• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

ta, patrzyłem też na ten projekt Lusztiego z nimi ale przy każdej ich realizacji piszą coś o basie. Do tego w jednym z tematów też był człowiek z pytaniem "szklane czy awx?" i doradzane były AWX dlatego myślę o MX albo FX.
La Scala mi się bardzo podoba, zwłaszcza wysoka efektywność i niskie pasmo przenoszenia wersji podłogowej tylko właśnie, czy jest do nich dostępny projekt dobrej zwrotnicy..

super projekcik

Z tą wysokotonówką, czy ja wiem.
Z wstęgą ten zestaw by miał charakter, no ale jak tutaj cena jest brana pod uwagę (patrząc na głośniki)...

Ale drugą wersję sam chciałem zrobić, tyle że na jednym średniaku (no i wstędze) :)

Ogólnie projekt jest OK, ale ja tego Seasa bym nie dawał.

No i nie wiem skąd gość wziął 830zł za wszystkie głośniki... chyba że z hurtowni.
Ale wtedy po co to pisać skoro zwrotnica ma być dostępna.
Ludzie się rzucą na projekt a tu się okaże że taniej niż 1500zł nie będzie (bo tyle trzeba zapłacić za komplet tych głośników).

Ostatnia edycja:
może oni liczyli sobie ceny netto ? Jeśli to będzie projekt kolumn które będą sprzedawać to głośniku kupią hurtem bezpośrednio od producenta ? za połowę ceny ?

muszą kupować te głośniki za małą kasę bo inaczej jaki jest sens stosowania 2xFW200 skoro za tą cenę to można zastosować jeden ale lepszy jakościowo woofer. Z jednego średniaka też bym zrezygnował i dołożył do jakości basu....

Do 2x nisko filtrowanych fw200 spokojnie starczylby jeden fw146, ja osobsicie lubie takie konstrukcje, jeden 8 calowy to moze byc dla niektorych za malo, poza tym rynek jest przesycony malymi klolumnami na malych glosnikach, potrzeba wlasnie potezniejszych konstrukcji, zobaczymy co z tego wyjdzie, glosniki po normalnych cenach brutto to ok 1150, zwrotnica nie powinna chyba przekroczyc 500, obudowa???

1142 bez wysylek za same glosniki, ceny z loudspeakers i audiotransducers

Nie wiem jakie masz tam ceny, ale jeśli nawet masz zniżki to i tak za mało coś wychodzi.

Seas 159zł (AT)
FW146 126zł (LS)
FW200 170zł (LS)

Jak byś nie liczył, wychodzi 1502zł.

starczylby jeden fw146
Z jednego średniaka też bym zrezygnował

Te średniaki kupują pewnie po mniej niż 100zł, to jaki wielki skok jakościowy będzie z marnej stówki na stronę ? Pewnie żaden, a czy taki układ WTW nie daje lepszych charek kierunkowych czasem ?

Fakt dwóch basów bym nie zastosował, ale może będą kombinować z 3.5 way przez to ten wysoki koszt zwrotnicy podany ?

Nie wiem jakie masz tam ceny, ale jeśli nawet masz zniżki to i tak za mało coś wychodzi.
bez zniżek 1400 za ten kpl. głośników w PA ale to i tak nie 800zł :) (im chyba chodziło o jedną kolumnę - ew. taka kwota za wszytkie wychodzi jak da się tylko po jednym wooferze i midzie)

Ciekawi mnie jak te FW200 zagrają im w BR :) Ja bym chyba dał je jednak do OZ ale te 100L BR z dwoma tunelami po 10cm 'fi' całkiem dobrze się prezentują jakieś 110dB (do 30Hz) powinny wytrzymać spokojnie ale BR do tyłu bo może siać średnim pasmem (~500Hz) z takich rur.
Ale to tylko symulacje ;)

Ostatnia edycja:
Ja jestem wlasnie ciekawy jak takie fw200 wypadaja z basem w malych budach OZ, niestety ich nie testowalem, a to byla tez jedna z alternatyw do moich kolumn

ja bym sie zastanowil nad 3 drogami ravena
SCXy graja przyzwoicie a wavecor jest bardzo dobry ;)

komplet głośników do ok. 1200zł, a gdzie elementy zwrotnicy których jest tam 18naście.. na pewno nie wyjdzie do 700zł na kolumnę ale dzięki za propozycję
coś głośno ostatnio na temat tego projektu Ravena swoją drogą :)

Dobrze, z koniem kopać się nie będę.
Heh marian "daj im siana", przecież to jacyś dziwni ludzie są, cieszą się z tego projektu jak mała z kitu :) Każda konstruktywna wypowiedź o krytycznym zabarwieniu wyzwala w nich irytacje, tak jak byś miał im zaraz zabrać ten projekt :) Jak chcą to niech wsadzają sobie nawet HOVLAND'y albo DUELUND'y do przetworników za 100 parę złotych; ich sprawa :)

Daj spokój ze swoimi uwagami, bo ludzi dzielących się swoją wiedzą na tym forum jest coraz mniej ...a to za sprawą takich jak Ty
Tak jak ty byś nie dzielił się z nimi :)
Dobrze, że na tym forum, są jeszcze ludzie trzeźwo myślący...

Powrót