• Witamy w najwi臋kszym polskim serwisie internetowym po艣wi臋conym w ca艂o艣ci zagadnieniom samodzielnej budowy nag艂o艣nienia.
    Dzi臋ki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nag艂o艣nienia od podszewki oraz b臋dziesz m贸g艂 dyskutowa膰 o DIY audio do woli.

Artyku艂y z dawnego portalu zosta艂y przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

• Autor w膮tku Autor w膮tku Shiver
  • Data rozpocz臋cia Data rozpocz臋cia
Popieram 馃槃 nie mam facebooka ale za to mam GG i whatsapp i to wystarcza w zupe艂no艣ci. Jak to mawiaj膮 jeden woli matke a drugi c贸rk臋

Widz臋, 偶e niekt贸rzy zamawiaj膮 tutaj pi臋kne p艂yteczki z Chin, niestety interesuj膮 mnie 2-4 p艂ytki do ko艅c贸wek i pewnie samej przesy艂ki ju偶 si臋 nie b臋dzie op艂aca艂o p艂aci膰, s膮 aktualnie jakie艣 firmy w kraju, w kt贸rych da艂oby si臋 to ogarn膮膰? B臋dzie to 1 warstwa z soldermask膮, na upartego mog艂oby nawet nie by膰 opis贸w, wi臋c chyba zadanie niezbyt wymagaj膮ce.

Rozmawialem ze znajomym to m贸wi艂, 偶e przy p艂ytkach do 10x10 cm chi艅czycy mia偶d偶膮 cen膮 krajowe firmy.

A z innej paki - bawi艂 si臋 kto艣 tworzeniem czego艣 z carbonu/aramid贸w ale metodami domowymi? Pompa vacuum, prepregi i inne rzeczy odpadaj膮, chcia艂em si臋 pobawi膰 metodami domowymi, ale w internecie bardzo ci臋偶ko o informacje co kupi膰... Filmiki na youtube s膮 jak robi膰, ale has艂a typu "偶ywica epoksydowa" du偶o niestety nie m贸wi膮 - odnosz膮 si臋 do konkretnych sklep贸w(g艂贸wnie easycomposites) a po wpisaniu 偶ywica epoksydowa na allegro jest ciut du偶y wyb贸r.

s膮 aktualnie jakie艣 firmy w kraju, w kt贸rych da艂oby si臋 to ogarn膮膰?

Ja swego czasu pr贸bowa艂em r贸偶nych i w ko艅cu zosta艂em przy drukowane.pl. Np. koszt jednostronnej PCB 10x10 cm to ok. 56 zl,
3 szt. ok. 100 z艂. Mo偶na sobie sprawdzi膰 koszty w ich kalkulatorze. Jak zamawia艂em 1 szt. to prawie zawsze przychodzi艂y 2 szt. w tej samej cenie. Po pierwszym zam贸wieniu jest rabat sta艂ego klienta 15% (ceny ju偶 z tym rabatem poda艂em).

Czyli opcja raczej nieop艂acalna chyba 偶e komu艣 albo si臋 niechce albo nie potrafi wytrawi膰 p艂ytki albo 艣cie偶ki na pcb s膮 bardzo ma艂e i niewykonalne domowymi sposobami to w tedy kupowa膰 i niczego nie 偶a艂owa膰 ;)

Mo偶na, toopcool ca艂kiem 艂adny rezultat, ale mam kilka wypr贸bowanych projekt贸w i fajnie by艂oby co艣 mie膰 na PCB z fabryki, generalnie z grubo艣ci膮 艣cie偶ek nie ma problemu i spokojnie trawi臋 jakie艣 PCB pod atmegi w SMD, niestety taki urok mojej drukarki, 偶e wi臋ksze pola zawsze s膮 nieco mniej lub bardziej pod偶arte.

W domu te偶 mo偶na zrobi膰 w膮skie 艣cie偶ki:

Bardzo fajne p艂yteczki :) chodzi艂o mi o jeszcze w臋偶sze 艣cie偶ki szeroko艣ci 0.5 mm lub jeszcze w臋偶sze ale jak wida膰 nie o to chodzi艂o a popieram bo fajnie mie膰 sw贸j uk艂adzik na pro PCB
Ps jak wygl膮daj膮 ceny u chi艅skich producent贸w i jak z jako艣ci膮 ?

Ostatnia edycja:
Czyli opcja raczej nieop艂acalna chyba 偶e komu艣 albo si臋 niechce albo nie potrafi wytrawi膰 p艂ytki albo 艣cie偶ki na pcb s膮 bardzo ma艂e i niewykonalne domowymi sposobami to w tedy kupowa膰 i niczego nie 偶a艂owa膰 ;)

Prototypy na jednostronnych mo偶na sobie spokojnie machn膮膰 w domu, ale ja ostatnio ju偶 tylko dwustronne p艂ytki robi艂em a to ju偶 metodami cha艂upniczymi troch臋 trudniej. Czas te偶 jest cenny. Z tego co widz臋, to niekt贸re firmy zacz臋艂y ju偶 te偶 wi臋ksze serie w Chinach zleca膰 a lokalnie tylko prototypy robi膮.

Powr贸t
G贸ra