• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Zapewne jakaś estradówka 8 cali, takie 2 way oversized chodzi mi po głowie. Efektywnie, closed z korekcją na basie oczywiście. Tylko brak opinii zbytnio na temat tej Beymy a droga nie jest. Chyba, że tak gra jak kosztuje.

Ostatnia edycja:
Szczerze ? To bez kogoś pomocy nic sensownego z nich nie sklece.

A cena bardzo dobra to może ktoś w ogóle wykorzysta ich potencjał o ile takowy mają właśnie ;)

Ktoś mierzył Altusy 110 ?
Ja modyfikowałem jedną parę:
słuchać się tego nie dało ( już chyba zapomniałem jak ta kultowa seria gra.
Albo było coś z nimi nie tak bo ciężko po tylu latach o 100% oryginały. Odnotowałem pewne ślady modyfikacji i napraw

pomiary przed modyfikacją poniżej:
5sk654lr852yejozdgft_1428946834.jpg

bsiwqa5vp49lmkhhftyd_1428946835.jpg

Ostatnia edycja:
Tani głośnik ( około 50zł ) 4 ohm, najlepiej z wysoką efektywnością rozmiar około 5 cali midwoofer do pracy w br? Istnieje takie ustrojstwo ? Ewentualnie mógłby być szerokopasmowiec (ok. 80zł), byleby sobie radził z niskimi tonami przy mocach do 10-15W(max)

Ktoś mierzył Altusy 110 ?
Ja modyfikowałem jedną parę:
słuchać się tego nie dało ( już chyba zapomniałem jak ta kultowa seria gra.
Albo było coś z nimi nie tak bo ciężko po tylu latach o 100% oryginały. Odnotowałem pewne ślady modyfikacji i napraw

pomiary przed modyfikacją poniżej:
5sk654lr852yejozdgft_1428946834.jpg

bsiwqa5vp49lmkhhftyd_1428946835.jpg

Nie wiem co napisać ;) Pięknie ;) Charka wygląda jak equalizer młodocianego amatora dźwięku ;)
Co zamierzasz z nimi zrobić ?

Ostatnia edycja:
juz zrobilem ... ;) ... strasznie niewiarygodnie to wyglądało ... nie miałem czasu sprawdzać ... rozebrałem kolumny do pustych pudeł i do modyfikacji.

z oryginału został tylko GDN

Adamie,te kolumny z Tonsilem mają niewiele wspólnego.
Piszę o czasach gdy tonsil był tonsilem,bo później to już nie wiadomo,co ,kto i z czego produkował kolumny i głośniki.

juz zrobilem ... ;) ... strasznie niewiarygodnie to wyglądało ... nie miałem czasu sprawdzać ... rozebrałem kolumny do pustych pudeł i do modyfikacji.

z oryginału został tylko GDN

Opiszesz co zmieniłeś ? Pokażesz pomiary ? Bo szczerze mówiąc jedyne modyfikacje Altusów jakie widziałem to zmiana basu na 888 albo inne cudo oraz czasem jakaś przypadkowa kopółka.
Pytanie tylko czy taki upgrade altusów się opłaca ?

Pytanie tylko czy taki upgrade altusów się opłaca ?
- pisałem już kiedyś o tym... takie modyfikacje "vintage" to tylko dla miłośników i sentymentalistów.
SEAS 19TAF/G , STX M.12.100.8.MC i GDN. Nowe zwrotnice , strojenie , tłumienie . okablowanie i kolce. O dziwo pierścienie głośników bardzo mocno nie nabruździły w paśmie :).
Poza kopułkami reszta robiona najtańszym ale przyzwoitym kosztem:). " słuchacz" to osoba starsza
Na czerwowo wpływ pierścieni ...
0dqyibxs6iydbia1otvv_1428994070.jpg
1qy2ngdtoqkr78z8wi44_1428994294.jpg

Ostatnia edycja:
Jak osoba starsza to pewnie nie słyszał zbyt dobrze wysokich tonów i takie podbicie mu pasowało ;) Teraz posłucha i się zdziwi gdzie są wysokie :D ? Ten wpływ pierścieni to nic w porównaniu do oryginalnej charki :)

"Tani głośnik ( około 50zł ) 4 ohm, najlepiej z wysoką efektywnością rozmiar około 5 cali midwoofer do pracy w br? Istnieje takie ustrojstwo ? Ewentualnie mógłby być szerokopasmowiec (ok. 80zł), byleby sobie radził z niskimi tonami przy mocach do 10-15W(max) "

Nikt takich nie zna ? :p

Do bardzo taniego sprzętu na TDA1558 i zasilane 12V. Załóżmy, że komplet głośników do 100 zł a najlepiej do 80

Jak cos to mam parke ARN 150 8ohm do "oddania". Te glosniki w obudowie BR naprawde zadziwiaja basem, sam sie w glowe drapalem jak to mozliwe.

Powrót