Midbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Midbasik spoko, ciekawe jak z jego parametrami i powtarzalnoscia z obecnej produkcji.
Bo duzo osob nie wie jak brzmi dobry dzwiek.
Dobry, czyli dobrze zaprojektowana zwrotnica + płaska charka?
Moze dlatego ze drobna zmiana ma duzy wplyw i z kilku poprawnych zwrotek o bardzo zblizonym przebiegu finalnym wybiera sie ta najlepsza?
Ch-ki kolumny nie da się zrobić od linijki i próba tego uzyskania nie skończy sie dobrze ale można zrobić taką która mieści się w okienku 2-3dB bez nadmiernej rozbudowy filtrów i taki zestaw będzie grać dobrze.
No chyba nie chcesz mi powiedzieć, że po tych odsłuchach i po przerobieniu zwrotnicy oraz po wprowadzeniu poprawek, charakterystyka jest jeszcze bardziej płaska.
Skoro poprawnie zaprojektowana kolumna to płaska charka i wszystko co z nią związane, to po co robi się odsłuchy, a po tych odsłuchach "dopracowuje" tą zwrotnicę?
Chciał bym tylko rozdzielić "dobry dźwięk" od "poprawnie zaprojektowana kolumna".
Prawda jest taka, że wiele lat temu wszyscy (a przynajmniej ja) jaraliśmy się altusami i dudniącym basem.
Są też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.
Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
Dobry, czyli dobrze zaprojektowana zwrotnica + płaska charka?
Dlatego bardzo szanuję Pana Tomasza Rogulę, ponieważ nie tylko produkuje kolumny głosnikowe, ale też wie jak brzmi instrument muzyczny, jak się go nagrywa i jak brzmi po tym nagraniu i masteringu.
Kiedys Stereophile zebralo wszystkie swoje pomiary glosnikow i porownaly miedzy soba. Te ktore byly zwykle najbardziej poprawne i wyrownane, mialy jednoczesnie najlepsze recenzje. Mozesz z tego wyciagnac wnioski.
Ciekawe kiedy jego kolumny zagraja jak instrument muzyczny i odtworza wokal bliski rzeczywistemu
To musi byś jakaś kreatywna księgowość, nie możliwe że taka firma się zwija. Ktoś to pewnie przejmie i głośniki będą pod inną nazwąUsher zwinął interes