Cały czas chodzi o brzmienie, a nie pisanie o wyższości jednego głośnika nad drugim, a Ty nadal swoje
Ale przecież ocena brzmienia to właśnie stwierdzenie czy jeden głośnik jest lepszy od drugiego czy nie. Przecież do tego to wszystko ma się sprowadzić.
roman763 już tu raz dobrze napisał - to co dla jednego może być selektywnością brzmienia dla drugiego może być darciem japy, dla trzeciego kakofonią dźwięków.
I weź tu teraz bądź mądry? Ten sam głośnik, ten sam zestaw, ta sama aplikacja. I co teraz? Wyciągniesz z tego jakieś wnioski?
Zobacz jak kwieciste zawsze są opisy w czasopismach audio...tak kwieciste, że nie wiadomo o co chodzi.
Pamiętam jak czytałem na AS opisy brzmienia wysoki kopułek Dynaudio. Wszyscy w tych samych kolumnach 16Hz Studio. I na trzy wypowiedzi każda była inna.
Cała moja postawa nie bierze się z nastawienia: Nie, bo nie!
Bierze się z doświadczenia własnego z głośnikami i czytanymi o tych głośnikach opisach BRZMIENIA.
LuSzTi mówił duże ze Usher 8955 według niego jest duzo wolniejszy i gorszy od Seaa L22rnx/4p, okazało sie cos zupełnie innego ze dla mnie Usher jest idealnym kompromisem miedzy szybkością a potężnością. Dlatego z niektórymi opisami trzeba naprawdę uważać.
I tu jest właśnie CLUE.
Ja tego Ushera miałem w TLce, w pokoju, w którym praktycznie żaden głośnik nie zagrał. Miałem wtedy jeszcze mało doświadczenia, na wiele rzeczy nie zwracałem uwagi. Wydałem swoją subiektywną opinię, która w przypadku projektu kolegi dj_zibi była całkowicie nieadekwatna. Co więcej - gdy przyjechał z tym głośnikiem w swojej kolumnie trzydrożnej na pomiary i projekt zwrotnicy to po zazwrotkowaniu i mi ten głośnik w tym konkretnym BR zaczął się podobać.
Dlatego nie mam zamiaru brać odpowiedzialności opisując brzmienie bo już nie raz musiałem to odpokutować.
---------- Post dodany o 14:20 ---------- Poprzedni post o 14:16 ----------
Wlasnie, lepiej mu nie psuc dobrej reklamy
Zrób tak samo dobre skrzynki i wrzuć na forum - nie widzę przeszkód. Czy to jego wina, że robi ładne skrzynki?
Rozumiem, że każda wrzucona moja konstrukcja do kopiowania, każdy wrzucony przeze mnie projekt, każdy wpis na forum, w którym wychodzi, że coś tam na temat wiem to także moja reklama?