Chodziło mi o to że Illuminator to wyższa seria niż Revelator.
Illuminator to przede wszystkim inne napędy i inne konstrukcje. W mojej ocenie Illuminator nie jest najwyższą serią Scana jeśli chodzi o kopułki. Szpilka Revelatora jest droższa od szpilki Illuminatora, beryl Revelatora jest droższy od beryla Revelatora.
może po prostu ni da rady wyeliminować z Illuminatorów tego co mnie w nich drażni?
A może się da? Nie wiem co Cię drażni, ale póki sam nie usiądziesz do tego głośnika i z odpowiednią wiedzą z nim nie powalczysz to się nie przekonasz.
Ferujecie wyroki o głośniku na podstawie odsłuchu na AS. Nie bawiliście się nigdy z tym głośnikiem i nie wiecie tak naprawdę co on potrafi. Opieracie swoje wrażenia na podstawie odsłuchów kolumn, które ktoś zaprojektował pod swój gust. Nie pod Wasz gust.
Być może na koniec okaże się, że cała zwrotkowa inżynieria nie dała rady i to po prostu głośnik nie dla Was. I wtedy będzie OK jak napiszecie - Illuminator dla mnie nie gra.
Ale na razie dla mnie taka ocena jaką wystawiacie jest bez sensu.
Zdania typu "po co kupować Illuminatory, skoro można kupić Revelatory" są zbyt kategoryczne. Bo ja mogę napisać dokładnie odwrotne zdanie i co wtedy?
Ja z tymi głośnikami walczyłem i mi się podobają - i co teraz? Głuchy jestem? Nie znam się?
Nie pamiętam o której kopułce pisałeś że Tobie się nie podoba, ale chyba o Usherach, że bardziej podoba Ci się Wavecor.
Dlaczego więc nie pobawisz się zwrotnicą tak aby Usher zaczął się jednak podobać? bo się jednak nie da? bo Usher ma coś w sobie (lub nie ma) czego nie da się skorygować zwrotnicą?
Tak, nie przepadam za Usherem. Dla mnie ten głośnik nie ma jaj, nie ma wyrazu, jest mdły, brak mu dynamiki. I to są rzeczy, których nie da się zwrotką poprawić.
Ale Ty piszesz, że szpilka jest dla Ciebie za ostra i kłuje w uszy - a to zwykle da się w jakimś stopniu skorygować, tylko trzeba to umieć zrobić i tego chcieć.
Zwrotnicą dużo można zrobić, oczywiście z zera nie zrobimy zaraz bohatera, ale można bardzo zmieniać brzmienie. Przy Illuminatorach ludzie wpadają często w szał niskich podziałów a to nie zawsze jest dobre. I to jest często wada zestawów opartych i szpilki Illuminatora.
Oj nie obrażaj się jak na razie to "da się" traktuję jako mit, (ponieważ wszystkie kolumny na Illuminatorach na AS grały tak samo) i będzie tak do czasu aż nie usłyszę różnicy.
Tak samo jak z tym, że można zrobić tak aby AMJ nie piaszczyła (ponieważ jeszcze takich kolumn nie słyszałem).
I tak jest Panowie ze wszystkim, uwierzę jak usłyszę (zobaczę).
Oficjalnie proponuję spota u mnie, zrobimy konstrukcję 2-way na berylu i Satori. Przy Tobie będziemy je stroić i zobaczymy czy mi się uda czy nie?
A jak się uda to odszczekasz, jak się nie uda to po prostu głośnik nie dla Ciebie i sam to przyznam.
Pasuje? Jak ktoś jeszcze chce wpaść, najlepiej osoby z dyskusji (Raven, Łukasz) to także zapraszam.
Elementów mam dużo, będzie można walczyć.