• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Spam Post :)

Panowie macie jakies informacje na temat głośników Usher ? Bo już od dłuższego czasu ich brakuje. Nie wiem czy czekać na dostawe która niewiadomo czy będzie czy robić cos na dostępnych głośnikach seasa. Planowałem cos zrobic na 8948a a teraz zastanawiam sie nad ER18RNX.

ER18RNX - bardzo Sobie chwalę, jednak musi być nisko cięty bo na średnicy jest trochę mdło, sucho i bez wyrazu. Ale nadrabia bardzo bardzo niskimi rejestrami

Ja go ciąłem extremalnie nisko w 2dr z 29TAF/W bo przy 1.65KHz

Ostatnia edycja:
Są też sytuacje odwrotne. Przyzwyczajenie ma bardzo dużo do rzeczy. Ostatnio był u mnie kumpel ze swoją płytą, odpaliliśmy a on szok, ze na tej płycie jest taaaki bas i się pyta czy to tak ma grać, czy to jest dobrze, skąd ten bas ? (bo u niego tego basu nie ma) . No ja mu na to, że z płyty bo niby skąd, kolumny sobie same nie wyprodukowały. A całość wynikała z tego, że on ma jakieś monitorki kefa z koaxialnym głośniczkiem, nie wiem 16cm(?), które na oko widać że niżej niż 50Hz nie dadzą rady. No i był przyzwyczajony do nich i myślał, że ma referencje. Odpalił swoja muzykę na 22cm basach no i doznał szoku, myślał, że to mi sprzęt gra źle no bo u niego przecież tego nie słychać.
Dla większości ludzi głośnik to głośnik z jednej strony wchodzi prąd z drugiej wychodzi dźwięk. Nie rozumieją zjawisk fizycznych i tego co wpływa na pewne parametry.

Powiem ci że reszta toru też ma duże znaczenie. U mnie ten sam utwór z 2 różnych odtwarzaczy cd potrafi zagrać skrajnie różnie. O plikach i odtwarzaczach strumieniowych nie wspomnę.

Chwila chwila, ale napisz kto je oceniał, bo "najlepsze recenzje" to wiesz co nawet ma

To byl artykul pisany ogolnie o pomiarach, ich analizie, odczytywaniu oraz o samych ich wykonywaniu. Oczywscie mozna wysnuc taka teorie, ze recenzentom podobaly sie jedynie te paczki, ktore mialy dobre pomiary, ale mysle ze to dosc naciagana teoria.

Ciekawe kiedy w ogóle jakieś kolumny zagrają tak jak żywy instrument

Trudno powiedziec, ale jak sam wiesz, sa takie ktorym blizej i takie, ktorym dalej.

Ciekawe, bo według producenta tw70 nie da rady polecieć do 20 kHz.

Według mojego pomiaru również:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chyba że zjeżdżamy z efektywnością na ~24dB na moim pomiarze ale przecież tam są proste filtry...

miałem er18rnx oraz 8948a

Te 1 do 2 nie maja startu pod żadnym aspektem w mojej opinii - warto dopłacić pare dolarów do usherów

Te 1 do 2 nie maja startu pod żadnym aspektem w mojej opinii - warto dopłacić pare dolarów do usherów

Opłaca się sprowadzać z ameryki dwa głośniki ? Nie mam pojęcia jak to wszystko wygląda. Kiedyś chyba bylo organizowane zamowie z part expres . Myśle że chetni na ushery by sie znależli. Poczekam jeszcze może ruszy produkcja. Albo ktos zrobi ciekawy projekt na dobrym głosniku. A może ktoś powiedzieć jaki projekt zagra porównywalnie do usherów ?

ER18RNX kupowałem jak były po około 280zł - w tej cenie naprawdę fajny głośnik, teraz widzę skoczyły trochę w górę

ER a 8948 to różne przetworniki, inna szkoła dźwięku, mi osobiście ER przypadł do gustu i to bardzo, myślę że w 2,5dr konstrukcji działo by się dużo fajnego

tylko u kolegi Rfck to już całość jest inna, wygląda jak by był filtrowany przy ok 7kHz kondensatorem :) chociaż to i tak by inaczej wyglądało ...

Ostatnia edycja:
Panowie, to tani głośnik, nie oczekujmy zbyt wiele, moze nawet nie ma powtarzalności dlatego takie różnice.
No i czy nowe czy używane.

Czy i jak mierzyłeś go, wm61a?
WM61a, z tradycyjnym plikiem kalibracyjnym ( nie miałem jeszcze dedykowanego)
Małe monitory, bez pierścienia jak w oryginałach albo u PM. odległość 0.7 m

- - - - - aktualizacja - - - - -

No i czy nowe czy używane.
Nawet jeśli nasze pomiary nie są dokładne to Visaton pokazuje że i tak nie daje rady do 20 kHz a na pomiarach Lusztiego elegancko do 20KHz...

Powrót