• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

szukam zamiennika w miejsce Tesla ARN 5688 ( nietypowy kosz) myślałem o STXie W.18.200.MCX ale raczej nie zastawi jego kosz otworów po tej tesli
Pracował będzie z Audaxem TW025A0 ( kolumny Minima Audio)

Tesla brzmi tragicznie a mi nie przychodzi nic do głowy co tam wstawić w rozsądnych pieniądzach ( do 100-120zł sztuka)

Może macie jakiś pomysł co tam wstawić bo ja wymiękam

Fotki wieczorem jak dam radę.

sądząc po tym jak to zrobili ( przetworniki i strojenie) wydaje mi się że na nich się dopiero uczyli.

Model Basic 2.1

pytanie do kolegów od CA, jaki zestaw dwudrożny odseparowany sprawdzi się najlepiej w bolidzie Dacia Logan, Drzwi zostają gołe a napędzane to będzie z radia

- - - - - aktualizacja - - - - -

oczywiście nie za drogo i może być używany(czytaj starszy i dzisiaj nie produkowany, do znależienia na e-bay i tp)

Do tych Minima Audio pasował by wymiarowo:

Visaton WS 17 E - 8 Ohm

Mieliście jakieś doświadczenia z tym głośnikiem ?

kminię jak podłączyć ze sobą pre Taza/3lite z barwą E450, zasilaczem Taza i BG9

jeśli dobrze myślę, trafo do pre podłączam na stałe do zasilania AC, z tego samego gniazdka AC idzie kolejna para do zasilacza barwy (też włączone na stałe tak samo jak pre, chyba że można to jakoś inaczej rozwiązać żeby załączało razem ze wzmacniaczem, można dać dwa trafa do wyjścia AC z zasilacza Taza?) i z tego samego gniazdka do zasilacza Taza skąd później zasilacz będzie uruchamiany przez PRE przez jedno z wyjść transoptorowych do wejścia gdzie powinien być podłączony przycisk bi/monostabilny w zasilaczu Taza

teraz kolejność podłączenia od źródła do kolumny
źródło wybrane z pre -> barwa -> BG9 -> zabezpieczenie na zasilaczu Taza -> wyjście na kolumny

jakieś sugestie?
podłączenie Uniamp z selektorem Irka dla mnie nie było problemem ale to już wyższy poziom więc wolę się spytać żeby czegoś nie spieprzyć na starcie i wstępnym projektowaniu wnętrza obudowy

Ostatnia edycja:
można dać dwa trafa do wyjścia AC z zasilacza Taza?
Na stałe do prądu podłączasz tylko zasilanie pre (zresztą możesz sobie po drodze, na tylnej ściance dołożyć bezpiecznik i wyłącznik). Główne trafo i trafko od barwy i co tam jeszcze masz, podłączasz do wyjścia przekaźnika w pre.
I wtedy włączasz do prądu, masz wzmacniacz w standby. Włączasz pilotem (albo monostabilnym), pre przekaźnikiem załącza zasilanie główne i barwy, po chwili (jak się wszystkie napięcia już dawno zdążyły ustabilizować) załączają się głośniki (dzięki czemu nie masz żadnych stuków).
Nie wiem jak jest konkretnie zrobione pre, ale barwa dobrze byłoby jakby była za selektorem a przed potencjometrem. Bo jak będzie bezpośrednio przed końcówkami, to przy małym sygnale (ściszone na potku) będziesz miał stały, maksymalny poziom szumu.
Tak sobie patrzę na obrazek płytki, może by się dało wpiąć w miejsce C14, C15 i te sygnałowe dać hmm.. tu niech ktoś powie czy przed barwą, czy za, czy wcale?

Ostatnia edycja:
Micwoj, powiedz mi gdzie jest wyjście przekaźnika w pre? Z tego co widzę to jedyne przekaźniki są na wejściach źródeł.

O selektor pytasz? Wyjście jest tu:
// usuniete na prosbe autora, brak zgody na publikacje //

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót