arwas cyniku, ignorancie zacytuję:
gdzie to widać? na pewno nie z waszego grubo ciosanego wykresu charakterystyki.
STXa wykres jest w odgrodzie dość znacznych wymiarów zgodnej z normą AES a ta została tak zaprojektowana aby wpływ dyfrakcji był jak najmniejszy. Zrozumiałeś już głąbowaty sens swojej wypowiedzi? Ucz się ucz bo jak pamiętam qubric z audiostereo jeszcze 4 lata borykał się z ogromem niewiedzy w tej dziedzinie. Nadal masz potężne obszary niewiedzy więc jak mogłeś coś komuś zaprojektować? Tylko patrzeć jak zaczną spływać reklamacje za kilka lat jak ktoś to pomierzy. Idealnym przykładem jest zwrotnica Tonsil Siesta center
węc z waszych optymistycznych rysunków to powinien być głośnik do filtra I rzędu nie wymagający wielkich cewek
Twój wpis dokładnie pokazuje jak wiele brakuje Ci wiedzy więc Taki Yoshi czy Misiomor są jak Mount Everest w porównaniu do Twojej Baraniej Góry
Z nic nie wnoszącego twierdzenia, że "wielu producentów stosuje BF" nie wyciągaj wniosków, że wy to musicie robić
Arwas ale MY

BĘDZIEMY TO ROBIĆ! Twoje amatorskie projekty rzeczywiście nie muszą tego zawierać i powiem że nawet lepiej skoro nie rozumiesz prostej zależności między dyfrakcją, interferencją, szerokością frontu a zakresem częstotliwości.
Inaczej mówiąc ARWAS lepiej dołóżcie 20 - 30 złotych do sztuki na dodatkowe elementy i nie sil się na wywracanie praw fizyki za wszelką cenę. Może kupią to laicy ale jak widzisz nie to forum

Wiem że lansujecie prostotę wręcz prymitywne rozwiązania, chcecie zachęcić laików niską ceną wynikającą z prymitywnych rozwiązań (brakiem elementów niezbędnych) ale nie forsuj ekonomii wręcz tandety nad jakość i rzetelność projektu. Proste rozwiązania mają racje bytu w najniższej klasie ale nie w kolumnach za ~1000 zł

Teraz rozumiem dlaczego dla Ciebie ALTUS jest wyznacznikiem jakości. Istny cud, prostota i piękno. Niechciałbym przeginać w stosunku do Tonsila ale widzę korelację z racji równie tej samej polityki, zero wymienionych rozwiązań, zero! Ale z góry sorry jeżeli gdzieś jednak tonsil użył linearyzatora czy też BF.
p.s. Każdy mądry już dawno zrozumiał, że nie jestem producentem ani handlowcem
ARWAS!!! ALE TO BYĆ MOŻE MOJA INDUKCJA SZWANKUJE! Miejmy nadzieję, że jej charakter też zostanie wyjaśniony niedługo za pomocą LHC
oraz to że.. sorry że jestem głupi a Ty mądry
Tylko Ty masz jak widac problemy z przyswojeniem tej wiadomości
Sorry ponownie qubric ale masz rację mam problemy z dawaniem wiary temu co piszesz

Tym bardziej, że trwa to już kilka lat a cel się nie zmienił czytając wszystko co napisałeś o STX
Zapisz się do Rodziny Radia Maryja, oni też uważają, że wszyscy ich prześladują z powodu "konkurencyjnej" wiary, będziesz czuł się lepiej wsród ludzi o podobnych przekonaniach.
Arwas ale ja już dawno jest w Kółku Różańcowym. Dlaczego wywnioskowałeś że nie jestem z tej Rodziny? Jestem, jestem, do przodu i Allejula
Jak sie chce wyrównywać pasmo filtrami III rzedu plus RLC które mają kiepską odpowiedź impulsową to po co marnować głosnik który przynajmniej w założeniu został zbudowany żeby grac gładko w szerokim pasmie
Żeby mieć właściwą równoważnię tonalną biorąc pod uwagę to co na początku napisałem.
Arwas rozumiem że chcecie za 1000 zł wsadzić kit laikowi twierdząc że za pomocą 3 elementów można zrobić kolumnę z f3=37 Hz ze spadkiem 3dB z odchyłką 2dB w całym paśmie ale jak wspomniałem nie to forum.
Albo szerokie liniowe pasmo z zestawem profesjonalnych rozwiązań albo fullrange f3~50 dB i odchyłki minimum 10 dB w pełnym paśmie (ostatecznie fullrange z pułapkami ale to już chyba nie jest sote)