• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sterowanie wzmakiem

Ja myslę, że nie ma co oszczędzać na potencjometrze jeśli już buduje się taki świetny wzmacniacz. Wiele oszczędzamy w stosunku do "fabryki" więc możemy się pokusić o dobry potencjometr :grin:

irek, a jaka będzie forma sprzedaży tych cudeniek? Wersja złożona, odpalona, "sklepowa", czy coś w stylu kitu AVT - części do wora i sami lutujcie :>

Właśnie zabieram się za projektowanie własnego selektroka :).
Będzie na dość popularnych częściach: ATMega8 + ULN2803 + TSOP11xx + LCD2x16 + Przekaźniki...
4 wejścia do wyboru + włączanie wzmaka + wybór między końcówką mocy (Uni) a wzmakiem słuchawkowym (TPA). Jak złożę i przetestuję to udostępnię :), ale to potrwa co najmniej do września...

Nigdzie nie ma alpsow z silnikiem bo nikt ich nie chce kupowac w takiej cenie. Znajdzcie mi najtanszy wzmacniacz firmowy w ktorym siedzi alps z silnikiem i napiszcie jaka ma cene sklepowa.

Ja tez mam alpsa ktory lezy od wielu lat tylko co mi po jednej sztuce jak zaprojektowanie i wykonanie plytek jest drozsze od potencjometru kilku krotnie a plytek nawet w prototypie mam ok 10szt. Przeciez nie dokupie do nich alpsow po 120zl. No i kto odrozni na sluch alpsa od kazdej innej chinszczyzny? Najgorszy scalony potencjometr ma o wiele lepsze niezrownowazenie kanalow niz najlepszy potencjometr analogowy. A to tylko o to w tym chodzi dlatego obecnie wiekszosc urzadzen a wszystkie wielokanalowe maja scalone potencjometry bo analogowe nia maja wtedy zadnego sensu.

mkul napisał:
Na audiomanii wątek umarł, ale jedna osoba stamtąd i dwie z zewnątrz już go zrobiły i wygląda na to, że wszystko działa, powstały dwie wersje softu pod LCD 1x16 i 2x16 poza tym ma wszystko co się dało dodać, budzik ze stopniowym zwiększaniem głośności, wyłącznik ze ściszaniem, regulacja podświetlenia na PWM, włączanie/wyłączanie dwóch wzmaków i to wszystko co ma TDA7313/18 + zegar, jedyne co mi nie do końca odpowiada to sam TDA, do wysokiej klasy sprzętu lepiej pomyśleć o czymś lepszym, dlatego powoli kończę projekt preampa do kina na 3xPGA2311;)
A, jakie koszty tego pre?

irek napisał:
Przeciez nie dokupie do nich alpsow po 120zl
ale mi chodzilo o te po 30 pare http://www.allegro.pl/item389916275_alps_potencjometr_z_silnikiem_2x100k_audiofilski.html
a je juz dosc czesto sie widuje. np obecnie mam takiego w wiezy schneider'a gdzie siedzi tanie STK
irek napisał:
No i kto odrozni na sluch alpsa od kazdej innej chinszczyzny?
no tutaj to juz niewiem :roll:
irek napisał:
Najgorszy scalony potencjometr ma o wiele lepsze niezrownowazenie kanalow niz najlepszy potencjometr analogowy.
a jak one wplywaja na tor dziweku? bo jezeli roznicy wogole nieslychac to ja poprosze...

No właśnie w tym problem, że scalaki wprowadzają szumy... najlepiej to by było zrobić pasywkę na rezystorach przełączaną skokowo przekaźnikami (ach te audiofilskie rozwiązania)... :grin:

malyzmc napisał:
A, jakie koszty tego pre?
Full wersja wychodzi nieco poniżej stówy, jeszcze zależy od rodzaju LCD, bo ceny są różne zależnie od wielkości i koloru, chociaż i tak zwykły zielony ma najlepszą widoczność pod kątami.
Szopler z tymi szumami nie jest tak źle, jedyny cyfrowy potek jaki mi szumiał nieakceptowalnie to DS1802, lepsze jak się dobrze zaaplikuje są OK, no i pozwalają na aplikacje wielu bajerów jakie na potku z silnikiem są niemożliwe, np. stopniowe wyciszanie lub zwiększanie głośności itd.

Z tego co wiem to również TDA1524 szumy miał tragiczne... Irek widzę stosuje TC9153 - jak się tym steruje? PWM?

