• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

nakrętka pazurkowa + normalna śruba
czy
wkręt do drewna z łbem imbuswym

Nakrętka pazurkowa jest do kitu, prędzej nakrętka wkręcana, czyli coś takiego:

2f27091aec20d9cf5c38fa34e8351deb.jpg

...lub wkręt do drewna.

Nakrętka pazurkowa jest do kitu, prędzej nakrętka wkręcana, czyli coś takiego:
Zależy ile zostaje do krawędzi otworu. Ostatnio z takimi walczyłem bo za nic nie chciały siedzieć. Było za blisko do krawędzi, ale głośnik inaczej nie pozwalał. Pazurek w tym wypadku byłoby lepiej.

Powtórzę pytanie czy tak można?
Nie patrzcie że są zamienione bieguny pytanie brzmi czy do trafi symetrycznego mogę tak podpiąć dwa mostki.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Proszę powiedz, dlaczego herezja?

Dlatego że jak podepniesz dwie końcówki mono, to musisz spiąć je masą*sygnałową w tym rozwiązaniu, co nie wróży nic dobrego.
Mógłbyś ewentualnie zastosować ten schemat separując końcówki od wzmacniaczy transformatorami liniowymi (np: LTR-110), ale masę obudowy też pasuje gdzieś podłączyć, a tu nie ma gdzie bo nie ma w tym układzie wspólnego 0 dla obydwu zasilaczy.
Raczej nic nie pochrzaniłem, chyba ^^
Ale dobrze że najpierw pytasz a potem robisz.

Co do tego trafa toroidalnego to bardzo rzadko stosuje się doczepy w środku, w większości wypadków wyprowadza się uzwojenia na zewnątrz i łączy na złączu, więc rozprujesz bez problemu to trafo.
Chyba że je tak zalali lakierem że strach ruszać.

Mógłbyś ewentualnie zastosować ten schemat separując końcówki od wzmacniaczy transformatorami liniowymi (np: LTR-110), ale masę obudowy też pasuje gdzieś podłączyć, a tu nie ma gdzie bo nie ma w tym układzie wspólnego 0 dla obydwu zasilaczy.

Zera na obudowie nie będzie bo złożę to tylko na próbę na kilka dni na desce.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do tego trafa toroidalnego to bardzo rzadko stosuje się doczepy w środku, w większości wypadków wyprowadza się uzwojenia na zewnątrz i łączy na złączu, więc rozprujesz bez problemu to trafo.
Chyba że je tak zalali lakierem że strach ruszać.

Już sprawdziłem i rozłączyłem wspólne zero, mam teraz 2x18V.Dzięki za pomoc.

panowie ktos na forum na pierwszy audioshow z diy audio zrobil kolumny na seas excel i morelu w obudowie tl
pamietacie moze, kto albo kojarzycie gdzie byl ten temat?
nie moge znalezc :(

Powrót