http://www.sklejka.sklep.pl/index.php
Z tą sklejką nie ma dużo problemu tylko wyższy koszt budowy , ale nie ma problemu gięcia
Z tą sklejką nie ma dużo problemu tylko wyższy koszt budowy , ale nie ma problemu gięcia
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
...sprzedaj mi ja za pol ceny:flapper: bo sie na nia kusze...
Fajna ta sklejka na mebelki ale czy nie będzie ona za miękka i zbyt małą gęstość miała? Naprawdę nie róbmy kolumn z "papieru" hdf w kilku warstwach sklejony jest twardy bardzo wytrzymały co więcej gdybym nie oklejał drewnem tak jak to robię to bez zbędnego szlifowania i gładzenia mam piękną powierzchnie do lakierowania malowania. Z tą sklejką za dużo by było roboty do wykonczenia jakaś szpachla grubo podkładu ja ostatecznie ja bym też okleił hdf ka aby zaoszczedzic sobie roboty właśnie takiej
Wiesz co mój wielki błąd pomyliłem ładna gładką sklejke z płytą OSB te z kawałków drewna stad szpachla podkład. Masz rację taka sklejkę o której ty móisz sam rozwazałem aby użyć zamiast kawałków prawdziwego drewna aczkolwiek chciałem już wykonać te kolumny tak jak sa wykonane dla zasadyJaka szpachla, jaki podkład poco Ci to na sklejce ? A poza tym sklejka, i płyta stolarska to najlepsze materiały i najtwardsze.... Mówiąc krotko sklejka jest dużo lepsza od HDF`u![]()
dla mnie nacinany MDF jest glupota wlasnie z tego powodu - trzeba wypelnic wolne przestrzenie
dlatego zdecydowanie bardziej wolalbym giety HDF
Sklejka nie rozwiązała by mi i tak problemu nie da się nią wykończyć tych kolumn tak aby wyglądały jak oryginały a to dla tego ze z frontu jest duży frez zaokrąglenie krawędzie nie podegniesz tak sklejki na tak małym promieniu.
Natomiast jakby wyglądało podfrezowanie tego wiemy obaj.
Przyjrzałem się bardzo dokładnie Amati są one tak wykonane specjalnie aby ich nie podrobić inną techniką można je wykonać po prostu w ten sam sposób wyłącznie.
Nie rozumiem co to znaczy "ale nie w środku" ? Chodzi ci o to że HDF ma większą gęstość ? jeśli tak to racja gdyż jeszcze raz taką jak ta superform (ponad 800kg) Lecz jeśli chodzi o wytrzymałość materiału to....Sklejka jest może jednym z najtwardszych materiałów ale nie w środku.
Wydaję mi się że ci co zajmują się stolarką nei od dziś sami wiedzą co w danym wypadku będzie najlepsze. Zamiast faktycznie napsiać, że coś jest głupota bezpieczniej było by spytać a dla czego zastosowałes to czy to.
Mylisz się, to nie jest żadna głupota, tylko praktyka która pozwala przyspieszyć proces budowy kiedy ścianki są grubsze. Kto powiedział że wolne przestrzenie trzeba czymś wypełniać, można, nie trzeba.
wg mnie to jest nadal bez sensuGrubsze ścianki np. w kolumnach składa się tak że nacinany mdf idzie do środka, a zewnętrzne warstwy okleja sie sklejką lub hdf'em. Wypełnienie w takim wypadku nie jest potrzebne.
wrzucaj na zewnetrzne serwery - tutaj nawet forum ledwo dziala a co dopiero myslec o wlasnym serwerze na zdjecia... | ![]() |
wg mnie to jest nadal bez sensu
niby z kazdej strony widac pelna scianke... ale nadal mamy puste przestrzenie w srodku
Nie wiem czy rozumieja wszyscy o co mi chodzi hehe
Musiała by byc cała kolumna wykonana ze sklejki grubo tak aby módz ją zfrezować frezem na okrągło ale odrazu były by widoczne warstwy sklejki.
tu ładnie można przyjrzeć się frontowi ma być dokładnie taki
Możesz podać przykład poległej konstrukcji ?Bok Amati wykonany jest zgrubej deski. Deska ta z tyłu kolumny schodzi sie równo tzw licuje z czarnym tyłem dalej w tym miejsciu czy użyjemy deski czy też sklejki różnicy nie zauważymy. Schody zaczynają się z drugiej strony tam właśnie poległo estetycznie wiele konstrukcji DIY które oglądałem w necie.
Wy po prostu tego nie rozumiecie, jak znajdę materiał teoretyczny to zapodam... | ![]() |
Ja dalej nie rozumiem
Czytałeś to co napisałem wcześniej ? A co warstwy HDF`u nie będą widoczne ?
wg mnie to jest nadal bez sensu
niby z kazdej strony widac pelna scianke... ale nadal mamy puste przestrzenie w srodku
Kolumny wykonuję dokładnie według podpatrzonych słabej jakości fot z robienia sonusow ale mimo wszystko dokładnie widać na nich że są one wykonane z płyty mdf pudła, a na te pudła idą deski.
tak w oryginale jest sam bym pewnie na to nie wpadł.
Z innej beczki, nie wszystkie Sonusy są z giętego drewna, są takie gdzie klepki są wycinane w łuk. O tych które tylko udają łuki, bo sa na bazie trapezu już nie wspominam, bo szkoda....
kad pewność że amati nie mają okleiny ano taka jaką każdy zauwazy kto widział deske z boku słoje mają inny wyglad niż te z przodu deski![]()