Heh, wiesz ;) parametrom podanym przez producentów nie zawsze można wierzyć np. taki TDA7318 - niby SNR na poziomie 103dB, a niestety szumi słyszalnie... Prawdopodobnie to wina aplikacji i zasilania, ale nie mam porównania do innych scalaków więc zapytam - Czy warto przesiadać się na coś innego, czy może powalczyć z 7318, czyli poprawić zasilanie i zaprojektować od nowa PCB?

Ten TDA szumiał mi tylko jak PCB było podpięte do programatora;) i tak na moje ucho to było dość dobrze z szumami, ale musiałbym w nocy w ciszy posłuchać, bo może coś tam słychać, inna sprawa, że jak już robić nowe PCB to chyba pod coś lepszego, bo główną zaletą tego IC jest to, że ma wszystko zintegrowane i dość dobre parametry, ale jak się wsłuchać to różnica pomiędzy czarnym alpsem a TDA ustawionym na flat jest do usłyszenia, na korzyść alpsa niestety.

mkul, w czym jest roznica poza szumami? kurde musialbym tego posluchac bo niewiem o czym za bardzo mowa :|

Ja się spotkałem ze stwierdzeniem, że w tym TDA to szumi selektor :P a sam przedwzmacniacz jest OK i jak by obejść selektor, to jest piknie ;)... Będę się musiał sam przekonać niedługo...

Szopler zamiast obchodzic, lepiej kupic TDA7314, bo on jest bez selektora i tylko 20 nóg i obudowa jest mniejsza, zresztą może póki co podłącz się bezpośrednio za selektor i przesłuchaj czy to coś daje.
Pawel S. nie mierzyłem w tym TDA nic poza ustawieniami selektora jak dotąd, więc nie wiem co to jest, ale TDA w porównaniu do ALPS-a TDA brzmi jakoś tak bardziej sztucznie, ale nie słychac tego na wszystkich kawałkach i wszystkich źródłach, np. na tunerze zbytniej różnicy nie ma. Z drugiej strony w diorach montowany był chyba TDA8425, który był dużo gorszy i nie grało to tak całkiem nieznośnie, chociaż super też nie było;)

7314 kupować nie będę skoro już mam bogatszą wersję ;). Po prostu szkoda kasy. Jeżeli obejście selektora (i jednocześnie wzmocnienia przedregulacyjnego) coś da, to rozwalam swój obecny preamp (AT89S52+TDA7318) i robię selektor na przekaźnikach. Procek ma dużo nóg - obecnie niewykorzystanych (kit NE-135k). Program do obsługi tego pisałem sam, więc teraz tylko dodać obsługę relayów przez uln2803 i gra gitarra ;).

PS. Widzę, że TDA7314 też ma tego pre przed regulacją, czyli zdecydowanej poprawy z zamiany nie będzie - trzeba to i tak obejść...

Obecnie dosc ceizko kupic alpsy w dobrej cenie dlatego dosc czesto pojawiaja sie po 120zl. Do 40zl mozna kupowac tylko ze z allegro to jest tak ze cos jest a potem nie ma wiec ja sie na takie zrodlo czesci nie nastawiam. W kazdym razie jak ktos chce podlaczyc do mojego ukladu alpsa to nie ma sprawy tylko bedzie trzeba poprowadzic kilka kabelkow.
Nie bardzo mi tez pasuje potek 2x100kom bo ogranizca dosc znacznie pasmo przenoszenia od gory dlatego ja stosuje 2x50k.

Najwiekszy problem ze scalonymi regulatorami glosnosci to sa maksymalne poziomy sygnalow wejsciowych ktore zaleza od napiecia zasilania i wewnetrznej konstrukcji ukladowej. Na pewno calosciowe zasilanie musi byc wyzsze od 10V i regulatory zasilane z poejdynzcego 5V zupelnie sie nie nadaja.

irek napisał:
Na pewno calosciowe zasilanie musi byc wyzsze od 10V i regulatory zasilane z poejdynzcego 5V zupelnie sie nie nadaja.

TDA7318 zasilany jest niestety z pojedynczego 9V... Mimo to pobawię się nim, skoro już kiedyś wydałem na niego sporo kaski ;). Postaram się zrobić tak, żeby zamiast niego dało się wpiąć właściwie dowolny scalak sterowany z I˛C.

Powrót