każdy niskotonowiec sienadaje czy ma 14 czy 40 cm średnicy, a od wielkości i od samego głosnika uzyskasz to co da sie z niego wycisnać wejdź do sklepu komputerowego i otwórz creativy którymi wszyscy sie tak podniecają i co 10-14 cm głśnik w obudowie 6-8 litrów i to band pas czesto , membrana 8-10 cm a wytrzymałośc mocowa ogromna bo az parenaście w

czy jakos tam ... według mnie taki głosniczek jest bardzo dobrym konkurentem dla subów se sklepu i zagra napewno lepiej ....
mateusz , tak, rurka 3 cm starczy ale napisałem 5 bo akurat tyle miałem w programie a że długośc nie porazajaca wiec napisałem

wiadomo im mniejsza średnica tym krótsza rurka wiec gorzej niż 15 cm nie może byc bo komu wieksza srednica niżte 5 cm do takiego maleństwa ... ale jak to sie mówi starczy i 3 cm
ps. sam kiedyś planuje suba na głosniku moze 14-18 cm ale jakimś lepszym lepszej firmy, coś co ebdzie miało w miare jakośc w swoim paśmie którym ma grac a nie tylko zeby jak najniżej

oczywiście nie do kolumn podłogowych ale do jakiegoś chocby zestawu do kompa żeby postawić go pod biurko

... miło jest patrzec gdy mały głosniczek daje ci jak na jego mozliwości niski bas bo co to za sztuka zrobic suba na głosniku 30 cm i cieszyc sie ze schodzi ponizej 40 hz ... kazda 30stka w skrzynce po jabłkach to praktycznie potrafi ... oczywiście na 14 cm nie wyciagniesz takiego zejscia ale nie wszyscy chcą super zejscie ale ładny przyjemny osobno od satelit regulowany basik

pozatym taki głośniczek lepiej wykorzystasz w małym pokoju niż duży którego bas bedzie słychać u sąsiadów głośniej niż u ciebie w pokoju