• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

panowie czy na podstawke pod kolumny nada sie 3-4mm aluminium? czy raczej stal? niestety bede prawdopodobnie zmuszony recznie to wycinac bo ciezko bedzie znalezc w uk cnc na 2 szt :/

wiem o klasach stali i alu w koncu inz budownictwa xD ale kupuje na ebay albo z odpadu albo z arkusza max jakie maja to 5mm. Pod 3drogi. Waga jednej kolumny to 32-33kg. Stal na pewno wytrzyma ale aluminium latwiej bedzie obrabiac stad pytanie :D

Zależy od odległości kolców. Tak naprawdę tam będzie podparcie "płyty". Zrób jakiś szkic z góry. Pkt. podparcia (kolce) oraz pole obciążenia (pole kolumny w rzucie na podstawie). Masę już podałeś :).

wszystko by bylo pieknie ladnie gdybym mial dane techniczne jakiegokolwiek z materialow ktore kupie wtedy policzlbym ugiecie a tak to mozna wrozyc z fusow :) chyba jednak sie pomecze i wezme stal najwyzej bede sadzil krotkie i dlugie przy obrobce :P

wez alu ale wiecej arkuszy
jak 3-5mm za malo to zlozysz z 2-3 sztuk ;)

a nie lepiej poczekac i zamowic cos w polsce?
kupisz gotowe z lasera i odbierzesz jak bedziesz przy okazji ;) (zapewne wysylka drozsza niz sama usluga? :D )

Pawel a dasz rade ogarnac cos takiego? :D 5mm alu 100x50cm kosztuje 38f z wysylka juz ok 185zl. Arkusz 20x20cm z pocieciem na terminale 7x7cm zaplacilem 0.99funta juz z wysylka xD takze to sie akurat oplacalo :D

Panowie, może ktoś zna odpowiedzi na poniższe pytania z budownictwa, ponieważ akurat studiował lub po prostu wie (w tym wypadku ATH w Bielsku):

3b315282e78625c2f59181651a300e30_1498637448.jpg

8ef12126f5876aeccc67b160f16b98c9_1498637448.jpg

884c9861e187adb6397392e4cdd8354a_1498637448.jpg

Pierwszego nie chcę strzelać.. drugie to trzeba wykresiki narysować.. w googlach się pokazują odpowiednie po wpisaniu poszczególnych przypadków.. jak będzie bardzo potrzebne to mogę coś dopisać..

A ostatnie - większa sztywność - wzrasta częstotliwość - częstotliwość dla jednego stopnia swobody to jest pierwiastek z ilorazu sztywność/masa * 1/2*pi - (Tak BDW. Od drgań to na tym forum powinno być sporo ekspertów ;-) ) - a czy pożądany - to zależy od przypadku - najczęściej wyższe częstotliwości rzadziej się przytrafiają.. ale tu bywa różnie - trzeba być jak najdalej od drgań jakie występują od przykładanych obciążeń..

Ostatnia edycja:
mam probki koszulek z 2 roznych firm

pierwsza odpada - cienka szmata szersza niz dluzsza
druga firma wyslala koszulki 150 i 180g
te 150 sa idealne :D

ale pojawia sie malutki problem - rozmiarowka jest przesadzona! :o
M na mnie pasuje a w XXL topie sie! :D

pozniej wrzuce fotki jak zaloze temat

Kolejny rok siedzę na mierzei helskiej i basem wali z openera niesamowicie. Teraz w domku, i też fajnie nisko schodzi.. :D
będzie jakieś 15 km w linii prostej po wodzie :D

15000 za stolik. Tutaj nie znajdziesz frajerów co ci zasponsorują wyjazd do Chorwacji. Spamuj gdzie indziej.

Powrót