przepraszam za moją nieobecność,niestety dopadła mnie delegacja.Ze względu na ograniczone wymiary muszę porzucić głośnik 10" na rzecz 8".Jaki głośnik ośmio calowy polecacie do skrzyni otwartej?

Ktoś prosił o zdjęcia soundwave bo-600,to i wrzucam.

Załączniki

• 20110112_161954.jpg
    20110112_161954.jpg
    245.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 20110112_161832.jpg
    20110112_161832.jpg
    236.3 KB · Wyświetleń: 0
brak filtrow we wzmacniaczu. bez radia z aktywnym filtrem na suba sie nie obejdzie!
lub zmiana wzmacniacza

jak pisalem wyzej mam mivoca XAW210HC. oddam nie drogo. b-r 18-20 litrow

filtr sobie zrobię,gdzieś mam chyba spoko schemat aktywnego z regulacją odcięcia...może nawet do końca weekendu go poskładam,bo i tak nic innego do roboty nie mam:) mivoc spoko,prosiłbym tylko o info odnośnie ceny na prv.

Powrót