• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

- Kupujesz przedłużkę kabla z gniazdem 3-fazowym.
- Podłączasz 3-fazowy silnik wiertarko-frezarki.
- Włączasz falownik.
- Trochę w sumie kopie jak się dotyka obudowy całej wiertarki, ale przynajmniej neonówka ładnie świeci...

99adf05ace5c82ee37e6a56f81ed3175_1555084590.jpg

4eb3ef6c423d135ed48abf281d8d6a83_1555062162.jpg

Najwidoczniej "pan elektryk" od przedłużki stwierdził, że po co komu PE skoro na pewno wystarczy podłączyć tylko L1, L2, L3 i N a będzie śmigać... Nie wiem co ktoś miał w głowie myśląc, że N jest ważniejsze od PE w 3-fazowym zasilaniu.

Szkoda się denerwować. W pewnym momencie myślałem, że to może ja mam spieprzoną instalację w domu.

Panowie, czy ktoś jest w stanie powiedzieć coś o tym głośniku?

2018122109151028.jpg
2018122109152387.jpg
2018122109144877.jpg

F_Seas_Prestige_loudspeaker_woofer_H1411-08_A26RE4.jpg
TS_Seas_Prestige_loudspeaker_woofer_H1411-08_A26RE4.jpg

Jest to Seas A26RE4.

To może być całkiem fajny głośnik do kolumn w vintagowym stylu. Niestety nie miałem okazji się nim bawić aczkolwiek kiedyś mocno mu się przyglądałem przy okazji rozważania jakiejś konstrukcji (która ostatecznie i tak nie powstała)

Właśnie o taką konstrukcję mi chodzi (3way)
W jakim litrażu i w jakiej obudowie byś go widział?

W sumie pasuje zarówno do obudowy zamkniętej jak i bas refelxu. W OZ widziałbym go w 60L, w BR w 60-70L. Osobiście raczej próbowałbym go na początku w bas refelxie 70L@31Hz i dopiero potem szukał innej aplikacji gdyby ta okazała się niezbyt trafiona. Niby głośnik ma wysokie Qts ale nie powinno być aż tak źle. Otrzymamy dobre rozciągniecie pasma i niezła efektywność co by go predysponowało do jakiegoś słabszego lampowca. W układzie 3 drożnym, dając go do dość szerokiej obudowy, może też nisko, bliżej podłogi, można by uzbierać realnie ponad 90dB skuteczności a to jest w sumie bardzo dobry rezultat :-).

http://www.dibirama.altervista.org/...-makako-2-vie-bass-reflex-8-ohm-300-wmax.html
Też przeglądając sobie ostatnio tą stronę myślałem o tym głośniku.

Bardzo fajna strona też ją śledzę. Sporo testów głośników z realnymi pomierzonymi przez nich parametrami i charakterystykami.

Ten głośnik to raczej niskotonowy jest. Jestem ciekawy jak by się sprawdził w 2way ale chyba takiego projektu jak ten z włoskiej strony bym nie zrobił :p . Wsadzić go w jakieś 3 drogi albo z jakimś vintage szerokopasmowcem i może być fajnie :) .

Ostatnia edycja:
W sumie pasuje zarówno do obudowy zamkniętej jak i bas refelxu. W OZ widziałbym go w 60L, w BR w 60-70L. Osobiście raczej próbowałbym go na początku w bas refelxie 70L@31Hz i dopiero potem szukał innej aplikacji gdyby ta okazała się niezbyt trafiona. Niby głośnik ma wysokie Qts ale nie powinno być aż tak źle. Otrzymamy dobre rozciągniecie pasma i niezła efektywność co by go predysponowało do jakiegoś słabszego lampowca. W układzie 3 drożnym, dając go do dość szerokiej obudowy, może też nisko, bliżej podłogi, można by uzbierać realnie ponad 90dB skuteczności a to jest w sumie bardzo dobry rezultat :-).

70L to już całkiem sporo, zwłaszcza że w 3way dochodzi też litraż średniaka.
Kurde, naprawdę kawał klocka wychodzi.

Nie ma takiego głośnika (albo podobnego) w rozmiarze 8"? :rolleyes:

Takiego w stylu vintage i nowego? Ciężko będzie. Może coś z papierową membraną. To przez to ten głośnik tak wygląda jak vintage :) .

Ostatnia edycja:
To nie kupuj nowego tylko isophon psl203s na magnesie alnico. Bywają na allegro po 100 za parę.

Daje radę w oversized 2way (Telefunken tl500) I jako rasowy bas w 3way (TELEFUNKEN TL70).

Oba zastosowania miałem w domu i na jest absolutnie kapitalny. Sonus Faber venere 3.0 jako porównanie i trudno wskazać zwycięzcę. Chociaż skłaniałbym się ku isophonom że względu na konstrukcję zamknięta i wynikający z tego brak podkolorowań.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Tylko z tego co widzę to aplikuje go (psl203 - nie wiem tylko czy wersja "S") w obudowie bas reflex,a ten głośnik rewelacyjnie pracuje w obudowie zamkniętej.

I jeśli chodzi o ten konkretny głośnik to nie stosują go w 3 way, a właśnie wtedy w pełni pokazuje swoje niskotonowe walory.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Powrót