• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stereo lub 2.1 do 16mk2 z niskim basem

Reakcji
0
Na samym początku chciałem się ze wszystkimi przywitać.
Obserwuję forum od dłuższego czasu, jednak po przeczytaniu tysięcy postów mam straszny mętlik w głowie i nie wiem na co się zdecydować.

Chcę zbudować kolumny w niskim przedziale cenowym (ok 300 - 400zł nie licząc skrzynek).
To na czym mi zależy to niski bas. Pomieszczenie nie jest duże i niestety bardzo słabo wytłumione. Zaledwie kilka niskich mebelków i mały dywanik, w dodatku w bloku więc nie będzie się gdzie rozpędzić z mocą.

Kolumny do muzyki oraz filmu (może nawet częściej do filmu niż do muzyki)
Najbardziej przypadł mi do gustu zestaw: 3 drogi dla ubogich. Nie wiem tylko jak będzie z basem na tych przetwornikach.
Myślałem też o opcji 2.1 i już sam nie wiem na co się zdecydować. Oczywiście w przypadku zestawu 2.1 kwota mogła by być trochę wyższa. Wówczas głośniki musiały by wisieć na ścianie

Jakie Wy macie propozycje?
P.S. wspominam tylko o basie ale oczywiście pozostałe częstotliwości także są istotne.
Wiem że w tym budżecie cudów nie będzie, ale mam nadzieję że coś uda się znaleźć.

Z góry dzięki za pomoc

rzecz w tym że obudowy i tak będę musiał przerabiać bo wizualnie na 100% nie będą pasowały :(
Chyba jednak wybór padnie na 2.1 ale dalej nie jestem przekonany.

Najbardziej przypadł mi do gustu zestaw: 3 drogi dla ubogich.
biorac pod uwage moje doswiadczenie oraz to ze posiadam dosc spory warsztat (narzedzia itp a nie miejsce pracy) to i tak te kolumny by mnie kosztowaly MINUMUM 600-800zl!

z takim budzetem raczej uzywki, albo polowanie na okazje
znajac poczatkujacych nie bedziesz chcial czekac...

2,1 to zla opcja w takim budzecie. potrzebujesz 2 wzmacniaczy, a to jest tutaj najdrozsze

Oczywiście że mam wzmacniacz, ale z czasem i tak go zmienię dlatego nie chcę do niego nic dobierać.

Pisząc 3 drogi dla ubogich chodziło mi wyłącznie o dobór przetworników a nie kopię całego zestawu.

I tak jak napisałem w 2.1 kwota byłaby wyższa.

Potrzebujesz jakiegos wzmaka do suba, nawet jak go zrobisz sam cos co bedzie mialo ze 150 W to musisz nabyc trafo, jakis filtr poskladac, do tego jakas blacha na elewacje. Sam wzmak wyjdzie cie 200 jak nie wiecej. Do tego jakis glosnik i do samego suba wyczerpujesz budzet swoj.
Koledzy nie radza ci uzywek przez to ze nie chca abys cos robil tylka sa realistami i wiedza ze fundusze sa zbyt skromne.
Musisz dociac dechy, jakos wykonczyc te budki, glupi klej i fornir na te 3 rzeczy wyjdzie pewnie ponad 100. Zwrotnice do kolumn tez kosztuja.

Jak mam byc szczery to odloz troche kasy jeszcze i zacznij od monitorkow - jest kilka fajnych projektow. Nie pchaj sie od razu w 3 drogi. Z czasem odlozysz znowu i zrobisz suba.

A czemu 300-400 bez skrzynek? Masz jakiś dostęp do tanich płyt i wykończenia czy tą część roboty odłożysz sobie na później?
16mk2 w bloku to dosyć sporo. Jeśli masz 400zł na same głośniki i zwrotnice to może http://diyaudio.pl/showthread.php/2...-STX-6-5-1-5-200-8-F-S-FG-X-projekt-by-LuSzTi
Tu masz tańsze głośniki.
http://diyaudio.pl/showthread.php/23029-Wyprzedaż-po-niższych-cenach
Zwrotnica wychodzi ok 120zł. Na począek będziesz zadowolony a z czasem dozbierasz i zrobisz suba jak będziesz czuł niedosyt basu.
U mnie ten zestaw w 12metrach tył wystarczający.

Ostatnia edycja:
Teraz mam podłogówki składane kilkanaście lat temu i myślałem żeby zacząć od suba.

Zastanawiam się nad wzmakiem do suba. Czy te gotowe kity do montażu np: a129 plus filtr avt 1687b i trafo będzie ok, czy lepiej robić wg schematu Irka? Te kity są kompletne i pewnie bez problemu sam to złożę. Płytek nigdy nie robiłem więc nie wiem

Lepiej wedłóg schematu Irka. Będziesz miał bardziej funkcjonalnego suba. Płytkę to Ci ktoś z forum albo z okolicy zrobi. Poszukaj takich osób. Ale jeśli chcesz spróbować to możesz sam zrobić płytkę. Nie jest to takie trudne.

Jak dla mnie nie warto pchać się w tanie stxy, chyba że dla doświadczenia, nic wybitnego nie uzyskasz. Lepiej dozbierać 200-300zł i wziąć już coś lepszego, co będzie cię zadowalało na dłużej.

Ostatnia edycja:
Jak w/w propozycja ma się do oczekiwań autora w zakresie niskiego basu, na którym mu najbardziej zależy? Moim zdaniem ma się nijak, a właściwie to wcale.
Mając takie oczekiwania co do niskiego basu rozważyłbym możliwość użycia głośnika STX W.8.1,5.140.8.F.S.MC, taniego i o dobrych parametrach w dość dużej obudowie br pomimo, że jest on rekomendowany do oz.

ok, może tymczasem skupmy się na subwooferze. Bo pewnie taka będzie kolejność budowy (potem przyjdzie czas na resztę)
pomieszczenie tak jak napsałem ok 16mkw.
Wzmacniacz na 99% 2xtda7294 lub coś tej mocy.

Jaki głośnik dobrać do takiego suba.
Za sam przetwornik chciałbym wydać nie więcej niż 150 zł (najlepiej mniej:) )

Myślałem o którymś z tych:
W.STX.10.2.400.8.F.S.MC
W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (GDN-22-140-SCX)

Tylko czy 10" to nie będzie za dużo do takiego pomieszczenia, ale może się mylę.
Swego czasu miałem w domu jakiś sub sony na 20cm głośniku to średnio to grało.

Ostatnia edycja:
Mds08 - warto dopłacić. Pod mostek TDA jak znalazł

Ostatnia edycja:
Powrót