Witam
No kurcze , wszyscy już spać poszli :/
A i na początek chce sie podlizać

bo bardzo fajne forum to jest

i takie luźne, fajny klimat
Wkońcu znalazłem forum Dziękuję
Urzytkownik 
i ludzi którzy znają się na rzeczy . tzn zapuściłęm korzenie na forum... ( lepiej nie bede podawał nazwy

) i myślałem że nie ma lepszego. Przepraszam że tak sądziłęm !

człowiek czasem popełnia błedy.
No ale teraz do rzeczy

dam wam głośnik do zjechania
Witam.
Dla niektórych porównanie może się wydać dziwne bo jak stx do alpierda...
Ale tak się składa że dawnodawno temu kiedy wiedziałem ledwo coto głośnik niskotonowy zakupiłem dwa alphardy EW80 8ohm do kolumienek ojca w którym głośniki umarłu śmiercią naturalną. Jednak teraz chce sobie zbudować kolumienki po dwa głośniki basowe 20cm. Mam do wyboru
STX20/80/4 lub Alphard EW80. inne głośniki nie podlegają dyskusji gdyż nie mam funduszy by przekroczyć próg 25zł za sztuke ;(
I sie właśnie zastanawiam który głośnik bardziej opłaca się kupić bo stx'a nie słyszałem a ten alpierd bardzo ładnie gra nawet.
Ale najbardziej zależy mi na spl
Alhard podaje że ma 88db a stx 85db, wiem że alphard kłamie co do parametrów ale czy z spl też może kłamać ? Bo kurcze, jeżeli dwa stx zagrają mi jak jeden alphard to nie ma sensu bawić się w taki interes.
Patrzyłem w WinISD
użyłem trzech różnych zestawów parametrów EW80

w tym jedne wykonane przezemnie :] (jednak spl nie sprawdziłem bo nie miałem jak)
i we wszystkich wychodziło o jakieś 3db powyżej stx'a w wykresie spl.
Pozatym patrząc po wykresie cha-ki częstotliwości stx'a na www, poniżej 100hz spl leci na łeb na szyje a na tych częstotliwościach zależy mi najbardziej żeby łupało jak najgłośniej i ( oczywiście ładnie !! )
kupiłem sobie ostatnio technicsa i bardzo ładnie grają te ew :| szybki kontrolowany wyraźny bas bez żadnych zniekształceń (ale to może dlatego że podjarałem im kiedyć troche cewki

) za to gdn'a 20/80 nie słuszałem więc nie mam porównania.
a, i jeszcze jedno
cena jest taka sama!!
więc jeżeli stx robi głośnik w cenie alpierda to nie widze jakoś różnicy w jakości. ale moge sie mylić
Więc proszę mi doradzić w tej sprawie bo mam poważny dylemat.
czy kupić ew80 który mam u siebie w łodzi czy wlec sie 'bobkiem' do wawy by póżniej okazało się że musze dokupić jeszcze 4 by grały głośniej od ew które już posiadam :/
Proszę o pomoc w wyborze !!
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
PS
niestety nie słyszałem stx'a gdn20/80/4 ani nie znalazłem żadnych dosadnych wypowiedzi na jego temat wporównaniu z EW80, więc nie potrafię podjąć decyzji
PS2
odpadają opcje kupienia głośników droższych bądź z większą średnicą membrany.
PS3
tego posta w nieco innej postaci zamieściłem już jakiś czas temu na innym forum, jednak tam dostawałem takie odpowiedzi że porażka... dlatego już zrezygnowany i po podjęciu własnej (nie dokońca pewnej) decyzji zacząłem budować kolumny, są już prawie skończone, jednak głośników jeszcze nie zakupiłem. Ale podjołem decyzje że użyje STX'a gdn20/80/4 x4 . i wsadze je po dwa do skrzyni zamkniętej 43L. jeszcze mogę przerobić skrzynke do max 61L a w tylu bym widział te EW.
PS4
przepraszam najmocniej za taki dłuuugi post

ale do tej sprawy podchodzę jak najbardziej na poważnie.