• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Witam mam pytanie trochę z innej strony posiadam Stx-a 8'' 2x4 ohm spiętego w 2 ohm. Poprzedni wzmacniacz mi się spalił i chciałem zadać pytanie czy Phonocar Ph 544 poradzi sobie z tym głośnikiem?
Czy dobrze bym zrobił podłączając osobno cewki do dwóch kanałów?

musisz sam wyszukac. albo idziesz w jakosc, albo kupujesz "mocniejsza" masowke
jakby nie patrzec to i tak uzyskasz max 150-180w w mostku. a ze masz glosnik 2x4r to albo monoblok albo caly wzmacniacz na suba, albo zadowolisz sie mniejsza moca

Paweł jak myślisz, czy po odpowiednim powiększeniu otworu wejdzie STX 10'' do tej skrzyni? Wstępnie jak wymierzyłem powinien się zmieścić "na styk".
Pytanie tylko jak już wejdzie to jak zagra w tej obudowie? Nie wiem, może warto spróbować, czy od razu odradzasz takie kombinowanie?

nie konczylem go skoro glosniki sie zmienily
poczekam troche az sie wyjasni czy te glosniki beda dostepne czy nie

Witam.
Podobnie jak u pawel1304 i pietros ten sam problem, przy nieco większych mocach (zasilany z UniAMPa) występują te same charakterystyczne stuki.
Podkładki z gąbki pod membramą nic nie pomagają.
Jakaś rada, czy odesłanie do producenta. Głośnik przeleżał na półce pół roku i nie mogę znaleźć paragonu.

Nie potrafię określić serii, ale może zdjęcia pomogą.

Załączniki

• DSC03945a.jpg
    DSC03945a.jpg
    94.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC03939a.jpg
    DSC03939a.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 0
Witam.
Po trzytygodniowym pobycie u producenta głośnik powrócił (na koszt STXa).
Od godziny zamontowany w skrzyni ok.24l gra jak by był to inny głośnik niż ten który pamiętam.
Gra zdecydowanie lepiej, wydaje się jakby bas schodził niżej.

witam, mam takie pytanko odnośnie portu szczelinowego BR dla glosnika SW.STX.12.2.500.2x2.F.S.PP otoz z symulacji wychodzi mi dlugość ok 56cm przy przekroju poprzecznym szczeliny 30x4. taka dlugosc zdecydowanie mi się nie zmieści przy zalecanym litrażu 45L i tu pytanie mam czy taki port można zagiąć o 90stopni? Chcialem żeby wylot portu był na froncie pod głośnikiem, front wewnetrznie by miał 30cm szerokosci i kolo 38cm wysokosci co wiec głębokość by musiała być koło 40cm. port by musiał przejść na tylną scianke. Nie bedzie to powodować świstów?

Po zaaplikowaniu tego ustrojstwa :
http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-pc.html
do budy:
BR 24L @ 34Hz
do ilu wat RMS może spaść jego wytrzymałość mocowa? (Przy szeregowym połączeniu cewek - czyli daje 4ohm)

---------- Post dodany o 23:36 ---------- Poprzedni post o 23:29 ----------

heh, teraz wyczytałem że inni tez mieli z tym problem. Chodzi o charakterystyczne stuki przy większych mocach. Tak jakby przyłożyć paznokieć przed membranę w ruchu. Zasilam wzmakiem 150W RMS stawiam, że jest w połowie a już sa stuki...

---------- Post dodany o 23:49 ---------- Poprzedni post o 23:36 ----------

Najbardziej jest to slyszalne przy szybkich uderzeniach basu.
Dodam, że te hałasy pojawiają się dużo szybciej przy mocnym i szybkim basie np. hardstyle.
Ha, dokładnie to mam. Wadliwy produkt dostałem... reklamacja.

Powrót