Witam, nie chciałem zaśmiecać więc tutaj spytam.
Otóż złożyłem sobie fronty FX300, niestety kolumny nie grają tak, jak wszyscy je chwalą, głównie brakuje mi w nich niskich tonów, których podobno powinno być aż za dużo. Dodam że biegunowość sprawdzalem trzy razy bo to w takim przypadku najbardziej prawdopodobne, ale nie. Odsłuchiwałem je na kilku wzmacniaczach i też poprawy nie było. Kolumny zrobiłem prawie na wzór oryginałów, prawie bo są wyższe i głębsze dlatego że użyłem 25mm MDF na wszystkie ścianki więc pojemność byłaby mniejsza niż zalecana. Jest około 34 litry bez wytłumienia. Kolumny wytłumiłem filcem 10mm i na to wełna owcza jakieś 20mm. Przednia ścianka ma zachowane oryginalne 210mm szerokości oraz rozmieszczenie głośników także jak w oryginalnym projekcie. Tunel bass reflex umieściłem w odległości od niskotonowego takiej jak w projekcie co może być nieprawidłowe bo kolumna jest wyższa o 100mm od oryginału. Sam tunel przyciełem z 210mm na 160mm więc jego wymiary zgadzają się z oryginałem. Skośne przegrody jak w projekcie, zwrotnice oryginalne STX, przewody 2x2,5mm. Kolumny grają z Onkyo TX-SR601E, testowane były jeszcze na jakimś denonie oraz yamaha rx797. Kolumny grają w salonie 6,5m x 5m wys 2,7m. Stoją w odległości 2m od siebie. Słucham z odległości około 3,5m. Ogólnie jak podejdę bliżej i stoję między nimi jakieś 45 stopni w stosunku do przedniej ścianki to jest dużo lepiej jeżeli chodzi o scenę a także bass, wtedy grają o niebo lepiej, ale nie o to chodzi by siedzieć metr od kolumn. Muzyka gra z cd, radia, pc, oraz dekodera NC+ i oczywiście z CD jest najbardziej naturalny dźwięk. Sprawdzalem także na syntetycznych testach głośników, ustawiłem obok siebie kolumny i patrząc na membrany zapodałem sygnał od 5 do 30Hz i membrany chodzą jednakowo więc napewno grają w fazie. Niestety nie mam możliwości zrobienia pomiarów. Aha, jeszcze jedno, nie zastosowałem przegród wzmocnieniowych bo przy grubości ścianek 25mm wydały mi się zbędne. Skrzynki "nie grają", są szczelne noi ważą naprawdę sporo. Nie mają jeszcze nóżek ale w planach są.
Co jeszcze mam sprawdzić? Co może być przyczyną? Zwrotnice?
Pozdrawiam