• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Czy aby ominąć regulację fazową 230 VAC mogę przełącznikiem zwierać anody triaka? Zwieranie będzie się odbywać na wyłączonym regulatorze. Taki przełącznik regulacja/pełna moc. Nie uszkodzę reszty układu. Najprostszy wariant regulatora, diak + triak + kilka elementów i potencjometr.

No przecież ten link co zapodał Micwoj jest bezpośredni do aukcji allegro, która się kończy za 6 dni.
Pozdrawiam.

Nie próbowałem, ale podejrzewam że te terminale da się wykręcić i zamienić. Mogę spojrzeć wieczorkiem.

Nie próbowałem, ale podejrzewam że te terminale da się wykręcić i zamienić. Mogę spojrzeć wieczorkiem.

Mają zaciśnięte końcówki od wewnątrz więc trzeba je odciąć albo wyrównać pilnikiem aby wyszły - zamówiłem jeden zestaw do testów, może uda się to zreanimować.
Dzięki za pomoc.

Jeszcze jeden temat mam do rozwiązania ale potrzebuję waszej pomocy. Potencjometr wzmocnienia mam do wymiany - prawy kanał niedomaga. Domyślam się, że jest to wyrób Matsushita tj. Panasonic z 8-pinami w rzędzie. Data sheet nie udało mi się odnaleźć stąd pytanie. Jaka jest szansa na to, że taki ALPS RK16812MG099 będzie idealnie pasował na podmianę tego co mam obecnie? http://www.tme.eu/pl/details/rk16812mg099/potencjometry-audio/alps/

Odegnij blaszki od frontu potka. Rozbierz go i przeczyść płytkę ślizgową i ślizgacz. Złóż i sprawdź cz wymiana nadal będzie konieczna.

Wątpię, że to pomoże. Przy niskich poziomach głośności prawy kanał jest mocno ściszony, przy podkręceniu i powrocie grają niemal tak samo. Niestety różnica jest na tyle duża, że scena ucieka w lewo.Wg mnie prawy kanał jest już po prostu zbyt mocno wytarty aby czyszczenie pomogło - jeśli nawet to na krótką chwilę. Dlatego szukam innego na wymianę - być może powyższy ALPS jest dobry ale tego nie wiem czy istnieją jakieś standardy przy produkcji tego typu rzeczy i wystarczy zrobić podmianę?

Inne wyprowadzenie "nóżek" - co do jakości jeszcze nie wiem.
Mam zalutowany ale nie miałem czasy podłączyć i sprawdzić.
Na oko i w dotyku wygląda OK

Powrót